Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ecetes bableves szélesmetélttel

Ecetes bableves szélesmetélttel
Ecetes bableves szélesmetélttel
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Felénk így fogyasztják a bablevest. Nálam általában megáll benne a kanál, annyi tészta van benne. Készíthető vegán vagy sima változatban is. Vegán változatban füstölt hús kockával, húsos változatban bármilyen füstölt alkatrésszel jól működik, akár egy darab belefőzött kenyérszalonnával is. Ecetet nem mindenki tesz bele, de nagyon ajánlom kipróbálásra, a tésztával együtt isteni párost alkot.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este vagy főzés előtt pár órával beáztatjuk. Használat előtt átmossuk, és tiszta bő vízben feltesszük főni a füstölt kockákkal vagy a választott hússal/szalonnával. Ezt a levest bő lére kell készíteni, hagyjunk bőven rajta vizet. A babot a többi zöldség hozzáadása előtt főzzük elő 20 percet.
  2. Addig pucoljuk meg a zöldségeket. A répa mehet karikára, a fehérrépát elég megpucolva egészben belefőzve, krumpli apróbb kockákra vágva. A répát is főzzük egy kicsit a krumpli nélkül még, mert a krumpli hamar megpuhul.
  3. Miután a zöldségek majdnem teljesen megfőttek, készítsük el a fokhagymás rántást. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk fel. Az olajba tegyük fel a fokhagymát, és nagyon lassú tűzön süssük elő. Mikor a fokhagymák már nem nyersek, adjuk hozzá a lisztet, és készítsünk szép világos rántást. Levéve a tűzről hintsük meg pirospaprikával, keverjük el, majd merjünk hozzá a levesből, és keverjük ki simára. Majd a rántást tegyük vissza a levesbe.
  4. Forraljunk a levesen még pár percet, sózzuk igény szerint, és ha minden zöldség puha, készen is vagyunk. Főzzük ki a szélesmetéltet, szűrjük le, és tegyük külön tálba.
  5. A leves fogyasztása az alábbi módon zajlik: a tányérunkba szedjünk a tésztából, szedjünk rá levest igény szerint, majd a végén ízlés szerint egy fél evőkanál ecettel savanyítsuk meg. Akkor finom, ha jó ecetes és jó sós a leves.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 213
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

B-Cs

Mióta szakács: 2012.10.20.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

savanyú bableves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bead
B-Cs / bead Fri, 2017-11-17 09:53

Amid van otthon. Annyi, hogy a 20%-ossal óvatosabban kell bánni, mondjuk egy fél teáskanálnyit beletenni, elkavarni és megkóstolni. Teljesen ízlés kérdése.

bead
B-Cs / bead Tue, 2017-11-14 17:07

Köszönöm az észrevételt. Bár aki vegánul készíti gondolom tudja, hogy mivel tudja helyettesíteni (füstölt paprika, füstölt gabona kolbász, stb...) De valóban, így a szöveg félrevezető.

rohinton
rohinton Tue, 2017-11-14 16:23

A füstölthús kockában van szalonnazsír, így már nem lesz vega/vegán a leves.

648
fejtett bab 50 dkg
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
burgonya 3 közepes db
fokhagyma 6 gerezd
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 3 csapott ek
füstölthús kocka 2 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
tészta 40 dkg
ecet 3 ek
víz 2 l
0 ízlés szerint