Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymás tönkölycipócskák

Hagymás tönkölycipócskák
Hagymás tönkölycipócskák
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy süteménykönyv... Egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam egyszer karácsonyra ezt a csodás könyvet. Régóta meg akartam sütni belőle ezeket a cipókat, de valahogy sosem jutottam odáig. Most viszont elég nagy a motiváció, mivel hatalmas a hó felénk, farkasordító hideg van, így a boltig nem lehet kijutni. Muszáj, hogy itthon süssön az ember lánya valamit. Egy kicsit módosítottam a recepten, de az arányok maradtak. A végeredmény kívül ropogós, belül puha. Olyan az állaga, mint a régi, hagyományos kovászos kenyérnek. A hagyma és a köménymag nem csak nagyon jó ízt ad neki, de sütés közben a konyhát is fantasztikus illat lengi be.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vajon a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a köménymagot, félretesszük.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a fűszereket, hozzáadjuk a szezámmagot és lenmagot, az olívaolajat, belemorzsoljuk az élesztőt, rátesszük a langyosra hűlt hagymát, majd a vizet fokozatosan adagolva elkezdjük gyúrni/dagasztani a tésztát. Ez kb. 10-15 perc. Masszív, sűrű, rugalmas tésztát kapunk. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezünktől.
  3. Tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 40-45 perc).
  4. A sütőt előmelegítjük.
  5. A tésztát deszkára borítjuk és nyolc egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből kis cipót formázunk, majd a deszkán letakarva hagyjuk még kelni 15-20 percet.
  6. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a cipókat. Megkenjük a tetejüket langyos tejjel és megszórjuk a magvakkal.
  7. Pirosra sütjük. Azért közben figyeljük, nehogy túlsüljenek.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 921
elküldve: 5
receptkönyvben: 173
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

tönkölyös-hagymás cipó, magvas-hagymás cipó, tönkölycipó

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

firstlady
firstlady Sat, 2015-11-28 09:40

Vajon ha nem cipócskákat sütnék, hanem egy kenyérkék, mondjuk egy püspökkenyér méretűt, mennyi idő alatt sülne meg?
Kipróbáltam már a boltban kapható sokféle tönköly, graham és teljes kiőrlésű kenyeret, elég vegyes tapasztalatokat szereztem. Kb. az ehetetlenül nehéz, sűrű kenyerektől a pillekönnyűig terjed a skála. A szerintem legjobb ízlik másoknak is, mert nem mindig lehet kapni. :-( Szívesen sütnék itthon, de még egy recept se vált be igazán.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2015-11-29 08:50

Szia! Örülök, hogy tetszenek a cipók. :) Szerintem ha kb. 10-15perccel tovább sütöd, az jó lehet. De mindenképp ellenőrizd tűpróbával. A sütési idő változhat, mert a sütők is különbözőek. De biztos sikerülni fog!
Ha esetleg még nézelődnél, mutatok párat a blogomról, hátha valamelyik megtetszik. :) http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2015/10/otmagvas-kenyer-elotesz...
http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2015/09/vollkorn-kenyer-avagy-a...
http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2015/11/chiamagos-vekni.html Ez utóbbi a három közül a legtömörebb tésztájú. Remélem tudtam segíteni! Üdv: Ági

firstlady
firstlady Sun, 2015-11-29 10:02

Köszönöm szépen.
Nagyon jó a blogod, a receptek és a képek is! :-)
Az az ötmagos kenyér csudaszép. Pont olyan szerkezetű, amilyet szeretek, és szinte éreztem az ízét, ahogy ránéztem.
Az a fő bajom, hogy el vagyok tiltva a fehér lisztektől, és a Te három receptedből is látszik, hogy minél egészségesebb összetevőkből készül a kenyér, annál tömörebb. Nem tudok megbarátkozni vele, inkább lassan leszokom a kenyérevésről.
Azért még nem adom fel! Talán kipróbálom graham lisztből + a kenyérliszttel készített öregtésztával.
Köszi még egyszer, további jó sütögetést kívánok!

593
vöröshagyma 1 közepes fej
vaj 2 ek
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
víz 2.5 dl
cukor 1 csapott ek
2 teáskanál
köménymag 1 kávéskanál
szezámmag 2 ek
lenmag 1 ek
olívaolaj 2 ek
tej 2 ek
lenmag 1 ek
szezámmag 1 ek