Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hideg tökleves

Hideg tökleves
Hideg tökleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor megvettem a gyalult tököt, akkor még főzeléknek indult, aztán leves lett belőle. Mindez még tavaly nyáron, úgyhogy igyekszem jól felidézni a receptet. Aki a tökfőzeléket szereti, az ebben sem fog csalódni! Amennyiben kovászos uborka lé helyett ecettel készítjük, akkor ajánlatos már az elején a sóval együtt a tököt meglocsolni az ecettel!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyalult tököt besózzuk, majd állni hagyjuk.
  2. Közben felaprítjuk a hagymát, és kevés olívaolajon megpirítjuk.
  3. A sózott tököt alaposan kinyomkodjuk, és a hagymához adjuk, kevés fehérborssal ízesítjük, majd az egészet felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a kaprot is. Az egészet addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.
  4. Ezután kivesszük a kaprot, és az egészet botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. A tejszínt egy tálba öntjük, és apránként kanalazunk hozzá a forró levesből, majd minden kanál leves után alaposan átkeverjük. A lényeg, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen a tejszín és a leves.
  6. A langyos tejszínt hozzáöntjük a leveshez, és habverővel alaposan elkavarjuk, majd hozzáadjuk a kovászos uborka lét is, hogy kellően savanykás legyen. Egyet rottyantunk rajta, és már kész is.
  7. Olívaolajjal vagy tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk. (Én még kevés vadvirágos tengeri sóval is megszórtam, hogy csinosabb legyen, de ez ugye nem kötelező...)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 9 706
elküldve: 2
receptkönyvben: 165
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
351 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tökrémleves, tejszínes tökleves hidegen

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

401
közönséges tök 1 kg
0 ízlés szerint
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 közepes db
zöldség alaplé 4 dl
fehér bors 0 ízlés szerint
burgonya 3 közepes db
kapor 3 szál
habtejszín 2.5 dl
kovászos uborka lé 1 dl
olívaolaj 4 ek