Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos újévi korhelyleves gazdagon

Hagyományos újévi korhelyleves gazdagon
Hagyományos újévi korhelyleves gazdagon
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta próbálkoztam elérni azt az ízt, amit anno geszterédi nagymamámnál éreztem, miközben az újévi korhelylevest ettük. Végre úgy érzem, megtaláltam a tökéletest, így gondoltam, megosztom azokkal, akik szintén vágynak egy kis "retro" ízre. A hozzávalókat nem mértem, körülbelüli értékek, a füstölt sertésvirsliből 3 db-ot, füstölt mangalicakolbászból egy fél szálat, krumpliból 3 db-ot használtam. Én füstölt setéscsülök helyett füstölt sertés combsonkát használtam, de az ízt ez nem kellene, hogy befolyásolja.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat előkészítjük; a füstölt húst felkockázzuk, a leveszöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, a burgonyát szintén. A kolbászt és virslit felkarikázzuk. A hagymát és fokhagymát apró darabokra vágjuk.
  2. Pörköltként elkészítjük a húst. A zsírt nagy lángon megolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, megdinszteljük. Mielőtt beletennénk a húst, belekeverjük a fokhagymát is. A húst így adjuk hozzá, és addig hagyjuk benne, amíg először kifehéredik, majd szép rózsaszín színt kap. Ekkor borsozzuk, köményezzük, és pirospaprikázzuk ízlés szerint, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük takarékra, majd lefedjük. 40 percig hagyjuk főni, közben kétszer megkeverjük.
  3. Nagy lángra váltunk, majd hozzáadjuk a húshoz a vizet, amennyiből a levest szeretnénk (mi 80 dkg húshoz kb. 8 litert), a zöldségeket, krumplit, babérlevelet, megmosott káposztát (ízlés szerint esetleg a káposztalevet is). Lefedjük, majd megvárjuk, hogy felbugyogjon. Ekkor levesszük takarékra, és addig főzzük össze, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak, kb. 30-40 percig.
  4. Amikor már majdnem jók a zöldségek (már nem ropog, de még nem puhult meg teljesen), elkészítjük a rántást: forró olajon/zsíron lisztet elkeverünk, majd alacsony fokozaton addig adagoljuk a zsír-lisztet, amíg mártás-szerű állagot nem kapunk. Ennek aranybarnának kell lennie, ekkor lehet belekeverni a pirospaprikát ízlés szerint. Az egészet felöntjük annyi leveslével, hogy egynemű rántást kapjunk, majd ezt belekeverjük a levesünkbe.
  5. Amikor szépen elkeveredett a rántás, hozzáadjuk a leveshez a felkarikázott virslit és kolbászt, újabb 5-10 percig főzzük.
  6. Kb. 3 evőkanál tejfölt elkeverünk annyi leveslével egy külön tálban, hogy egynemű állagot kapjunk, majd ezt is hozzáöntjük a leveshez.
  7. A legnagyobb lángon/fokozaton összefőzünk mindent, majd lezárjuk a levest. Azonnal tálalható, némi kenyér kíséretében.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 2 793
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Franny

Mióta szakács: 2019.12.30.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: újév, vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Savanyú káposzta leves, korhelyleves, korhely leves, újévi leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

343
füstölt sertéscsülök 80 dkg
vöröshagyma 2 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
parasztkolbász 15 dkg
sertés virsli 10 dkg
savanyú káposzta 50 dkg
tejföl 2 ek
finomliszt 3 ek
burgonya 20 dkg
víz 8 l
zöldségkeverék 70 dkg
mangalica zsír 4 ek
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint