r
Nosalty Logó

Kovászos-öregtésztás kenyér

Évi néni
Kovászos-öregtésztás kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

292
Kalória
9.1g
Fehérje
52.6g
Szénhidrát
4.3g
Zsír
38.6g
Víz
1.6g
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
793.7mg
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 292 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2330 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 242 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    524.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 292 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.7 g

Zsír

  • Összesen
    34.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4192.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    282 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    2396 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    420.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    308.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    220 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    493 micro
Összesen 2330 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    436.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 242 kcal

Elkészítés

  1. Az olaj és a só kivételével minden szobahőmérsékletű hozzávalót a dagasztógép táljába mérünk, és dagasztani kezdjük úgy 10 percig.
  2. Mikor már szép ruganyos a tészta, hozzáadjuk a sót és az olajat, és 3-4 percig tovább dagasztjuk, hogy jól elkeveredjenek az utólag hozzáadott anyagok. Majd letakarva egy konyharuhával fél órát kelesztjük, és újra átgyúrjuk.
  3. Miután átgyúrtuk, cipót formálunk belőle, és kiolajozott kenyérformába tesszük kelni. A tetejét lefedjük egy másik formával, hogy legyen helye kelni a kenyérnek. Még fél órát kelesztjük. Ekkor bevágjuk a tetejét ollóval vagy késsel, lefedjük a másik edénnyel.
  4. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, és az aljába egy edénybe vizet teszünk, hogy gőz fejlődjön. Ebbe toljuk be a még mindig lefedett megkelt tésztát. 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd lejjebb vesszük 190 fokra.
  5. 20 perc múlva levesszük a felső edényt, és további 10-15 percig sütjük a kenyeret, míg eléri a kívánt színt. Rácsra tesszük, lespricceljük vízzel, és ott hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x15x10

Újra elkezdtem kovászt nevelni. Még nem találtam az igazinak, ezért gondoltam, megtámogatom egy kis öregtésztával. Nagyon ínycsiklandó, ízletes kenyérke született a párosításból.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...