Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös péksütemény

Gyümölcsös péksütemény
Gyümölcsös péksütemény
145 perc / előkészület: 120 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem a legegyszerűbb sütemény, viszont több napra biztosít reggelit. Nyáron igazán színesre lehet díszíteni, így tetszetős is.

hozzávalók / 12 adag

Hajtogatott-élesztős tészta

Töltelék

Tetejére

ajánlat

Bármilyen évszakban remek reggeli, tízórai vagy uzsonna sütemény, és mivel igen látványos, akár vendégváráshoz is kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

Hajtogatott-élesztős tészta

  1. A tejet 40° C-ra felmelegítjük, a liszteket, majd a porcukrot is átszitáljuk, kimérjük a többi összetevőt. A liszteket egy nagyobb tálba tesszük, összekeverjük a porcukor felével, a sóval, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
  2. Az élesztőt a porcukor másik felével egy csészében addig morzsoljuk, míg elfolyósodik. Az olajjal összekeverjük a tojássárgáját.
  3. A liszt közepébe öntjük a tojássárgájás olajat, az élesztőt és tejet (egy ujjnyit hagyjunk az edény alján, és csak akkor adjunk a tésztához, amikor keménynek ítéljük meg). Körülbelül 10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg szép, sima, egyenletes felületű gombócot nem tudok belőle formázni (közben ne lisztezzünk!). Ekkor lazán folpackkal fedjük (esetleg konyharuhát is terítünk rá), alá pici lisztet teszünk, és meleg helyen 20 percig kelesztjük. Közben el tudjuk készíteni a vaníliás tölteléket.
  4. A margarint mikróban egy picit megmelegítjük (vagy néhány órával korábban a hűtőből kivesszük, és szobahőmérsékleten tároljuk), fontos, hogy ne legyen folyós a margarin, de picit megpuhuljon.
  5. A megkelt tésztát felemeljük, és pici lisztet alá és fölé szórva áthelyezzük oda, ahol nyújtani fogjuk, majd 4 fület nyújtunk a tésztának (ezek vékonyak legyenek, míg a tészta közepe vastag). A tészta közepére helyezzük a margarint, és ráhajtjuk a füleket (először a felsőt, majd az alsót, utána a jobb oldalit, majd a bal oldalit). Fontos, hogy hajtások előtt mindig söpörjük le a lisztet a tésztáról, különben nem fog összetapadni a réteg, és kifolyik belőle a margarin!!
  6. Elforgatjuk a tésztát jobbra 90°-kal, és középről indulva téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, és először a jobb oldali harmadot hajtjuk a középső területre, majd a bal oldalit. Utána tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  7. Ezután ismét nyújtjuk a tésztát (a szabad szélek felénk esnek), és ismét téglalap alakra nyújtjuk. Most képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Ismét tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  8. Ezután ismét nyújtjuk a tésztát (a szabd szélek felénk esnek), és ismét téglalap alakra nyújtjuk. Most ismét képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Majd tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  9. A 3. pihentetés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és a sodrófára feltekerjük (közben lesöpröm róla a lisztet, és asztalt is áttöröljük, hogy se lisztes, se zsíros ne maradjon), utána óvatosan visszaengedjük a kinyújtott tésztát a tiszta felületre, és pizzavágóval egyenes széleket alakítunk ki.
  10. 11x11 cm-es darabokat vágunk, melyeket tetszőleges formára (virág, papucs, szélforgó) alakítunk ki, közben a töltelékből nagyobb kupacokat halmozunk a süteményre habzsákból, készre formázzuk. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol rakjuk le. Felvert tojással megkenjük, majd 15 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük.
  11. A megkelt sütit kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Töltelék

  1. Kimérjük az összetevőket, és habüstbe tesszük, vastag szálú habverővel simára keverjük, majd vízfürdőn az egészet besűrítjük (kb. 10-15 perc), ügyeljünk arra, hogy csomók ne maradjanak benne.
  2. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és folpackkal fedjük. A tészta hajtogatások közben érdemes néha rákeverni, hogy ne bőrösödjön. Felhasználása sima csöves habzsákból történik.
  3. Amikor már a süteményem sül, akkor a gyümölcsöket is előkészítjük: megmossuk, szűrőn lecsepegtetjük, majd a barack héját lehúzzuk, és tetszőleges darabokra vágjuk. Egy műanyag zárható tetejű dobozba tesszük, és hűtőbe rakjuk felhasználásig.

Sütemény összeállítása

  1. A megsült süteményt hagyjuk kihűlni, közben a használati útmutató szerint elkészítjük a zselatint, mellyel fényezzük, illetve oda is tudjuk tapasztani a tésztára a gyümölcsöket.
  2. A gyümölcsök alját megkenjük pici zselatinnal, és a kívánt helyre ragasztjuk. Ha teljesen feldíszítettük a sütit, akkor az egész süteményt vékonyan lekenjük zselatinnal, majd hagyjuk teljesen kihűlni, illetve dermedni a zselatint.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 245
elküldve: 0
receptkönyvben: 2
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: német
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

blundel, gyümölcsös blundel, gyümölcsös sütemény, leveles tészta, Plunderteig, Plunder Hefeteig

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

513
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 10 dkg
porcukor 5 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tojássárgája 2 db
tej 2.8 dl
himalája só 5 g
napraforgó olaj 40 g
sütőmargarin 25 dkg
tojás 1 db
tej 5 dl
tojássárgája 5 db
kukoricakeményítő 8 dkg
cukor 15 dkg
vanília 1 g
eper 10 dkg
cseresznye 10 dkg
őszibarack 1 közepes db
zselatin 5 g