Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajtogatott pogácsa vöröshagymás tepertőkrémmel

Hajtogatott pogácsa vöröshagymás tepertőkrémmel
Hajtogatott pogácsa vöröshagymás tepertőkrémmel
95 perc / előkészület: 30 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Babgulyás mellé készítettem ezt a finom, puha, leveles pogácsát. A vöröshagymás tepertőkrém pedig nagyszerűen feldobta az ízét.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A tejet fokozatosan adagoljuk, mert a liszt fajtájától függően lehet, hogy kevesebbre lesz szükség. Ezt a mennyiséget én 3 adagban sütöttem ki.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az átszitált lisztet kettéosztjuk. Az egyik részbe belegyúrjuk a szobahőmérsékletű vöröshagymás tepertőkrémet és a zsírt. Téglatest alakúra egyengetjük, és félretesszük. Fél dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és összekeverjük a cukorral. Szintén félretesszük.
  2. A liszt másik felébe beletesszük az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a bort, a sót és a cukros tejben kelesztett élesztőt. A tésztát elkezdjük kidolgozni (én ezt a műveletet kézi robotgép dagasztófejével végzem), miközben adagoljuk hozzá a tejet. A tészta közepesen lágy, hólyagos kalácstésztához kell, hogy hasonlítson. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tepertős tésztát szintén ekkora méretűre nyújtjuk, és ráhelyezzük a megkelt tésztára. A téglalap jobb felét középre hajtjuk, majd ráhajtjuk a bal oldalát. A kapott keskeny téglalap alsó részét középre hajtjuk, és ráhajtjuk a felső részt. Ruhával letakarva pihentetjük 20 percet.
  4. Az idő letelte után kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A hajtogatást megismételjük még kétszer.
  5. A tésztát ezután lisztezett deszkán kb. 1.5 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és késsel bevagdossuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki, amit sütőlemezre teszünk.
  6. Amíg pihennek a pogácsák, addig előmelegítjük a sütőt 190 C-ra. A sütőlemezre tett pogácsákat 20-25 perc (ez egy tepsi sütési ideje) alatt szép pirosra sütjük. Langyosra hűtjük, és egy tálon gusztusosan elhelyezve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 2 455
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
432 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

leveles pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1278
finomliszt 65 dkg
tepertő 25 dkg
disznózsír 3 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 3 dkg
fehérbor 3 ek
friss élesztő 3 dkg
tej 2.5 dl
cukor 1 tk
1 tk
tojásfehérje 1 db