r
Nosalty Logó

Görög tejpite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Esteraki
Görög tejpite
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Pite

Szirup

Összesen 661 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Pite

Szirup

Összesen 7917 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Pite

Szirup

Összesen 176 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.6 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 661 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    150.5 g

Zsír

  • Összesen
    215.2 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    1214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4945.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    2533 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    840 mg
  • Nátrium
    1333 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1314.8 g
  • Cukor
    981 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    802.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1883 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    246 micro
  • K vitamin:
    142 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    925 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1798 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    997 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1421 micro
Összesen 7917 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    109.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 176 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

Pite

  1. Először megcsináljuk a krémet. A tejet a cukorral és a vaníliával (én először félbevágom, kikaparom a belsejét, és a rúddal együtt a tejbe rakom, a rudat később kivesszük!!) felrakjuk egy nagy lábasba melegedni, és addig a grízt a tojással és a 2 tojássárgájával jól elkeverjük.
  2. Ha melegszik már a tej, a grízes masszát lassanként belekeverjük. Majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha készen van, 2 ek vajat teszünk bele, jól elkeverjük, és folpackkal lefedjük (hogy ne legyen szalonnás a teteje). Hagyjuk kihűlni. Addig előkészítjük a réteslapokat.
  3. A réteslapot legalább 2 órával a felhasználás előtt vegyük ki a mélyhűtőből! A 150 g margarint felolvasztjuk, és a nagy tepsit ecset segítségével kikenjük. Majd jöhetnek a réteslapok úgy, hogy fedjék egymást, és a tepsi szélére is fellógjon (mindegyiket megkenjük vajjal, ahogy rakjuk őket sorban). 6-8 lap kerüljön alulra!
  4. Ha kihűlt már a krém, ráöntjük a réteslapokra, és szépen elegyengetjük. A tepsire felnyúló réteslapokat ráhajtjuk a krémre, majd jöhet a felső réteg (6-7 lap). Ezeket is egymásra lógva rakjuk rá, és szintén megkenegetjük a vajjal. A széleinél egy villa segítségével hajtsuk le a felálló réteslapokat. A maradék vajat a tetejére öntjük. A tetejét késsel kockákra, rombuszokra, ki mire szeretné, vágja (az alját ne !!!).
  5. 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Majd megvárjuk, amíg kihűl, és akkor jön rá a forró szirup (ez fontos, a szirupos sütiknél mindig az egyiknek hidegnek, a másiknak forrónak kell lennie! Általában jobb, ha a szirup a forró.

Szirup

  1. Fél liter vizet, 700 g cukrot, 1 fahéjrudat és egy egész citromot a leve nélkül felteszünk főni.
  2. Kevergetjük, amíg nem forr, utána már nem szabad keverni, hanem csak 8 percig így főzzük.
  3. Egy merőkanál segítségével rákanalazzuk a hideg sütire az összes szirupot. Majd várunk, amíg kihűl az egész (a süti majd szépen beszívja a szirupot).
  4. A legjobb egy estére a hűtőbe hagyni, másnapra lesz a legfinomabb!!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 36*37
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 113
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 25331
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Görög tejpite
Esteraki 14 recept

Egy igazi görög, szirupos, NEM DIÉTÁS! édesség. Cserébe nagyon finom! A görög, török édességeket kedvelőknek kötelező!!! A görögök egyszerűen megőrülnek érte! És mivel elég tömény, legalább 15 embernek (nekem 20 kocka lett) elég.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 étterem Budapesten és vidéken, ahonnan karácsonyi halászlevet rendelhetsz

A halászlé kapcsán egész évben kiadósakat lehet vitatkozni, de karácsonykor kössünk békét, és örüljünk ennek a rubinpiros finomságnak, annál is inkább, mert sokaknak az ünnepi időszak az egyetlen alkalom az évben, amikor halat szoktak enni. Arra az esetre, ha mégsem lapulna minden háztartásban egy tuti recept, illetve egy kedves rokon, aki meghozza a halat karácsonyra, mutatjuk, honnan lehet a legfinomabb halászleveket rendelni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...