r
Nosalty Logó

Hálaadási pulykához töltelék

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Boribon
Hálaadási pulykához töltelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 343 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1375 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    501 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    454 micro
Összesen 343 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.2 g

Zsír

  • Összesen
    76.8 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3625.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    512 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    787 mg
  • Nátrium
    2006 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    536.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    317 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    236 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    971 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1814 micro
Összesen 1375 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 145 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kenyérszeleteket kb. 1 cm kockákra vágjuk, és pár percig sütjük. Ne legyen sötétbarna, mint a pirítós, csak egy kicsit száraz. Ha eleve száraz kenyérből készítjük, ezt a lépést hagyjuk ki. (Mármint a sütést, nem a kockázást..:-))
  2. A sonkát/bacont vágjuk apró darabokra, a pórét hosszában vágjuk ketté, és karikázzuk fel.Nagyobb serpenyőben alacsony lángon kezdjük el pirítani a sonkát és a pórét. Ha megpuhult a hagyma, adjuk hozzá a szeletelt gombát, és pirítsuk tovább. Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.
  3. Ha a gomba leve teljesen elpárolgott, öntsünk hozzá egy kevés alkoholt, majd ezt is párologtassuk el teljesen. Ez csak azért kell, hogy felszedjük a lepirult részeket. Ha kész, öntsük egy nagyobb keverőtálba.
  4. Keverjük hozzá a kenyérkockákat, az áfonyát és a pekándiót (ezt előtte egy kicsit száraz serpenyőben alacsony lángon meg is pörkölhetjük). E két utóbbi hozzávaló megadott mennyisége csak körülbelüli.
  5. Kezdjük el lassan adagolni a tejszínt/tejet. Annyi kell, hogy éppen megnedvesítse a kenyeret, de ne áztassa el, és legfőképp ne ússzon folyadékban az egyveleg!
  6. Öntsük sütőtálba, és süssük kb. 30 percig. Nem kell sokáig, mivel minden hozzávaló sült/főtt, és ne száradjon ki. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 13094
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 27.

Ajánló

A kenyér fajtájától függően még különlegesebbé tehetjük a tölteléket. Én most ötmagvas teljes kiőrlésű kenyeret használtam, de még szuperebb lenne rozskenyérből, ill. a német fekete kenyérből. A maradék töltelék reinkarnálódhat töltött gombaként. Ehhez a tölteléket egy kicsit apróbbra vágjuk, és összekeverjük egy kevés tejföllel. A gombakalapokba töltjük, és megsütjük kb. 25 percig. Szuper előétel!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hálaadási pulykához töltelék
Boribon 21 recept

Az amerikaiak (részben okkal) rettegnek a nyers baromfitól, ezért a hálaadási pulykatölteléket nem a pulykába töltik, hanem külön sütik meg. Az összetevői régionként és családonként változnak, de általában valamilyen kenyér (itt, délen kukoricás), kolbász vagy szalonna és sok őszi termény: póré, gomba, dió, alma, vörösáfonya, pekándió, gesztenye, ill. ezek kombinációja. Fűszere szinte mindig  kakukkfű, de mehet bele zsálya is. A végeredmény egy tarka-barka isteni egyveleg, ami, nem mellékes módon kiválóan alkalmas a száraz kenyér eltüntetésére.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?