r
Nosalty Logó

Galuska paradicsomos-tejszínes szósszal

sebojana
Galuska paradicsomos-tejszínes szósszal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A galuskákhoz

A szószhoz

532
Kalória
17.3g
Fehérje
68.9g
Szénhidrát
21.1g
Zsír
155.4g
Víz
90.7g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A galuskákhoz

A szószhoz

Összesen 532 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A galuskákhoz

A szószhoz

Összesen 2128 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A galuskákhoz

A szószhoz

Összesen 185 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    779.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    280 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    155.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    333 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    10067 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 532 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    84.6 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    363 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3116.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    905 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    220 mg
  • Foszfor
    1120 mg
  • Nátrium
    723 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    275.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    621.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    630 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    76 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    313 mg
  • Retinol - A vitamin:
    518 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    1332 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    40270 micro
  • Lut-zea
    313 micro
Összesen 2128 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    54 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3496 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 185 kcal

Elkészítés

A galuskákhoz

  1. Hámozzuk meg és vágjuk fel a krumplikat, mossuk meg hideg vízben, majd sós vízben tegyük fel főni. Főzzük addig, amíg puhák nem lesznek (egy villával ellenőrizzük) majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
  2. Ha a krumpli kihűlt, nyomjuk át krumplinyomón – én egy dagasztótálba nyomtam őket. Sózzuk, üssük rá a tojást, keverjük össze, majd kezdjük hozzáadni a lisztet folyamatos keverés/gyúrás mellett. Több-kevesebb lisztet is felvehet a tészta, addig adjuk hozzá, amíg össze nem áll.
  3. Szórjuk meg liszttel a gombócot majd tegyük hűtőbe amíg a szószt elkészítjük.
  4. Egy lábasban felteszek vizet forrni, sózom, illetve kevés olajat öntök bele – hogy biztosan ne tapadjanak össze a galuskák. A krumplis gombócot egy lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságúra nyújtom és felvágom (nekem elég rusztikusra sikeredett, voltak kisebb-nagyobb darabkák). Amikor a víz forrni kezd, beledobálom a galuskákat és pár percig főzöm őket. Egyszer-kétszer átkeverem miközben fő, és amint feljönnek a felszínre, le is szűröm.

A szószhoz

  1. A szószhoz a vöröshagymát vágjuk apróra, egy lábasban dinszteljük meg a zsíron. Amint üvegesre pároltuk, nyomjuk hozzá a fokhagymát, öntsük rá a paradicsomot, szórjuk bele a sajtot, a sót és a borsot, majd keverjük össze.
  2. Hagyjuk összefőni az ízeket – illetve a sajtot megolvadni –, majd adjuk hozzá az egyéb fűszereket (ez az én esetemben oregánó, bazsalikom és kevés őrölt chili volt) és a tejszínt. Keverjük el, rottyantsuk össze, majd vegyük le a tűzről pihenni.
  3. A galuskákat beledobom a szószba, kis lángon összeforgatom őket majd pár perc hűtés után tálalom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 40 p

További receptek

Lazacos rakott tészta

Lazac sosem volt még ennyire megérős, mint ebben a szaftos rakott tésztában. Könnyed krémességével tökéletesen ellensúlyozza majd az ünnepi asztalra pakolt nehezebbnél nehezebb ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...