Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öregkovász búzakenyér

Öregkovász búzakenyér
Öregkovász búzakenyér
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer elfogyott a kenyér, és nem igazán volt nyitva semmi, így szerettem volna egy igazi, ropogós héjú kenyeret sütni. Rengeteg receptet kipróbáltam, de volt, amelyiknél az elkészítés ideje nagyon gyötrelmes volt, és volt, amelyik számomra nehezen beszerezhető anyagokat tartalmazott. Így mikor rábukkantam erre a receptre, még mindig kételkedtem, hogy valaha sikerül olyan kenyeret sütni, ami megfelel az elvárásaimnak. Igaz, ezt is kicsit módosítottam, mert önmagában nagyon hiányos volt. :)

hozzávalók / 4 adag

Kovász készítése

Tészta készítése

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász készítése

  1. A sütést megelőző este készítjük el. Lehet aznap is, de a kovásznak idő kell. :)
  2. A lisztet és a sikért átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a fél csomag instant élesztőt.
  3. Összekeverjük a 1,5 dl langyos vízzel, és jól összedolgozzuk.
  4. Akkor jó, ha már mindent összeszedtünk a gombócra, és nem ragad, de nem is kemény!
  5. Zárható edényben szobahőmérsékleten egy éjszakát hagyjuk dolgozni! Nálam a konyhában kelt, 16-18°C-on, és elég volt neki.

Tészta készítése

  1. A lisztet a sikérrel összeszitáljuk, hozzáadjuk a fél csomag instant élesztőt, a sót, a két nagy csipet burgonyapelyhet. Összekeverjük.
  2. Most hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd összekeverjük, de nem gyúrjuk, csak amikor hozzáadtuk az előző éjszaka készített kovászunkat.
  3. Most viszont már jöhet a gyúrás. Kb. 10 perc, mire eléri azt az állagot, hogy selymes felületű lesz és nem ragad a deszkához.
  4. Kis cipót formáljunk, és kelesztőtálban 30 percet pihentessük szobahőmérsékleten.
  5. Pihentetés után ismét a deszkára tesszük, és óvatosan a kezünkkel kilapítjuk. Ne húzzuk, mert megszakad a tészta! Olyan 30 cm átmérőjű, kerekre csináljuk, majd hajtsuk be az egyik felét középig, ugyanígy járunk el a másik felével.
  6. Egy 30 cm hosszú, kb. 15 cm széles tésztát kell, hogy kapjunk, amit az egyik végénél kezdve szorosan feltekerjük, amitől egy szép kis cipót kapunk.
  7. Én egy nagy ovális jénait használok a sütéshez, aminek teteje van! Ebbe szilikonos sütőpapírt teszek, és ebbe helyezem bele a kis cipócskát.
  8. Az edény tetejét belülről megfújjuk vízzel, hogy párában keljen meg, és egy órát kelesztjük. Ezt a műveletet már melegebb helyen tesszük, és mikor már a végénél jár az idő, beizzítjuk a sütőt, mert annak kell egy 10-15 perc.
  9. Ha megkelt, éles késsel megszegjük ízlés szerint, ismét lefújjuk vízzel az edényt és a kenyeret is, majd be a sütőbe.
  10. Mikor már szép aranysárga vagy más néven kenyérszínű, akkor kivesszük, rögtön lefújjuk vízzel (ilyenkor válik fényessé, mint a pékségben), és ruhába tekerve hagyjuk kihűlni, ha kibírjuk várni.:) Jó étvágyat, és sok sikert!
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 463
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Clower

Mióta szakács: 2015.01.03.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér kenyér, búzakenyér, kovászos házi kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

801
finomliszt 25 dkg
sikér 1 tk
instant élesztő 0.5 tasak
víz 1.5 dl
kenyérliszt BL80 45 dkg
sikér 1 tk
2 teáskanál
instant élesztő 0.5 tasak
napraforgó olaj 2 ek
burgonyapehely 2 csipet
víz 3 dl
kovász 25 dkg