Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti fonott kalács Ágitól

Húsvéti fonott kalács Ágitól
Húsvéti fonott kalács Ágitól
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (73)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez volt életem első fonott kalácsa. A családnak nagyon ízlett, azóta mindig ilyet kell sütnöm. Először kicsit féltem a négyes fonástól, de a neten talált videók alapján gyorsan megtanultam. Nagyon finom! Ízlés szerint készíthetjük sósra és édesre is.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl langyos tejből, 1 tk cukorból, az élesztőből és 20 dkg lisztből tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd kelesztjük kb. 10-15 percig.
  2. Amikor jó a kovász, összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Jól kidagasztjuk, majd fél órát kelesztjük.
  3. Kelés után a tésztát 4 felé vágjuk (2 kalács lesz belőle), majd kisodorjuk a tésztát, ezután megfonjuk a kalácsot. Utána a tepsiben kelesztjük 30 percig.
  4. Lekenjük tojással, majd megsütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 68 697
elküldve: 30
receptkönyvben: 913
elkészítve: 102/140
Facebookon megjelent: -

szakács

agi8505

Mióta szakács: 2012.03.28.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

fonott kalács, kalács négyes fonással, húsvéti kalács

Hozzászólások (73)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

_pandi_
_pandi_ Tue, 2017-04-18 00:44

En egyben sutottem. Isteni finom lett! Mindig igy fogom kesziteni.

vgabus
Gabus / vgabus Sun, 2016-03-27 10:14

A legfinomabb kalács, amit valaha készítettem! Csodás recept, köszönöm szépen! :-)
(Ma reggel magában ettem, annyira klassz. :-) )

Susie03
Susie03 Sun, 2016-03-06 18:03

Kedves Ági!
Érdeklődnék, hogy mekkora és milyen tepsit használsz a kalácshoz? Előre is köszönöm a válaszodat! További jó sütögetést! :)

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye Thu, 2014-09-11 11:30

Már nagyon sokszor elkészítettem a receptedet (volt, hogy 2 naponta kellett sütnöm), de eddig nem mentettem el nem is tudom miért. Ma ismét kalácshoz támadt kedvem, ezért megkerestem és gyorsan betettem a receptkönyvembe :) Egyszerűen isteni, könnyű, foszlós... :)

fahej77
fahej77 Sun, 2014-04-20 07:01

Eszméletlenül jól sikerült, pedig én is először vágtam neki, köszi Ági!!!

katica94
katica94 Thu, 2014-04-03 12:37

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy a kalács elkészülése után lefagyasztható?

agi8505
agi8505 / agi8505 Thu, 2014-04-03 20:11

Szia! Még sosem próbáltam, de én biztos nem fagyasztanám le. (Kenyeret már fagyasztottunk le, de nagyon fagyasztó íze lett, és az állaga se volt már olyan jó.)

Pantónia
Pantónia Sat, 2014-03-22 16:53

Szia!
Csak azt akarom kerdezni hogy milyen lisztet használsz????

oosaki
oosaki Wed, 2013-07-24 20:05

Én először egyszerre kakaós és sima fonott kaláccsal próbálkoztam, majd ismerőstől is kaptam receptet, mind katasztrofális eredménnyel. Nem egyszer próbálkoztam (szerintem eddig 3-4 "farönk" a kukában végezte), és most kipróbáltam ezt. Eddig a legjobb recept! A tészta megdagad és feljön, ahogy kell, nem marad lapos, mint minden eddigi próbálkozásomnál. Állagra, mint a bolti, bár az én ízlésemnek talán nem elég édeskés. Sebaj, mert így lekvárral jobb íze van, mintha édesre édes dzsemet halmoznék... Gale's citromdzsemmel isteni, a receptkönyvembe el is mentem, mert eddig ez a nyerő.

Thabita
Thabita Sun, 2013-03-31 20:17

Nagyon szépen köszönöm a receptet, most először sikerült a kelt tészta!!!

k_emese
k_emese Sun, 2013-03-31 19:09

A recept tökéletes, az eredménnyel mindenki elégedett volt, köszönöm szépen!
Ja, hát a fonást még azért gyakorolnom kell....de az is menni fog előbb-utóbb :)

Brit
Brit Sun, 2013-03-31 18:59

Nagyon köszi a receptet!!!:D Sosem próbálkoztam még sütéssel, most húsvétra szerettem volna valami hagyományosat az asztalra...Végig úgy izgultam mnt egy kisgyerek karácsony előtt. De megérte próbálkozni! Az első kicsit kacska lett,de a második már valami gyönyörűség!:$ Az ízük is nagyon finom, és rengeteg dicséretet kaptam miattuk!:)
Üdv, Brigi

Ágika 001
Ágika 001 Sun, 2013-03-31 14:00

Köszönöm a receptet! Isteni lett életem első kalácsa. Sok dícséretet kaptam! Köszönöm

Gabeszka111
Gabeszka111 Sat, 2013-03-30 14:42

Fantasztikusan jó a recept, isteni lett a kalács:) Köszönöm a receptet!
Üdv: Gabesz

Kiskakukk
Kiskakukk / Kiskakukk Tue, 2013-03-19 00:43

Nagyon jó recept, a kalács finom és nagyon könnyű, foszlós tésztája van - mindenkinek nagyon ízlett :) Én légkeveréssel kezdtem sütni, de a 10. percnél rá kellett raknom fóliát, hogy ne barnuljon tovább, utána sima sütéssel is nagyon szépen átsült.

desertlover
desertlover Thu, 2013-03-14 20:39

Tavaly áprilisban próbáltam ki, azóta nem kell, hogy Húsvét legyen, szinte minden hétvégén elkészítem, van, hogy kettőt is. Hálás köszönet Áginak, remélem van annak hatása, hogy lassan egy éve hetente gondolok rá ismeretlenül, hálával és szeretettel :)

negyelabea
negyelabea Wed, 2012-07-18 12:55

Kedves Ági! Ma készítettem el a kalácsot. Ez volt az első próbálkozásom, és nagyon jól sikerült, finom lett. Köszönöm a receptet! Üdv.: Bea

Mazsola75
Mazsola75 Tue, 2012-04-17 20:35

Köszönöm szépen a receptet!
Ma megsütöttem és óriási sikere volt, főleg a 2 éves kislánykámnál :)
Üdv: Tünde

Judit32
Judit32 Mon, 2012-04-16 19:06

Megcsináltam húsvét óta 2* is.Nagyon finom lett.A fonási technikán még javítani kell.Köszi!

desertlover
desertlover Fri, 2012-04-13 22:07

Bocsánat lehet, hogy nem itt kéne feltenni ostoba kérdésemet, de regisztráltam az oldalon, hogyan tölthetek fel képet és receptet? Erre valahogy nem jöttem még rá, az oldalakat böngészve. Annyit kaptam már Tőletek, szeretnék visszaadni párat, vannak nagyon jó dolgaim.
Kati

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii Mon, 2012-04-16 16:12

Szia Kati!

A jobb felsô sarokban van a saját oldalad, arra ha rámész, ott találod a beküldést!
Anita

desertlover
desertlover Fri, 2012-04-13 21:57

Kedves Ági! (és kommentelők)
Nahát Húsvét napjaiban 3-szor sütöttem, ami azért nagy szám, mert 1.nem vagyunk nagy zabálósak, 2. a férjemmel és egy roppant válogatós 6 éves kislányommal hárman vagyunk rá. Igaz én fele adag lisztből csinálok egy kalácsot, mert kenyérsütő gépben kelesztem és nem férne bele. Kérdeztelek Ági jó lehet-e a kenyérsütő, jelentem: TÖKÉLETES. Ma megint sütöttem egyet. A "how to make a zopf" video tökéletes javaslat volt a recepthez.
Talán annyi, hogy nekem nem kell 45 perc sütés. Berakom 170 fokon légkeverésesbe, amikor szép piros, lekapcsolom a légkeverőt sima alul-felül sütősre és rakok rá egy alufóliát, hogy már ne piruljon. Nem nagyon számolom a perceket, tűpróbára hagyatkozom. Kipróbáltam igazi és száraz élesztővel egyaránt, mindkettő jó, de azért a friss élesztővel valahogy teltebb, jobb.
Őszintén hálásan köszönöm, hogy megosztottad ezt a szuper recepted...akkorákat királykodom vele, hogy csuda:)))))
Üdv,
Kati

adrienn.sikloosi
Adri / adrienn.sikloosi Thu, 2012-04-12 20:44

Szia Ági!
Megsutottem ezt a csodás kalács receptet, rengeteg kudarcba fulladt recept után. Az eredmény egy tökéletes, hab könnyű, légies foszlos kalács. Köszönet a receptet, állandó szereplője lesz a konyhai repertoarnak.

Zsófic
Zsófic Wed, 2012-04-11 13:19

Sziasztok!
Ti hogy csináljátok, hogy a kalácsotok szépen felfelé emelkedik kelés közben, és nem szétterül (ahogy az enyém)?
Nem pont ezt a receptet csináltam, hanem egy foszlós kalácsot (innen a nosalty-ról), és minden a leírás szerint csináltam, mégse lett jó, még a tésztája sem lett jó (a foszlóshoz köze sem volt). Már a tavalyival is ugyanez volt a bajom (ugyanúgy innen vettem, de egy másik recept volt), gondoltam, lehet, hogy a tésztával volt a baj, vagy azzal, hogy ott nem az egészet fontam össze 6-os fonással, hanem kettőt csináltam belőle 3-as fonással (a recept is megengedte, elvileg ugyanúgy kellett volna sikerülnie úgy is).
Mit csinálok rosszul?
Mondjuk ezután mindig formába fogom tenni, úgy nem tud szétterülni, de érdekelne, mi a titka az "igazi" kalács-formának :))

Köszi,
Zsófi

SzEva975
SzEva975 Tue, 2012-04-10 07:56

Köszönjük a receptet és a fonáshoz csatolt videót is. Első kalácssütésem volt, de nem az utolsó. Férjem már kérte a következőt :-) Nagy sikerem volt a családban!

dingetje
dingetje Mon, 2012-04-09 10:47

Életem első, de biztosan nem utolsó kalácsa. A gyerekek már azt kérdezik mikor sütök megint :-)
Köszönöm a receptet!

furogabi
furogabi Mon, 2012-04-09 02:47

Kedves Ági!
Köszönöm a receptedet! Ez volt az első kalácsom:-)) Gyönyörű lett! Tettem bele egy kis aszalt szilvát, és áfonyát. Nem rontotta el;) Régóta kerestem egy jó kalács receptet, megtaláltam.
Gabi

Timurci
Timurci Sun, 2012-04-08 19:20

Köszönöm a gyors választ és az isteni receptet!!!! Hatalmasak lettek és csuda finomak!!!! :)))

Aginesz
Aginesz Sun, 2012-04-08 12:44

Köszönöm a receptet,most sült ki a kalács.Jó nagy adag lett belőle,így talán marad a locsolóknak is :) A fonással egy kicsit megkínlódtam,de így is szép lett.Az íze meg kiderül,ha kihűlt.Boldog húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Timurci
Timurci Sun, 2012-04-08 08:16

Szia! Lehet, hogy butaságot kérdezek, de ugye mind a 2 db tojást bele kell keverni a tésztába, és lekenni egy harmadikkal kell. Most fogom megsütni és itt elakadtam.

ferences
Herczeg Ferenc / ferences Sun, 2012-04-08 06:02

Szia.Én ma csináltam előszőr és finom lett, ahogy le írtad.Az asszony is meg lepődőtt, hogy milyen jól sikerűlt.Nem kellett volna kiprobálnom mert rajtam marad a sütés :-).Köszön szépen

agi8505
agi8505 / agi8505 Sat, 2012-04-07 19:22

Nagyon örülök, hogy mindenkinek ízlik! :D :D :D Már az enyém is elkészült, bár fonásilag most nem sikerült ilyen szépre, de az íze nagyon jó! :D

Katica_
Katica_ Sat, 2012-04-07 15:51

En meleg sutoben kelesztettem (50 fokon, legkeveresen) fel orat.
Isteni lett az allaga meg az ize is, az egesz csalad oda van tole, ugyhogy epp hogy eleg lesz a ket darab husvetra! :-) Köszi!

Cupcake79
Cupcake79 Sat, 2012-04-07 16:13

Köszi Katica! Már be is tettem őket a sütőbe, szépen sülnek. :)

krisztx
krisztx Sat, 2012-04-07 15:26

Kedves Ági!
kész lettem a kalácsoddal. :) hát valami isteni könnyű és finom!!!! annyira jól sikerült, hogy neki is estünk és meg ettük az egészet. Most neki állok egy újabb adagnak , hátha marad belőle holnapra is.

Cupcake79
Cupcake79 Sat, 2012-04-07 14:49

Szia Ági!
A tepsiben való kelesztést már meleg helyen (sütőben) kell végezni?
Köszi a válaszod!

Üdv, Kriszti

1195
finomliszt 100 dkg
élesztő 5 dkg
cukor 8 dkg
0.5 dkg
tojás 2 db
tej 5 dl
vaj 5 dkg