r
Nosalty Logó

Hideg soba meleg napokra

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Hideg soba meleg napokra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Összesen 496 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Összesen 496 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Összesen 90 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4442.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    350 mg
  • Nátrium
    3857 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1788 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 496 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4442.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    350 mg
  • Nátrium
    3857 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1788 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 496 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    806.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    701 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 90 Kcal

Hozzávalók

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Elkészítés

A szoba tsuyu-hoz

  1. A soba tsuyu hozzávalóit összekeverjük, és jól behűtjük. (A shiitake gomba áztató leve úgy készül, hogy 2-2,5 dl vízbe áztatunk 2-3 db szárított shiitake gombát addig, amíg a gomba meg nem puhul.) Ebből a mennyiségből bőven több lesz, mint ami egy főnek szükséges, de le lehet fagyasztani, és később fel lehet használni.
  2. A soba tésztát forrásba lévő vízbe (nem kell sózni!) feltesszük főzni, és lassú, lángon, gyöngyöző vízben készre főzzük 5-7 perc alatt, majd leszűrjük (a főzőléből félretehetünk egy keveset, később írom, miért).
  3. Ezután jön a lényeg: nem elég a sobát csak leszűrni és hideg vizet engedni rá, át is kell mosni, hogy a főzés során kifőtt keményítőt eltávolítsuk. Így a tészta finomabb lesz (a japánok szerint), nem is fog összeragadni, és közben kellőképpen le is hűl. Átmosni úgy kell a tésztát, hogy egy nagy tálba (fazékba) tesszük, hideg vizet engedünk rá, és a két kezünkkel átmozgatjuk úgy, mintha mosnánk, de vigyázzunk, a tésztaszálak ne törjenek össze! Ezután leszűrjük, majd tálaljuk.
  4. Tálaláshoz a tésztát egy pl. lapos tányérra halmozzuk, a tetejét megszórjuk norival és egy csipet újhagyma zöldjével. Egy külön kis csészében (v. pohárkában) tegyük mellé a szószt (szoba tsuyu), amiben keverjük el a wasabit, egy kis tányérkán adjuk mellé az újhagymát.
  5. Ez egy pálcikás étel; a pálcikával vegyünk el a tésztahalomból egy keveset, mártsuk a szószba, aztán már ehetjük is. (Amikor elfogyott a tészta, a félretett szoba főzőlével kedvünkre hígíthatjuk a maradék szószt, ezt általában megisszák a japánok, olyan leves-féleség.)
  6. A hozzávalókban szereplő arányok csak hozzávetőlegesek. Ízlés szerint nyugodtan adhatunk pl. a tsuyuhoz több szójaszószt, mirint, stb. is.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 7936
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 25.

Receptkategóriák

Forró nyári napokon, amikor nem kívánunk nehezet, de szívesen ennénk valami finomat, ami nem meleg, mindig erre az ételre esik a választás. Gyors, könnyű és finom!

Hozzávalók

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek