r
Nosalty Logó

Karácsonyi fatörzs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Karácsonyi fatörzs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 815 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 9749 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 293 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    50.7 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    299 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    102.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    378 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    362 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 815 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    108.2 g

Zsír

  • Összesen
    607.8 g
  • Telített zsírsav
    329 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    192 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    3583 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4917.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    1088 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    565 mg
  • Foszfor
    2115 mg
  • Nátrium
    843 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1007.3 g
  • Cukor
    833 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1234.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4534 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    319 mg
  • D vitamin:
    532 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    553 micro
  • Kolin:
    2092 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4349 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    1234 micro
  • β-crypt
    526 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3737 micro
Összesen 9749 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.2 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 293 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval és a cukor felével. A sárgájákat szintén kihabosítjuk a maradék cukorral, majd ha már világos színű a keverék, hozzáöntjük az olajat és ezt is elkeverjük.
  2. A sárgájás alaphoz szitáljuk a lisztet és elkeverjük. Tejjel lazítjuk, majd hozzákeverjük a fehérjehab harrmadát. Ezután a maradék habot két részletben, óvatosan a masszához forgatjuk.
  3. A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt gáztepsire öntjük és elegyengetjük. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 12-15 perc alatt készre sütjük.
  4. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, pihentetjük 10 percig, majd egy tiszta konyharuhára borítjuk. Felcsavarjuk és hagyjuk így kihűlni. Ha kihűlt, kibontjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és félretesszük.

A krémhez

  1. Először elkészítjük a narancskrémet. Lereszeljük a narancs héját, majd elkeverjük a cukorral és a kezünkkel addig masszírozzuk, míg a cukor narancssárga és aromás nem lesz.
  2. Egy kis lábosban vizet forralunk, majd egy hőálló tálat teszünk rá (a lángot tartsuk alacsony fokon, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz). Beletesszük a cukrot, sót, tojást, tojássárgájákat, a két narancs kifacsart levét és a citrom levét.
  3. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet (olyan állaga lesz, mint egy sodónak), majd hozzáadunk 100 gramm kockákra vágott, puha vajat. Elkeverjük, megvárjuk, míg a vaj felolvad, majd egy tálba öntjük és teljesen kihűtjük a krémet. Félreteszünk belőle egy kis adagot, amivel majd megkenjük a piskótát.
  4. A csokoládét szintén gőz fölött megolvasztjuk.
  5. A puha vajat egy tálba tesszük és kézi mixerrel 2-4 perc alatt kihabosítjuk. Ekkor hozzáöntjük az olvasztott csokit és a narancskrémet és addig keverjük, míg egységes, fényes és gazdag krémet nem kapunk. Ha túl lágy lenne, betesszük a hűtőbe, mielőtt dolgoznánk vele.
  6. A teljesen kihűtött piskótatekercset megkenjük a félretett narancskrémmel, kicsit hagyjuk, hogy beszívja, majd a csokoládékrém felét szintén eloszlatjuk a piskótán (a tőlünk távolabbi végén hagyjunk egy kétujjnyi sávot üresen, hogy ne csorduljon túl a csavarásnál).
  7. A piskótát szorosan felcsavarjuk, majd hűtőbe tesszük 15 percre dermedni. Ha kissé összeállt, levágunk a két széléből egy-egyujjnyi részt, hogy szép egyenletes legyen. Átlósan levágunk mindkét oldalából egy kisebb darabot, majd a nagyobb piskóta oldalához illesztjük őket (így kapjuk meg a fatörzsalakot).
  8. A fatörzset bevonjuk a maradék csokikrémmel és egy spatulával vagy villával csíkokat húzunk a külsejére, hogy olyan legyen, mint egy fatörzs. Díszítjük és tálalás előtt kicsit hűtőbe tesszük dermedni.

A díszítéshez

  1. A rozmaringágakat megmossuk, majd a vízből és cukorból főzött szirupba tesszük és alacsony lángon 5-10 percig hagyjuk gyöngyözni. Ezután rácsra szedjük, hagyjuk kicsit lecsöpögni, majd meghintjük porcukorral, hogy „havas” legyen.
  2. A rozmaringágakkal és ribizlivel díszítjük a fatörzset.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 774
  • Össznézettség: 4040
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 26.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Karácsonyi fatörzs
Lakos Benedek 384 recept

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: túl gejl, túl fullasztó lesz, és elrontja a sütemény által adott élményt. Nos, az alábbi recept mindezeket kizárja, narancsos-aromás csokoládékrémje olyan könnyed, hogy akár egy kiadósabb ünnepi vacsora után is lecsúszik a fatörzsből simán egy szelet...vagy kettő.

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

7 étterem Budapesten és vidéken, ahonnan karácsonyi halászlevet rendelhetsz

A halászlé kapcsán egész évben kiadósakat lehet vitatkozni, de karácsonykor kössünk békét, és örüljünk ennek a rubinpiros finomságnak, annál is inkább, mert sokaknak az ünnepi időszak az egyetlen alkalom az évben, amikor halat szoktak enni. Arra az esetre, ha mégsem lapulna minden háztartásban egy tuti recept, illetve egy kedves rokon, aki meghozza a halat karácsonyra, mutatjuk, honnan lehet a legfinomabb halászleveket rendelni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...