Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hóhér pörkölt csirkéből

Hóhér pörkölt csirkéből
Hóhér pörkölt csirkéből
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a minap láttam Laci Hornaċek-től a TV-paprikán. Azonnal tudtam, hogy ezt el fogom készíteni. A szakács elmondta, hogy ezt az ételt készítették a XIX. században Pozsonyban a halálraítéltek utolsó vacsorájaként. Szenzációs recept, amit nem is találtam az interneten, ezért gyorsan elkészítettem emlékezetből. Eredetileg ezt sertéscombból főzték, a köretbe pedig sertés tepertőt töltöttek, de én azért nem rajongok annyira, és egyébként is csak csirkemellem volt itthon. Sosem csalódom abban a receptben, amelyik első pillanatban megtetszik nekem. Ez az étel nagyon ott van a szeren, főleg valamilyen finom söröcskével.

hozzávalók / 4 adag

A pörkölthöz

A körethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 ek kacsazsíron a felaprított hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a 4x5 cm-re vágott húskockákat, sózzuk, borsozzuk, és addig pirítjuk, míg kifehéredik. Ekkor rászórunk 2 ek pirospaprikát és egy felszeletelt tv paprikát, valamint nagyobb darabokra vágott 2 db paradicsomot, annyi hideg vízzel felöntjük, hogy majdnem ellepje (maximum 1 dl). Fedő alatt lassú tűzön megfőzzük, míg be nem sűrűsödik.
  2. A megfőtt, összetört, kihűlt burgonyából, tojásból és lisztből rugalmasan puha tésztát gyúrunk, majd hagyjuk negyed órát a deszkán pihenni, majd kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra.
  3. A húsos tepertőt (melynek elkészítéséről és jótékony hatásáról már itt írtam), kevés sóval és borssal aprítógépben összedaráljuk.
  4. A kinyújtott tésztát 10x8 cm-es kockákra vágjuk. A kocka alsó szélén 1 tk-nyi tepertődarát szétterítünk, aztán felcsavarjuk a tésztát, végeit összecsippentjük, hogy ne folyjon ki a töltelék a főzésnél, és a lisztezet deszkán meghengergetjük, a lezárt végét alulra téve elkészítjük a többit is. 12 db lesz.
  5. Vizet forralunk, amibe sót teszünk, és megfőzzük benne a töltött tésztákat. Ha feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd kiszedjük, hideg víz alatt leöblítjük, tálba téve kevés kacsazsírral meglocsoljuk.
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 842
elküldve: 5
receptkönyvben: 215
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
főzőverseny: sztrapacska, haluska, galuska főzőverseny
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csirkepörkölt tepertős krumplival, tepertővel töltött krumpli, pörkölt csirkéből

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2016-04-12 19:45

Evike, most tettem el a receptet, jo nagyon a csirke-resz is, de engem is inkabb a köret regadatott meg - ki fogom probalni! Remelem, jol vagy!

Szeretettel, Marti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2016-04-12 21:16

Szia Mártikám! Hidd el,nagyon fogod szeretni. Én nem tudtam abbahagyni. A kalóriáról most ne beszélgessünk. Most kissé betegeskedtem,de hamarosan visszatérek és újult erővel írom a recepteket. Köszönöm, hogy gondolsz rám.
Ölellek: Éva

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2016-04-12 21:38

Evike, sajnos en is betegeskedem, nem is tettem fel semmit egy jo ideje en Sem...
Örültem, hogy az en receptemet is kiemeltek, mert a statisztikaim mostansag nem eppen lelkesitöek... Persze, hogy gondolok Rad, meg akkor is, ha nem irok Neked, mint most.

En is ölellek es javulast kivanok; Marti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2016-04-13 15:22

Drága Márti!
Akkor nincs más feladatunk, gyógyuljunk meg gyorsan és ontsuk ide a finomnál-finomabb recepteket. Mielőbbi gyógyulást kívánok!
Szeretettel: Éva

pataygyz
Zoli / pataygyz Sat, 2013-11-02 22:23

Kedves Éva!
Tegnap elkészítettem a köretet libatepertőkrémmel és párolt lila káposztával. Igazi Márton napi előzetes lett. Mindenkinek nagyon ízlett. Így önállóan is megállja a helyét. Nálunk a piacon a baromfi húsboltban lehet libatepertőt kapni. A libatepertőkrémbe egy kis mustárt és Piri-Piri szószt is tettem. Szívesen feltenném a receptet a forrás megjelölésével együtt, amennyiben megengeded.
Várom válaszod:
Zoli

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-11-03 16:40

Kedves Zoli!
Megtisztelsz vele. Valóban nagyon jó ötlet a libás étel mellé.
Üdvözlettel: Vass Éva

fiedler1n
fiedler1n Mon, 2013-09-23 10:33

Nagyon jól néz ki, biztos finom is. De én nem tartom sztrapacskának, mivel ahhoz reszelt nyers krumplit használnak.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-09-23 12:33

Hát akkor nem felel meg a hagyományoknak. Az alapanyagok megléte volt a nevezés feltétele és így elfogadták. Lett volna olyan receptem is, de ezt különlegesnek találtam. Elnézést érte.
Üdvözlettel: Évi néni

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2013-09-16 10:00

Kedves Éva!
Gratulálok a vanyarci győzelmedhez. Bár a sztrapacskához és a haluskához semmi köze sincs, de nagyon munkás ételt készítettél el, ami nagyon finomra is sikeredett.Már a recept olvasásakor is felkeltette a figyelmedet és rá is szavaztam. Megkóstolva a kacsatepertővel töltött krumplis tészta önállóan is remek egytálétel lehet például gombamártással. Én így fogom elkészíteni. Nekem a csirkemell pörkölt mellé köretnek túl sok volt. Minden receptedre szavaztam és remélem azokon is részt fogsz venni. Amennyiben elfogadsz tőlem még egy tanácsot : nem szabad ennyire komolyan venni ezeket és ennyire feszülten főzni. Remélem nem veszed sértésnek a véleményem, és TE is úgy gondolod, hogy a szakadó eső ellenére jó buli volt Vanyarc. További sok sikert és még sok jó receptet, valamint jó egészséget kívánok: Zoli

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-09-16 12:48

Kedves Zoli!
Hálásan köszönöm a sok szépet, amit írtál és a támogatást is. Feszültségem oka egy volt, nagyon féltem, hogy megfázok az esőben és sajnos nagy betegség után álltam oda az esőbe főzni. Szegeden egy móka-kacagás volt az egész. Valamint időigényes receptemmel nem tudtam elkészülök-e. Egyébként élveztem az egészet még így is, és élvezni fogom a többit is, mert mindenhova neveztem. Köszönöm, hogy szavazatoddal támogatsz. Nem utolsó sorban nagyon ízlett az általatok elkészített étel. Én az enyémet egy szlovák főzőműsorban láttam, felkeltette az érdeklődésemet és gondolom az alapanyagok miatt a gép elfogadta a nevezésemet. Így esett, hogy evvel neveztem be. Remélem a következő versenyeken is találkozunk.
Sporttársi üdvözlettel: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-09-08 11:16

Finomság, már készítettem , nem tartott sokáig, a család csendben, teljes egyetértésben falatozott, amíg tartott, és keveselték , másodszor már odafigyeltem, erre a finomságra!!... :D
Még fogom készíteni. :)
Szavaztam!!! :)
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-09-08 12:42

Én pedig elkészítem a versenyen. Remélem ugyanilyen finomra sikerül. Köszönöm a szavazatot. Indultam minden kategóriában.
Üdv: Évi néni.

Levendula
Levendula / Levendula Mon, 2013-03-25 14:01

Miután már lemondtam róla, a hétvégén előkerült otthon az a papírlap, amire anno a receptet felírtam... :-)
És akkor most bemásolnám - ha gondolod, ezt is felteheted (...és tényleg volt benne máj!)

3 evőkanál zsíron megpirítunk két nagy fej felaprított vöröshagymát, melyet menet közben őrölt köménnyel és borssal ízesítünk, ha üvegesre párolódott, akkor megszórjuk pirospaprikával. A pörköltalapra 1-2 zöldpaprikát és paradicsomom szeletelünk, ízüket megerősíthetjük egy kevés paradicsompürével is. Erre kerül a 60 dkg kockákra vágott sertéshús, melyet pár percnyi pirítás után felöntünk 1,5 dl barna sörrel - és ízlés szerint, tehetünk bele egy kevés friss erőspaprikát, vagy chilit. Ha a szaft a főzés közben fogyóban volna, kipótoljuk alkalmanként egy kevés vízzel.
40 percnyi főzés után a lábosba tesszük a már korábban, késes aprítóban szinte pépesre darált 40 dkg sertésmájat és így együtt még egy jó órát főzzük fedő alatt (a főzési idő több is lehet). A végén zúzott fokhagymát és aprított/szárított majorannát keverünk a pörköltbe és egyet rottyantunk rajta.

Rajta van a cédulán a töpörtyűs rolád is, ha gondolod, azt is leírom.
Üdvözlettel: Levendula

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-03-25 20:08

Kedves Levendula!
Hálásan köszönöm, hogy nem felejtettél el. Valószínűleg ki fogom próbálni a receptet. Köszönöm a figyelmességedet. Üdv: Évi néni

Levendula
Levendula / Levendula Tue, 2013-03-26 12:52

Nagyon szívesen, remélem, ha kipróbálod, fotózol is és közzé teszed a tapasztalataidat.
Én is tervezem megcsinálni a közeljövőben.
Üdv: Levendula - egyébként szintén Éva ....:-)

jonasj
jonasj Sun, 2013-01-27 07:00

Kedves Éva!
Elkészítettem! Hát ez valami isteni lett, a család imádta. Köszönöm szépen, hogy ezt megosztottad velünk. Üdvözlettel jonasj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-01-27 12:09

Kedves Jonasj!
Lassan nő a rajongói táborunk. Mi is egyszerűen imádtuk. Nem egy könnyű étel, de megéri vele bíbelődni. Köszönöm, hogy ezt választottad. Kedves egészségetekre kívánom! Üdv: Évi néni
Ui: Levendula keresi az eredetit, amely sertéshúsból és májból készült. Ha megtalálja, fogja velünk is tudatni. Érdemes kipróbálni.

Levendula
Levendula / Levendula Wed, 2013-01-23 17:03

Kedves Éva,
keresem ezt a receptet, jobban mondva az eredetit. Én felírtam akkor, mikor a műsort láttam - valamikor Karácsony előtt, gondolom, ismétlés volt -, de nem találom a papírt. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy a sertéshúson kívül volt a pörköltben máj is. Emlékszel-e erre, esetleg megvan-e neked az eredeti recept, mert nekem az kéne!
Köszi!
L.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-01-23 17:55

Kedves Levendula!
Én nem emlékszem májra, csak sertés húsra és tepertőre. Esetleg próbáld meg a: www.tvpaprika.cz-n. Szerettem volna megkeresni neked, de a google fordítóval nem volt türelmem bajlódni, míg a szép és általam teljesen ismeretlen cseh nyelvről lefordítja. Szerintem ott megtalálod, ha a címre keresel (Monarchia ízei). Ez csak egy ötlet. Értesíts légy szíves, vagy tedd fel ide, ha megtaláltad. Így csirkéből is nagyon szerettem, de még így is ütős volt. Szép napot. Üdv: Évi néni

Levendula
Levendula / Levendula Thu, 2013-01-24 15:17

Kedves Éva,
kerestem már én is, mind az általad ajánlott cseh oldalon, mind Laci Hornacek, sőt Iveta Fabesová nevekkel társítva is - ketten főzték az ominózus műsorban -, de nem találom sehol. A Monarchia ízeiben is kutattam, sőt, a Google Fordítóval megpróbáltam magyarról csehre fordítani a hóhérpörkölt kifejezést, és ezzel keresgélni cseh portálokon - inkább nem részletezem, miket hozott ki ...:-)
A májban teljesen biztos vagyok, azért is írtam fel, mert különleges volt, hogy a húst és a májat együtt használja, plusz a töpörtyűs krumpligombóc, szóval ütős kaja ez!
Még rajta vagyok az ügyön, mert nekem az eredeti recept kéne - nem csökkentve ezzel a Te recepted finomságát -, és ha megtalálom bárhol, belinkelem ide mindenképpen!
Köszönettel: L.

golga1
golga1 Tue, 2012-12-18 16:00

Elkészítettem, remek lett. Szerintem sokszor készül majd nálunk ez az étel :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-12-18 18:38

Kedves Olga!

Nagyon örülök, mert igazán nem nagyon buktak erre a receptre, pedig, amikor én láttam, azonnal éreztem, hogy ezt muszáj elkészítenem. Örülök, hogy ebben a hangulatban társra találtam. Kedves egészségetekre! Terjeszd az igét minél szélesebb körben. Áldott ünnepeket! Üdv: Évi néni

csato
csato Tue, 2012-05-08 15:24

Szia!
Hát már hogyne fognám rád,kire fogjam???????? Te tetted fel ide!!!:)
Amúgy meg az az igazság most ezt nem fogom megcsinálni,egyrészt én ilyenkor már a zöldekre vágyom,nyáron nem szoktam nehéz ételeket főzni.Másrészt tényleg meg kell most szabaduljak a plusz 10kilómtól.Szörnyen érzem magam így!Arról nem is beszélve,hogy csak egy nyári gatyám jön fel rám,és nem vagyok hajlandó újakat venni inkább belefogyok a készletembe.Ezért hát ezt a receptet most csak elmentettem.Üdv Csató

szabóca
szabóca Tue, 2012-05-08 10:01

Kedves Évi néni!
Ne haragudjon, de azt gondolom: ha valaki csirkemellből készít pörkölt típusú ételt, ott valami nagyon nincs rendben - alapból megkérdőjelezi a recept komolyságát, különösképpen, hogy Ön szakács... Tisztelettel: Szabóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-05-08 18:05

Kedves Szabóca!
Nem én nem szakács vagyok, csak szeretek főzni. Még komolytalanul is sokszor szoktam csirkemellből készíteni az ételeket, melyeket családommal meg is etetek. Egyebekben leírom a STORY mezőben, hogy az eredeti recept sertéscombból készült, valamint sertés tepertővel, de én az otthonomban, a családomnak viccesen csirkéből főztem meg. El tudja ezt nekem nézni? Hálás köszönettel és tisztelettel üdvözlöm: Vass Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-05-07 20:58

Kedves Évi néni!

Csúcs a neve is a receptnek, na és amit tartalmaz! :-))
Köszönöm, elmentettem.:-)

Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-05-07 21:12

Kedves Éva!

Ugye mennyire tudtak a régiek jó ételeket készíteni. Van egy nagyon régi szakácskönyvem, amiben vannak hasonló ételek, azokból fogok csemegézni, és felteszem őket. Üdv: Évi néni

csato
csato Mon, 2012-05-07 16:09

Szia!
Én is épp láttam ezt az adást,és átkozódtam mekkora marha vagyok,h nem írtam fel.
A húsos részét magamtól is megoldottam volna,de teljesen elfelejtettem milyen tésztából készült a köret.Pedig izgatott ez a töpis cucc!Szóval köszi,hogy leírtad!Üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-05-07 21:11

Szia!
Aztán nehogy ezt is rám fogd, hogy megint felcsúszik egy-két kiló. Sajnos igen, így van, tanúsíthatom, de ennek ellenére sem hagytam volna ki a kóstolást. Szép estét! Üdv: Évi néni

735
csirkemell filé 60 dkg
kacsazsír 3 ek
vöröshagyma 2 közepes fej
tv paprika 1 db
paradicsom 2 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 2 ek
víz 1 dl
burgonya 30 dkg
kenyérliszt BL80 20 dkg
tojás 1 db
tepertő 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint