Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres zabpehely-torta mentás epermártással

Fűszeres zabpehely-torta mentás epermártással
Fűszeres zabpehely-torta mentás epermártással
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a desszertet az egészség jegyében, zabpehely felhasználásával és a tavasz első gyümölcsével, eperrel készítem. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség. A zabpehely nagyon jót tesz a gyomornak, érdemes beilleszteni a mindennapi táplálkozásunkba, mert jó tulajdonságaival hozzájárul szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Sokoldalú alapanyag. Készíthetünk belőle tápláló reggelit vagy különböző desszerteket gyümölcsökkel, mézzel, magvakkal, tejtermékekkel, de fogyaszthatjuk sós változatban zöldségekkel, húsfélékkel is. Nagyon jó kiegészítője az eper, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs.
Az eper friss édes ízét, nagyszerűen teszi pikánssá a balzsamecet és a menta együttese.
Ez a recept a Hamm bekaplak! 2011-es Tavaszi receptversenyén közönségdíjas lett.

hozzávalók / 8 adag

A tortához

A mártáshoz

ajánlat

A zabpehely rendkívül egészséges, főzött állapotban alacsony a glikémiás index (GI) értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű, tápláló étel.
Kalóriatartalma igen alacsony, viszont rostban gazdag, ami nagyon jót tesz az anyagcserének. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1, B2, B3, B6 és K-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben.
Az eper szintén nagyon egészséges gyümölcs a hosszú téli, vitaminszegény hónapok után feltölti a testet és a lelket. Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak az egészségre. C-vitamin tartalma meghaladja a citromét és a narancsét: 100 gramm eper fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt. Immunerősítő.
Kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammonként 37 kcal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben, vajon megpirítjuk, pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét, ezzel is pirítjuk egy kicsit, amíg a cukor rá karamellizálódik a zabpehelyre, majd felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat és a gyömbért. 10-15 percig kevergetve, főzzük, majd lekapcsoljuk, és fedő alatt hagyjuk hűlni.
  2. A pitesütőt kivajazzuk, és kiszórjuk zabpehely liszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  3. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük. Hozzákeverjük a megfőtt zabpehelyhez.
  4. Majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.
  5. Majd 190 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőben hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedeljük, a serpenyőbe tesszük a vajat, majd a cukrot, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, átforgatjuk, majd rálocsoljuk a balzsamecetet, és egy-két perc alatt összeforraljuk. Majd tálaláskor megszórjuk friss, apróra vágott mentával.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 27 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 316
elküldve: 1
receptkönyvben: 110
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gyömbéres -zabpelyhes torta balzsamecetes-epres öntettel, zabpehely torta mentás eperszósszal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-08-25 16:00

Kedves Lucia! Jogos a felvetés, igaza van, úgy akartam írni, hogy 0,6 l azaz 6 dl Rögtön javítom. Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet. Elnézést az elírásért.
Üdv,
veuss

Lantos Nikoletta
Lantos Nikoletta Thu, 2011-08-25 15:33

Szia!
Nagyon tetszik a recepted, szeretem a zabpelyhes sütiket.
Nem vagyok egy zabpehely specialista, de biztos elég a 0.6 dl tej? (nem 6 dl?). Vagy kell bele esetleg más folyadék is?
Üdv: Lucia

346
zabpehely 15 dkg
tej 6 dl
vaj 5 dkg
tojás 3 db
barna cukor 5 dkg
mazsola 3 dkg
méz 2 ek
vanília 1 csipet
fahéj 1 csipet
gyömbér 1 csipet
vaj 1 ek
zabpehelyliszt 1 evőkanál
eper 50 dkg
barna cukor 5 dkg
vaj 3 dkg
balzsamecet 1 ek
menta 1 csokor