Nosalty Logó

Húsvéti spenótos-tojásos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ZilkaZil
Húsvéti spenótos-tojásos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 662 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 2639 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 182 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    710.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    273 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    382 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    348 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    232 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4056 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8988 micro
Összesen 662 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    103.9 g

Zsír

  • Összesen
    55.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2841.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    592 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    486 mg
  • Foszfor
    1093 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    427.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    632.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1530 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    1393 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    927 micro
  • Kolin:
    472 mg
  • Retinol - A vitamin:
    178 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16222 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35951 micro
Összesen 2639 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1116 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2474 micro
Összesen 182 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Előző nap elkészítjükaz 1 dlkefírből készült vadkovászt: összekeverjüka kefirt annyi rozsliszttel, hogy sűrűmasszát kapjunk. 1 éjszakán át lefedve hagyjukszobahőmérsékleten.
  2. Összekeverjüka kétfajta lisztet, sót, majd könnyű, rugalmas, fényes tésztává gyúrjuka kovásszalés a vízzel. Letakarva 2órát kelesztjük.
  3. Ezalatt apróra vágjuka tojást. A megtisztított spenótot pár perce lobogva forró, szódabikarbónás vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Felaprítjuk, majd összekeverjüka zúzott fokhagymával, tojással, juhtúróval, fűszerekkel.
  4. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, majd ujjnyi vastag téglalappá formáljuk. Megkenjüka töltelékkel, és feltekerjük. A kapott kígyót csigává tekerjük, a végét alulra hajtjuk.
  5. Megpermetezzükkevés olajos vízzel, megszórjukkevés liszttel összekevert lenmaggal.
  6. Forró sütőben 15percig sütjüknagy lángon, majd további 35percig közepes fokozaton.
  7. Konyharuha alatt kihűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1584
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

ZilkaZil 127 recept

Ezt a kenyeret pár éve találtam ki maradékfelhasználós céllal (szokás szerint így lesznek az új receptek), amikor elegünk volt a főtt tojásból... Egyébként is van egy kenyérbe mindent belesütő mániám, de ebben még az alapanyagok is részben felismerhetőek maradtak.:) Most kipróbáltam végre Torma kefíres vadkovászát, ami szuper! Annak idején úgy készítettem ezt a kenyeret, hogy kefírben futtattam fel az élesztőt, de így sokkal, de sokkal jobb lett a tésztája. Még szép, éljen a kovász! :))

Hozzászólások

Torma

Jaj, ez álom finom lehetett!!! Mások a sütiért, én a kenyérért rajongok.Imádom a spenótot, ki kell próbáljam! Hihetetlen, hogy mennyi tölteléket tettél bele, és igy is leveg?s lett! Tetszik az elkészítés is; a csavarásos módszer.... A sütés el?tti különleges spriccelés nagyon mutatós tet?t hozott ki! Gratulálok Zilka, kérlek tegyél fel még sok kenyér recit! Miért kell a spenót fozovizebe szodabikarbóna? Miben sütötted? Tortaformában? Üdv, T:)

ZilkaZil

Szia Torma, örülök, hogy tetszik :) A szódabikarbónától elvileg zöldebb marad, bár nem vagyok biztos abban, hogy ez a régi praktika valóban megéri-e...gondolom elöl egy csomó mindent is a zöldségben. Majd utánajárok még ennek. Van egy régi füles fémtálam, ami viszonylag vastag falú, abban szoktam sütni, de a tortaforma is megteszi. A legjobb lenne egy öntött vas edény. A legtöbb kenyeret ezzel a spriccel?s technikával szoktam sütni, lehet szépen dekorálni is valamilyen sablonnal (pl. ráragasztok egy ág petrezselymet, és úgy szórom le). Ezáltal a tömör tk. kenyereknek is puha héjuk lesz. üdv, zilka

Torma

Köszi Zilka, jo tanácsok!!!!!! Mióta mondtad, azóta a magokat a masodik kelesztés utan teszem a kenyerbe! Könnyebb is a kenyerem igy. JA, az öntöttvas edény lenne a legjobb, csak méreg drága. Én egyenl?re a tetejes jenaimmal elvagyok... Kellemes hétvégét, udv, Torma :)

Torma

De ugye milyen érdekes állaga lesz a kenyérnek???? Próbáld ki a kefirkovászos lángost is; valami CSODA FINOM, óriási lyukakkal.....

ZilkaZil

Nekem van egy kacsasüt?nek nevezett fémedényem, az is szuper lenne, csak túl nagy...anyukámnak van egy mamájától örökölt öntött vas edénye, de azt persze sose adná ki a kezeib?l :) Kipróbálom majd a lángost, biztos nagyon jó lehet! Bár, arra rá kell vennem majd kedves fiúmat, mert én nem vagyok képes olajban sütögetni pár percnél tovább...üdv, Zilka

Torma

En se szeretek olajban sutogetni; mostanában csak a lángost, meg azt a chilis-kokuszos garnela rákot sutom...de mindkett? kell; legalább egyszer egy hónapban....:D

Éva-Anyóca

Micsoda látványos finomság! :) Lehet ezt esetleg medvehagymával spenót helyett, na a spenót az bejött, de úgy is jó lehet? Szép hétvégét! Éva-Anyóca

ZilkaZil

Szoktam sütni ilyen típusú kenyereket friss bazsalikommal, rukkolával, miegymással, mind nagyon finom, úgyhogy a medvehagyma is nagyon jó lehet benne! Köszi az ötletet, most úgyis pont szezonja van :) üdv, Zilka

Éva-Anyóca

Kedves ZilkaZil! Köszönöm a választ. :) Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Kedves ZilkaZil! Írod, hogy a tésztát két részre osztjuk. Tehát 2 db kenyér lesz ebb?l a mennyiségb?l?

ZilkaZil

Kedves Herczegpék! Igen, két kisebb kenyér lesz bel?le, de lehet egy nagyot is sütni. A töltelék nedvességtartalma, és súlya miatt szerintem szerencsésebb a két részre osztás. üdv, Zilka

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek