r
Nosalty Logó

Frissen sült mazsolás tarkedli -Tarkedli 2.

Mártika és Feri
Frissen sült mazsolás tarkedli -Tarkedli 2.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tarkedlihez

A tálaláshoz

1941
Kalória
32.8g
Fehérje
237g
Szénhidrát
92.4g
Zsír
107g
Víz
287.5g
Koleszterin
7.7g
Élelmi rost
72.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tarkedlihez

A tálaláshoz

Összesen 1941 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tarkedlihez

A tálaláshoz

Összesen 7759 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tarkedlihez

A tálaláshoz

Összesen 326 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.8 g

Zsír

  • Összesen
    92.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1919.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    393 mg
  • Nátrium
    1129 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    237 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    107 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    280 micro
Összesen 1941 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    131.2 g

Zsír

  • Összesen
    369.7 g
  • Telített zsírsav
    136 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    134 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    75 g
  • Koleszterin
    1150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7678.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    341 mg
  • Kálcium
    946 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    1570 mg
  • Nátrium
    4517 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    948 g
  • Cukor
    291 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    427.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1678 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    77 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    713 micro
  • Kolin:
    730 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1652 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1119 micro
Összesen 7759 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 326 kcal

Elkészítés

A tarkedlihez

  1. A megtisztított, megmosott mazsolát 1 dl aszúban felforraljuk, majd lehűtjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből (kicsit később) kemény habot verünk.
  3. A többi hozzávalóból kelt tésztát készítünk az alábbi módon:
  4. Kis langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  5. Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd hozzákeverjük a tojást, langyos tejet, 1 dl étolajat és a kristálycukrot. Mindezt picit megsózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet, jól összekeverjük galuskatészta állagúra. A lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a reszelt citromhéjat a tésztába keverjük.
  6. A kevert tésztát meleg helyen egy félóra hosszat kelesztjük a sütésig.
  7. Amikor a tésztánk már megkelt a másfél-kétszeresére, hozzákeverjük a tojáshabot is.
  8. Tarkedli sütőben vagy egyszerű serpenyőben kevés étolajat hevítünk, a tésztából pedig evőkanálnyi darabokat szaggatunk.
  9. A kis fánkokat mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd rácsra tesszük, az olajtól lecsepegtetjük. (20 db lesz belőle.)
  10. Sárgabarack lekvárral tálaljuk. Aki szereti, vaníliás- (és vagy) porcukorral megszórhatja a tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p

Ez a desszert lesz Tokaj-Hegyalja borainak hivatalos, a borászatok számára is ajánlott kísérője 2010-ben.  A receptverseny kiírói vállalják, hogy a borvidéki rendezvényeken, egy éven keresztül lehetővé teszik a díjazott fogások, desszertek kóstolását. A receptfüzetet a kiírók elérhetővé teszik a borvidék borászataiban, vinotékáiban, éttermeiben. Előzmény: Tokaji borokhoz illő borkorcsolya és desszert receptversenyt a Tokaji Borbarátnők Társasága és a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület hirdette meg 2009. december 13-án Luca napján a Tokaji Borbarátnők éves sajtótájékoztatóján. 2010. május 28-án, a Tokaj Világörökség Fesztivál nyitónapján kerültek átadásra a díjak Tokajban a főtér nagyszínpadán. 2010 hivatalos borkorcsolyáinak listája itt olvasható.

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...