Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsos rakott palacsinta gombamártással

Húsos rakott palacsinta gombamártással
Húsos rakott palacsinta gombamártással
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyanyám mestere volt a maradékok felhasználásának, több okból is: egyrészt a nagypapa nam szívesen ette kétszer ugyanazt az ételt, másrészt nem is maradt mindig annyi, hogy önálló ételként fel lehetett volna tálalni, és persze akkoriban nem volt ételpocsékolás!
A rakott palacsintát általában a sült hús maradékából készítette. Meg kell jegyezni, hogy amikor egybensült húst készített, azt sohasem egy étkezésre szánta, mert nagyon praktikus egy étel: hűtőben vagy zsír alatt tárolta és a beeső vendégeket pillanat alatt tudta kínálni hideg sülttel, mellé valami savanyúval. Akkoriban még beestek egymáshoz az emberek egy kis baráti csevelyre, borozgatásra....
Érdekesség képpen: az elegáns angol klubokban, ahol napi menűt főznek, mindig tartanak hideg sültet (ők természetesen marhasültet), arra az esetre, ha a kedves vendég nem kedvelné éppen az aznapi ajánlatot.
Természetesen a húsos rakott palacsintának megvolt a maga szertartásos helye is az étkezések rendjében: a vadászatról hazaérkező férfinépet fogadta vele nagyanyám. Gombamártással, egy kancsó borral.

hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

ajánlat

Vadászatról hazaérkező férfinépnek :):):)
Kitűnő családi vacsora, vendégváró vagy előétel.

Változat: pörkölt kevéske maradékának kiadósabb felhasználására, a hortobágyi helyett változatosság képpen. Ebben az esetben a gombamártást is kevés pirospaprikával (darált vagy szárított) készítjük a zöldpaprika helyett.
Javaslatom még: ha nem frissen adjuk fel, hanem melegíteni kell a rakott palacsintákat, feltétlenül fóliával fedve tegyük a nem túl forró sütőbe!

Szólj hozzá!

elkészítés

Palacsinta sütése:


  1. (Magam nagyon utálok mosogatni, ezért igyekszem a minimálisra redukálni a főzéshez használt eszközöket. Ami lehet megoldok a kisrugóssal, amit rém egyszerű mosogatni, és a csapókésemmel, amit szintén.)
  2. A palacsinta tésztájának eszközkímélő és garantáltan csomómentes módszere énszerintem: ütöm a tojást a nem túl széles, magas műanyag edénybe, só, cukor (1 kanál a sós palacsintához is dukál, hogy szép pirosra süljön), verem a kisrugóssal, adom a tejet, majd a lisztet - jó sűrű lesz, nincs csomó. Amikor ez a massza összeállt, akkor engedem fel a szódával. A sós palacsinta tésztáját sűrűbbre hagyom, mint az édeset.
  3. A sütésre szánt olaj teljes mennyiségét a palacsintasütőbe öntöm, azzal melegítem elő a serpenyőt. Mikor már elég meleg, akkor kis lábaskába öntöm az olajat, a második és a többi palacsintához már onnan adagolom: kenőtollal (amit másra nem használok) két kenésnyi olaj egy palacsinta alá.
  4. A palacsinta sütéséhez a gáztűzhely a legideálisabb: közepes lángméretű rózsán teljes lángon kezdem a sütést, egyszer fordítom a serpenyőt 180 fokban - ez az egyenletes sütés záloga. A második oldal sütésekor takarékra kapcsolok, akkor is fordítok egyszer 180 fokot, úgy lesz szép, egyenletes a másik fele is.
  5. (Elektromos tűzhely sütőhőmérsékletét nem lehet olyan gyorsan változtatni, ha elektromos tűzhelyem van, a 10 fokozatból a 8-as álláson sütöm a palacsintát. Lassabb is, meg nem is lesz olyan szép. Mindig mondom: az ideális tűzhely a két gáz - két elektromos főzőlap + elektromos, légkeverős sütő!)

Töltelék készítése:

  1. A sült hús maradékát apróra vágom, mindennel együtt, ami vele sült: paradicsom, hagyma.
  2. Szalonnát aprítok még hozzá.
  3. A pecsenyelével kenhető masszát keverek belőle, serpenyőben átforrósítom, abban a serpenyőben, amiben majd a gombamártás készül, amíg a palacsintákat sütöm.

Gombamártás készítése:

  1. Kockára vágom a hagymát, szeletekre a gombát.
  2. Olajon pirítom a hagymát, a paprikát majd a gombát.
  3. Amikor megpirult, felengedem pecsenyelével, illetve annak hiányában vízzel és leveskockát adok.
  4. Összeforralom, liszttel kevert tejföllel habarom, borsot darálok rá, petrezselyem zöldjével szórom.

Összeállítás:

  1. Ebből az adagból 8 db nem túl vékony palacsintát kapunk, egymásra fektetve kenjük a húsos töltelékkel. A palacsintákat tenyerünkkel mindig rányomkodjuk a töltelékre. A tetejére palacsinta kerül.
  2. Ha szükséges pár percre forró sütőbe tesszük. Tényleg csak rövid időre, mert könnyen kiszárad.
  3. Mártásos csészében adjuk a gombamártást mellé.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 60 069
elküldve: 9
receptkönyvben: 1 229
elkészítve: 14/22
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Húsos palacsintatorta gombamártással, gombamártásos húsos palacsinta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Leléné Marcsi
Leléné Marcsi Tue, 2015-06-23 13:40

Kedves Ildikó Szívből gratulálok a recepthez Isteni volt , ma ezt készítettem ebédre degeszre ettem magam Köszönöm

azovan
azovan Sat, 2012-01-28 23:34

Jó volt olvasni a történetet, de természetesen a recepteket is ki fogom próbálni!

panyitimi
Panyitimi / panyitimi Sat, 2010-03-20 14:28

A recept is fantasztikus,de igazabol a sztorija tetszett nagyon!
Kellemes melegseggel telt meg a szivem.
Gratulalok Ildiko!
Tisztelettel,

Panyi Timea

995
tojás 2 db
finomliszt 20 dkg
tej 3 dl
1 teáskanál
cukor 1 ek
szódavíz 3 dl
napraforgó olaj 50 ml
sertéshús 40 dkg
füstölt szalonna 2 dkg
napraforgó olaj 50 ml
vöröshagyma 1 db
paprika 1 db
gomba 25 dkg
pecsenyezsír 5 ek
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 2 dl
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint