Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gazpacho ahogy Lunita készíti

Gazpacho ahogy Lunita készíti
Gazpacho ahogy Lunita készíti
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több évig éltem Spanyolországban, és miután hazaköltöztem, nagyon kerestem egy igazán jó gazpacho receptet. Akkoriban még nem voltak webszakácskönyvek, gasztroblogok, így hagyományos szakácskönyvekben kutattam, plusz Spanyolországban is kérdezősködtem, ki hogyan csinálja. Valójában a gazpacho olyan, mint a lecsó, mindenki saját ízlése szerint készíti. Nekem ez a recept vált be, és mivel teljesen ugyanilyet nem láttam itt a NoSalty-n, ezért gondoltam, megosztom Veletek. A levest kanalazva mindig újból Madridban vagyok egy bárban.... Amikor végre megint zamatos a paradicsom, alig várom, hogy literszámra főzzem a gazpacho-t. Vendégváró ételnek is kiváló, mert már előző este elkészíted, és másnapra jól összeérnek az ízek.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fehér kenyérről levágjuk a héját, felkockázzuk, és egy kis olívaolajon serpenyőben jól átpirítjuk.
  2. Felöntjük a zöldséglével lassan, óvatosan adagolva, a kenyér szépen lassan fogja felszívni a zöldséglevet. Körülbelül fél órán keresztül főzzük a zöldséglében a kenyérkockákat, egészen addig, míg az egész egy massza lesz. Kevergessük meg időnként, nehogy leégjen. (Van aki csak beáztatja a kenyérkockákat a zöldséglébe, nem főzi benne, de mindenképpen legalább egy fél órát hagyjuk ázni akkor is, ha nem főzzük.)
  3. Amíg fő a zöldséglében a kenyérkocka, az uborkát meghámozzuk, ízlés szerint kivághatjuk a magjait, és felaprítjuk. Ugyanígy teszünk a paradicsommal is, a héját forró vízben történő áztatás után lehúzzuk. Felaprítjuk a sonkahagymát, a paprikát, hozzáadjuk a paradicsomot, uborkát, és rálocsoljuk az olívaolajat is. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát is.
  4. A zöldségeket az olívaolajjal összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kissé kihűlt zöldségleveses kenyérmasszát. Sózzuk, borsozzuk, összeturmixoljuk alaposan az egészet, hogy egy krémes állagú masszát kapjuk. A gazpacho alapvetően nem híg, kifejezetten laktató étel.
  5. A levest legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor tegyünk az asztalra egy kis balzsamecetet is.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 327
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lunita

Mióta szakács: 2014.08.30.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
konyha: spanyol
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

spanyol paradicsomos leves, spanyol leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

398
kenyér 3 szelet
zöldség alaplé 5 dl
paradicsom 0.5 kg
sonkahagyma 1 közepes db
kígyóuborka 1 közepes db
paprika 1 közepes db
olívaolaj 1.25 dl
1 késhegynyi
fehér bors 1 csipet
fehér balzsamecet 0.5 tk
fokhagyma 4 gerezd