Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hideg soba meleg napokra

Hideg soba meleg napokra
Hideg soba meleg napokra
17 perc / előkészület: 10 perc főzés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Forró nyári napokon, amikor nem kívánunk nehezet, de szívesen ennénk valami finomat, ami nem meleg, mindig erre az ételre esik a választás. Gyors, könnyű és finom!

hozzávalók / 1 adag

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A soba tsuyu hozzávalóit összekeverjük, és jól behűtjük. (A shiitake gomba áztató leve úgy készül, hogy 2-2,5 dl vízbe áztatunk 2-3 db szárított shiitake gombát addig, amíg a gomba meg nem puhul.) Ebből a mennyiségből bőven több lesz, mint ami egy főnek szükséges, de le lehet fagyasztani, és később fel lehet használni.
  2. A soba tésztát forrásba lévő vízbe (nem kell sózni!) feltesszük főzni, és lassú, lángon, gyöngyöző vízben készre főzzük 5-7 perc alatt, majd leszűrjük (a főzőléből félretehetünk egy keveset, később írom, miért).
  3. Ezután jön a lényeg: nem elég a sobát csak leszűrni és hideg vizet engedni rá, át is kell mosni, hogy a főzés során kifőtt keményítőt eltávolítsuk. Így a tészta finomabb lesz (a japánok szerint), nem is fog összeragadni, és közben kellőképpen le is hűl. Átmosni úgy kell a tésztát, hogy egy nagy tálba (fazékba) tesszük, hideg vizet engedünk rá, és a két kezünkkel átmozgatjuk úgy, mintha mosnánk, de vigyázzunk, a tésztaszálak ne törjenek össze! Ezután leszűrjük, majd tálaljuk.
  4. Tálaláshoz a tésztát egy pl. lapos tányérra halmozzuk, a tetejét megszórjuk norival és egy csipet újhagyma zöldjével. Egy külön kis csészében (v. pohárkában) tegyük mellé a szószt (szoba tsuyu), amiben keverjük el a wasabit, egy kis tányérkán adjuk mellé az újhagymát.
  5. Ez egy pálcikás étel; a pálcikával vegyünk el a tésztahalomból egy keveset, mártsuk a szószba, aztán már ehetjük is. (Amikor elfogyott a tészta, a félretett szoba főzőlével kedvünkre hígíthatjuk a maradék szószt, ezt általában megisszák a japánok, olyan leves-féleség.)
  6. A hozzávalókban szereplő arányok csak hozzávetőlegesek. Ízlés szerint nyugodtan adhatunk pl. a tsuyuhoz több szójaszószt, mirint, stb. is.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 414
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

wannabe chef

Mióta szakács: 2012.01.17.
40 recept

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 1 főre
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zaru soba, japán tészta, fűszeres tészta japán konyhából

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

496
alaplé 2.5 dl
szójaszósz 4 ek
mirin 40 ml
szaké 20 ml
cukor 0.5 teáskanál
soba tészta 100 g
újhagyma 0.5 db
wasabi konzerv 1 késhegynyi
nori lap 2 db