Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos fehér kenyér Évi nénitől

Kovászos fehér kenyér Évi nénitől
Kovászos fehér kenyér Évi nénitől
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon bonyolultnak tűnő kenyér, ami nem az, csak az időzítésre kell figyelni. Mondjuk kezdő kenyérsütők ne ezzel kezdjenek (habár miért ne). Nem is tudom, mi munkált bennem, hogy ezt összetettem, csak úgy nekikezdtem. Nagyon finom, lágy kenyér lett belőle, pedig még nagy kedvencemet, a tang zhongot hozzá sem kevertem. Majd legközelebb. 

hozzávalók / 12 adag

Kefíres kovász

Kovász

Tészta

Szólj hozzá!

elkészítés

Kefíres kovász

  1. A kefirt egy közepes befőttes üvegben villával összekeverjük a liszttel és a cukorral. Mindezt legalább 3 nappal azelőtt, mielőtt sütni szeretnénk vele.
  2. Az üveget lefedjük kilyukasztott folpackkal. Innen már csak az a feladatunk, hogy naponta kétszer átkeverjük a kovászt. A többit a természet megteszi magától.

Kovász

  1. Sütés előtti este a 20 dkg lisztet, a langyos vizet és a kevéske élesztőt összekeverjük, és kelesztőtálban másnapig érni hagyjuk.

Tészta

  1. A langyos vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadunk 1,2 dkg élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Minden hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe mérünk, hozzáadjuk a kétféle kovászt, és megdagasztjuk a tésztát.
  3. 1-2 órát kelesztjük a tésztát (függ a külső hőmérséklettől is).
  4. A 2-3-szorosára kelt tésztát lisztezett deszkán laposra dögönyözzük (nagyjából négyzet alakúra, vagy oválisra attól függően, milyen formát szeretnénk adni a kenyérnek), majd szorosan feltekerjük.
  5. Felmelegített teflon sütőformába tesszük a tésztát, és lefedve kelesztjük legalább fél órát.
  6. A tetejét megkenjük íróval vagy tejföllel. Éles késsel bemetsszük.
  7. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hőlégkeverésen lefedve 20 percig sütjük, majd 190 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és még 20 percig sütjük. Az utolsó 5 percre levesszük az edény tetejét, és aranybarnára sütjük a kenyeret.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x26 cm
  • költség: 320 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 238
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kefirkovászos kenyér, kovászos kenyér, fehér kenyér házi kovásszal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Wed, 2014-01-22 01:04

Kedves Évi!
Ez gyönyörű, mondhatni tökéletes tang zhong nélkül is, lehet ezt még fokozni?
üdv: Margó

Torma
Torma / Torma Tue, 2014-01-21 23:12

Szép kenyered lett ez is Vasspajtás :)) finom puha, tejes-vajas ízű lehetett!!! GRATULA! Puszi, Torma :)

276
kefir 1.5 dl
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 5 dkg
cukor 1 csipet
tönkölybúza liszt 20 dkg
víz 1.3 dl
friss élesztő 0.3 dkg
kenyérliszt BL80 55 dkg
víz 2 dl
vaj 5 dkg
1 ek
friss élesztő 1.2 dkg
cukor 1 teáskanál