Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés-aszalt szilvás szelet

Gesztenyés-aszalt szilvás szelet
Gesztenyés-aszalt szilvás szelet
90 perc / előkészület: 50 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer véletlenül gesztenyés mignont ettem, és nagyon ízlett. Aztán egy másik alkalommal, mikor aszalt szilvát ettem, és eszembe jutott a mignon, rájöttem, hogy milyen jól összeillik ez a két dolog: a szilva és a gesztenye.
Igazából mignont szerettem volna készíteni, de sehogy sem tudtam bevonni a "fondantommal" a sütikockákat.:/ Ha valakinek van erre valamilyen titkos praktikája, nagyon örülnék, ha megosztaná velem.
Aki mégis inkább mignont szeretne készíteni a receptem alapján, az dupla adag mázat készítsen. Vagy vegyen kész fondant, mert az is lehet, hogy a mázammal van a gond.:)
A gesztenyés krémbe pedig lehet, hogy több gesztenyepüré is elférne. Így is gesztenyés íze van, csak nincs szép barna színe.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá, ha elkészítitek!:)

hozzávalók / 5 adag

A tésztához:

  • 15 dkg lisztes keverék (búzafinomliszt, graham-liszt, búzakorpa és kakaópor)
  • 15 dkg barna cukor
  • fél cs sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 2 ek olaj

Az aszalt szilvás krémhez:

  • 1 cs aszalt szilva (200 g)
  • 3 ek liszt
  • 2-3 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj

A gesztenyés krémhez:

  • 1 cs fagyasztott gesztenyepüré (250 g)
  • 1 cs habtejszín (250 ml)
  • 1 cs habfixáló
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg margarin

A mázhoz:

  • 2 nagy ek jó sűrű repceméz
  • 2 ek porcukor
  • 3-4 ek kakaópor
  • 1 kk fahéj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztes keverékhez adjuk hozzá a sütőport és a fahéjat, majd keverjük jól össze.
  2. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét a cukor egyharmadával verjük fel, a sárgáját pedig a maradék cukorral, a tejjel, a margarinnal és az olajjal keverjük ki.
  3. Folyamatos keverés mellett adjuk a sárgájás keverékhez a lisztes keveréket, majd az egészbe óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét.
  4. A kész tésztát egyengessük el egy nagy tepsi alján, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg.
  5. Készítsük el először a szilvás krémet. Ehhez az aszalt szilvákat vágjuk apró kockákra. A lisztet kavarjuk csomómentesre a tejjel, a cukorral és a fahéjjal, majd kis lángon főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután adjuk hozzá a szilvadarabokat, és még kevergessük a tűz fölött 2-3 percig. Ha nagyon besűrűsödik, adjunk még hozzá egy kis tejet, de ne legyen híg!
  6. Ha kisült a tészta, vágjuk 3 egyforma nagyságú részre. Az egyiket kenjük meg a meleg szilvás krémmel, és helyezzünk rá egy másik tésztaréteget.
  7. Most készítsük el a gesztenyés krémet. Olvasszuk ki a fagyasztott gesztenyepürét, és tűz fölött melegítsük össze a vajjal, amíg egységes nem lesz. Amíg hűl, verjük fel a tejszínhabot (kb. a folyamat felénél adjuk hozzá a vaníliás cukorral elkevert habfixálót). Óvatosan keverjük össze a gesztenyés krémet a tejszínnel, majd néhány órára tegyük be a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
  8. A mázhoz melegítsük fel tűz fölött a mézet, majd jól kavarjuk el a többi hozzávalóval.
  9. Ha elég szilárd már a gesztenyés krém, oszlassuk el a második réteg tésztán, majd fedjük le az utolsóval. Ennek a tetejére kerül a még meleg máz, majd egy éjszaka pihentetés után szeleteljük, és fogyasztható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 749
elküldve: 0
receptkönyvben: 59
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Vojtkó

Mióta szakács: 2012.11.18.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Judafest receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

réteges gesztenyés, krémes süti aszalt szilvával, gesztenyekrémes süti

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!