Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiáner torta és tortácskák karamellmázzal

Indiáner torta és tortácskák karamellmázzal
Indiáner torta és tortácskák karamellmázzal
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Férjemmel beszéltünk arról, hogy régen a Keletinél volt az Eszkimó cukrászda, ami sajnos évekkel ezelőtt megszünt. Ott nagyon finom süteményeket lehetett kapni olcsón. Ott voltak ilyen mázzal indiánerek, lekvárral a máz alatt. Nagyon-nagyon finomak voltak. Ez adta az ötletet, hogy ilyen tortát készítsek. Azért készítettem két kis tortácskát is, mert az egyiket az egyik ismerősöm kisfiának sütöttem, aki most lett nyolc éves. Természetesen lehet 26 cm-es tortaformában is sütni, vagy kis halmokat nyomva kis indiánereket sütni. A pihentetési, hűtési időket nem számolom az előkészületi időhöz. A kikapart belsejét gondoltam, hogy lekvárral, tejszínnel és a lefolyt karamellel lerétegezem, de erre már nem volt időm, mert a Férjem egy kevés lekvárral és karamellel addigra megette.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojássárgákat a vízzel és 5 dkg liszttel kikeverjük. A tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákba óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután szórjuk hozzá 2-3 részletben a lisztet, és óvatosan összekeverjük.
  2. A tortaformákat vajjal és liszttel kikenjük, és a tésztát belesimítjuk.
  3. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, majd pár perc múlva levesszük a hőfokot 170 fokra. Lényeges, hogy gőzmentes legyen a sütő. (Én egy vékony léccel résnyire kitámasztottam a sütő ajtaját.) A kis formában lévő tortácskákat kb. 35 percig, a 22 cm-es tortaformában lévőt kb. 45 percig sütjük. Tűpróba!
  4. Ha megsült a torta, rácsra téve kihűtjük. Ha kihűltek a torták, akkor levágjuk vékonyan a tetejét. A belsejüket kanállal óvatosan kivájjuk, de arra vigyázzunk, hogy a tortát ne vágjuk át, és körbe kb. fél cm maradjon a tésztából.
  5. A mázhoz kb. 5 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd ha szép a színe már akkor hozzáöntjük a tejet óvatosan, mert fröcsög, és kevergetve felolvasztjuk a karamellt.
  6. Ezután hozzáöntjük a maradék cukrot, és beletesszük az étcsokoládét is. Állandóan kevergetve besűrítjük egy kicsit (kb. 4-5 perc), majd belekeverjük a vajat. Lehúzzuk a tűzről, és egyneművé keverjük. Langyossá hűtjük. (Nekem nem volt elég türelmem, így egy kicsit jobban lefolyt a tortáról.)
  7. Amíg hűl a karamell, felmelegítjük a lekvárt, és körbekenjük vele a tortákat.
  8. Ezután rácsra tesszük a tortákat, és ráöntjük-kenjük a mázat. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  9. Ha megdermedt a karamell, akkor felverjük a 7 dl tejszínt a porcukorral, vaníliás cukrokkal és a habfixálókkal.
  10. Óvatosan leemeljük a torták tetejét, és beletöltjük a tejszínhabot úgy, hogy magasabb legyen, mint a torta pereme. Ezután visszahelyezzük a "kalapjukat", és a hűtőbe tesszük rövid időre, majd szeletelve tálaljuk. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 407
elküldve: 2
receptkönyvben: 52
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellmázas torta, tejszínes tortácska, tejszínes karamellás torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

979
tojássárgája 5 db
tojásfehérje 10 db
cukor 10 dkg
finomliszt 20 dkg
víz 50 ml
1 csipet
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
cukor 20 dkg
tej 1 dl
vaj 7 dkg
étcsokoládé 2 dkg
sárgabaracklekvár 10 dkg
növényi habtejszín 7 dl
porcukor 11 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
habfixáló 3 csomag