Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Réteges tepertős pogácsa

Réteges tepertős pogácsa
Réteges tepertős pogácsa
115 perc / előkészület: 90 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben disznót vágunk, és készül tepertő. Januárban gondoltam egyet, hogy kéne tepertős pogit készíteni, az első sütésem ilyen lett. A család gyors elkapkodta, azóta kétszer sütöttem még.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet és margarint elmorzsoljuk, a tojássárgákkal, a kovásszal jól összedolgozzuk.
  3. Vékonyra sodorjuk, rátesszük a borsos, enyhén sós darált tepertőt, majd az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával picit ellapítjuk, felébe egymásba hajtva fél órát pihentetjük.
  4. Háromszor nyújtjuk, behajtjuk, és pihentetjük.
  5. 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, berácsozzuk éles kés segítségével, tojással megkenjük a tetejét, közepes szaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapíros tepsibe helyezzük.
  7. Előmelegített sütőben sütjük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 42 611
elküldve: 8
receptkönyvben: 278
elkészítve: 14/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Csóti Heni

Mióta szakács: 2011.05.04.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

tepertős pogi, pogácsa tepertővel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

raczmargit2
raczmargit2 Wed, 2016-06-15 19:54

Pótlólag leírom hozzá a tészta összeállítását is:
A tésztához a meglangyosított lisztben elkeverjük egyenletesen a sót, elmorzsoljuk a vajat. Beleütjük az egy tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáöntjük a langyos vizet (vagy tejet) és a fehér bort. A lágy rétestésztát készítünk, amit alapos kidolgozunk, kidagasztunk. Enyhén belisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk kisujjnyi vastagra és a töpörtyű 1/3-át rákenjük. Háromszor hajtogatjuk, és 20 perceket pihentetjük,

raczmargit2
raczmargit2 Wed, 2016-06-15 19:41

Ez egy nagyon finom töpörtyűs pogácsa recept, persze nem art, ha a töpörtyű is jó minőségű:
Töpörtyűs, vagy burgonyás pogácsa:
Hozzávalók: 80 db-hoz, 2 db gáztepsi
1 kg liszt (átszitált és meglangyosított)
5 dkg só (1-2 evőkanál)
5 dkg vaj
1 db tojás
1dl fehérbor

1 ek. cukrot tartalmazó,
1dl langyos tejben felfuttatott,
2 dkg élesztő

2 dl langyos víz, vagy tej
40 dkg darált töpörtyű, vagy ha krumplisat akarunk, akkor ugyanannyi főtt, összetört burgonya. (3 részre osztva)
A pogácsa kenéséhez: 1 db felvert tojás
Elkészítés:
A töpörtyűt darálást követően (szemmel, vagy mérhetjük is) 3 részre osztjuk, Az első részt azonnal rákenjük az alaposan kidolgozott, majd lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagra kinyújtott tésztára. Elvégezzük az első hajtogatást (a 3-szori hajtogatásból), majd a tésztát negyeddel (90 fokkal) elfordítjuk a deszkán, letakarjuk egy meleg zománcozott fazékkal és 20 percig pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük, hogy az összes töpörtyű elfogyjon. Az utolsó hajtogatást követően a tésztát hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, lisztbe mártogatott közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk és a pogácsákat tepsire rakjuk köztük helyet hagyva. A tészta tetejét a tepsin 1 db felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le a tojás. Amíg a sütőt előmelegítjük, ami kb. 20 percig a pogácsa a tepsin pihen. Sütés: előmelegített sütőben, gázon: előmelegítés 4-en, sütés 3-on, 160 fokon, Villanyon: 180C fokon, 25 percig alsó-felső sütéssel. Jó étvágyat kívánok!

rencsu8888
rencsu8888 Thu, 2012-11-15 18:27

Rama margarin vagy vaj megyen bele? Ja és a kovasz az az élesztos cukros tej? :P

Sz-es
BackerMan / Sz-es Thu, 2012-08-02 14:08

Szia!
Elkészítettem, és elég jó lett. Igaz kicsit megvariáltam. Kifelejtettem belőle a tojást és a tejfölt. De raktam bele 1 fej dinsztelt vörös hagymát. :)

csillab1986
csillab1986 / csillab1986 Sun, 2012-07-15 11:40

Én másodjára készítettem el ezt a pogit, most pirított káposztát tettem bele tepertő helyett és isteni!
Nagyon szuper tészta! Tejfölöm nem volt itthon így kicsivel több tejjel futtattam az élesztőt így is fincsi illetve én úgy csináltam, hogy a 3 hajtogatást egyszerre csináltam meg pihentetés nélkül és már a rétegezett tésztát pihentettem, időhatékonyság miatt.

csoti.henriette
Csóti Heni / csoti.henriette Sun, 2012-01-08 15:11

Azt, hogy milyen vega azt nem én jelöltem be, hanem ellenőrzés után a moderátorok, mesterszakácsok. A felébe hajtom azt úgy gondoltam, hogy mindkét oldaláról a közepe fele majdnem félbe hajtom, így háromszoros réteg lesz. Tehát baloldalról majdnem a feléig hajtom, majd ráhajtom a jobb szélétől a másik felét és így három réteg lesz.

Meadow
Meadow / Meadow Sat, 2012-01-07 11:42

Szia! Nagyon guszta a recepted, holnap ki is fogom próbálni. Viszont átfutottam a címkéket, és szerintem a lakto-ovo vega nem állja meg a helyét, miután van benne 30 dkg töpörtyű :)))

buszter
Buszter / buszter Sun, 2011-10-30 16:18

szia
szeretném kérdezni :)
mit jelent hogy felébe hajtom ?
1- félbe
2- a két szélét behajtom a feléig az az 3 ba hajtom

köszönöm a választ.
szép napot.

buszter
Buszter / buszter Sun, 2011-10-30 09:30

szia
szeretném kérdezni :)
mit jelent hogy felébe hajtom ?
1- félbe
2- a két szélét behajtom a feléig az az 3 ba hajtom

köszönöm a választ.
szép napot.

csoti.henriette
Csóti Heni / csoti.henriette Wed, 2011-09-14 19:57

Szia, én háromszor csináltam eddig, de másnapra csak pár darab maradt. Ha olyan edénybe tudod tenni, ami rendesen zár, akkor igen. Persze mint minden poginál a frissen kisült poginál nincs finomabb. Ízre is nagyon finom volt:)

kodelka
kodelka Wed, 2011-09-14 17:32

Szia!
Szeretném megkérdezni,hogy ez a pogácsa másnapra is puha marad?
Mert kinézetre nagyon guszta! :-)

1464
finomliszt 50 dkg
margarin 15 dkg
friss élesztő 5 dkg
tej 1 dl
cukor 1 csipet
tejföl 2 dl
tepertő 30 dkg
2 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
tojássárgája 2 db
tojássárgája 1 db