r
Nosalty Logó

Hagyományos újévi korhelyleves gazdagon

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Franny
Hagyományos újévi korhelyleves gazdagon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 349 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 4182 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 38 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1648.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    1272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    835.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 349 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    235.2 g

Zsír

  • Összesen
    263.6 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    675 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19783.3 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    1055 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    545 mg
  • Foszfor
    2607 mg
  • Nátrium
    15260 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220.8 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    10030.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2000 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    204 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    430 micro
  • Kolin:
    724 mg
  • Retinol - A vitamin:
    215 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1512 micro
Összesen 4182 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 38 kcal

Elkészítés

  1. A hozzávalókat előkészítjük; a füstölt húst felkockázzuk, a leveszöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, a burgonyát szintén. A kolbászt és virslit felkarikázzuk. A hagymát és fokhagymát apró darabokra vágjuk.
  2. Pörköltként elkészítjük a húst. A zsírt nagy lángon megolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, megdinszteljük. Mielőtt beletennénk a húst, belekeverjük a fokhagymát is. A húst így adjuk hozzá, és addig hagyjuk benne, amíg először kifehéredik, majd szép rózsaszín színt kap. Ekkor borsozzuk, köményezzük, és pirospaprikázzuk ízlés szerint, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük takarékra, majd lefedjük. 40 percig hagyjuk főni, közben kétszer megkeverjük.
  3. Nagy lángra váltunk, majd hozzáadjuk a húshoz a vizet, amennyiből a levest szeretnénk (mi 80 dkg húshoz kb. 8 litert), a zöldségeket, krumplit, babérlevelet, megmosott káposztát (ízlés szerint esetleg a káposztalevet is). Lefedjük, majd megvárjuk, hogy felbugyogjon. Ekkor levesszük takarékra, és addig főzzük össze, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak, kb. 30-40 percig.
  4. Amikor már majdnem jók a zöldségek (már nem ropog, de még nem puhult meg teljesen), elkészítjük a rántást: forró olajon/zsíron lisztet elkeverünk, majd alacsony fokozaton addig adagoljuk a zsír-lisztet, amíg mártás-szerű állagot nem kapunk. Ennek aranybarnának kell lennie, ekkor lehet belekeverni a pirospaprikát ízlés szerint. Az egészet felöntjük annyi leveslével, hogy egynemű rántást kapjunk, majd ezt belekeverjük a levesünkbe.
  5. Amikor szépen elkeveredett a rántás, hozzáadjuk a leveshez a felkarikázott virslit és kolbászt, újabb 5-10 percig főzzük.
  6. Kb. 3 evőkanál tejfölt elkeverünk annyi leveslével egy külön tálban, hogy egynemű állagot kapjunk, majd ezt is hozzáöntjük a leveshez.
  7. A legnagyobb lángon/fokozaton összefőzünk mindent, majd lezárjuk a levest. Azonnal tálalható, némi kenyér kíséretében.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 8504
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos újévi korhelyleves gazdagon
Franny 2 recept

Évek óta próbálkoztam elérni azt az ízt, amit anno geszterédi nagymamámnál éreztem, miközben az újévi korhelylevest ettük. Végre úgy érzem, megtaláltam a tökéletest, így gondoltam, megosztom azokkal, akik szintén vágynak egy kis "retro" ízre. A hozzávalókat nem mértem, körülbelüli értékek, a füstölt sertésvirsliből 3 db-ot, füstölt mangalicakolbászból egy fél szálat, krumpliból 3 db-ot használtam. Én füstölt setéscsülök helyett füstölt sertés combsonkát használtam, de az ízt ez nem kellene, hogy befolyásolja.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...