Fogas Gundel módon - kicsit másképp
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
100g fogas55 kcal
-
125g spenót21 kcal
-
50g gomba11 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
25g tojássárgája81 kcal
-
100g tej56 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
400g fogas218 kcal
-
500g spenót83 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
800g burgonya462 kcal
-
400g vaj2868 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
400g tej224 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
13.3g fogas7 kcal
-
16.7g spenót3 kcal
-
6.7g gomba1 kcal
-
26.6g burgonya15 kcal
-
13.3g vaj96 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
13.3g tej7 kcal
-
3.3g habtejszín10 kcal
-
3.3g sajt12 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.1 g
Zsír
-
Összesen 105.7 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 599 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1543.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 508 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 519 mg
-
Nátrium 335 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 350.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1355 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 140 micro
-
K vitamin: 446 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 253 micro
-
Kolin: 315 mg
-
Retinol - A vitamin: 916 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 5267 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11265 micro
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132.5 g
Zsír
-
Összesen 422.9 g
-
Telített zsírsav 252 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 124 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6175.4 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 2031 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 557 mg
-
Foszfor 2076 mg
-
Nátrium 1339 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148.6 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1401.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5421 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 229 mg
-
D vitamin: 559 micro
-
K vitamin: 1785 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1013 micro
-
Kolin: 1260 mg
-
Retinol - A vitamin: 3664 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 21069 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45061 micro
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 181 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 702 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1501 micro
Hozzávalók
-
50 dkg spenót
-
20 dkg gomba
-
80 dkg burgonya
-
40 dkg vaj
-
5 db tojássárgája
-
4 dl tej
-
1 dl habtejszín
-
10 dkg sajt
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db szerecsendió
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Vajon sütöm a fogasfilét sütőben (Gundel rántott fogasszeleteket készített).
- Közben megfőzöm a krumplit egészben.
- Tisztítom a spenótot, 5 dkg vajon sóval, fokhagymával megpárolom. Szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá (Gundel szódabikarbónás vízben főzte a spenótot, majd felhasználáskor ízesítette sóval, borssal és szerecsendióval)).
- Vajon pirítom a szeletelt gombát.
- A főtt krumplit még melegen hámozom, krumplinyomón átnyomom, hozzáadok 5 dkg vajat, 1 dl tejet, 3 tojássárgát, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok hozzá, jól összedolgozom. (ez a hercegnő burgonya = pommes duchess)
- Habzsákkal rózsákat formálok a krumpliból egy porcelán tálon körbe (habzsák híján kanállal a tál szélére halmozom és villával szépre formálom - mondjuk halszálkásra).
- A krumlirózsák közé helyezem a párolt spenótot (Gundel itt ízesítette a főtt spenótlevelet).
- Erre ráfektetem a vajon sült fogasfilét egyben (Gundel rántott fogas-szeleteket fektetett a spenótra).
- A halra halmozom a pirított gombát (sajnos a gyermekem nem eszik gombát, ezért a gombát csak a filé lapos felére raktam, így hosszában az egyik fele gombamentes maradt). (Egyébként eleinte Gundel sem adott gombát.)
- Mornay mártással vonom be a krumplival határolt halmot, a maradék sajttal beszórom.
- Forró sütőben szép pirosra sütöm.
- Mornay mártás készítése:
- 5 dkg vajból és 3 dkg lisztből híg, világos rántást készítek, hozzáadok 3 dl tejet, jól összeforralom, miközben a kisrugóssal folyamatosan kevergetem.
- Hozzáadok 1 dl tejszínt, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá. Forralom, keverem, míg a kellő állagot el nem éri: bársonyosan folyós.
- Hozzáadom a két tojássárgát, egyet keverek, zárom a lángot.
- 5 dkg reszelt sajtot adok még és továbbkeverem, míg abbahagyja a gőzölgést, ekkor kanalazom a halomra.
- A mártást akkor kezdjük készíteni, amikor minden egyéb már a tálon hever.
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 206
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 46285
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 27.
Ajánló
Ünnepi asztalra - feltétlenül!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mindenek előtt arról, hogy hogyan merem megváltoztatni Gundel Károly híres receptjét. Először is azért, mert maga Gundel is többféleképpen készítette saját kreációját. Másodszor azért, mert a mai étkezési szokásaink mások, mint a háború előttiek. Harmadszor azért, mert az ember a saját konyháját, a saját karakterét "hozza ki" a sok-sok receptből, amit életében elolvas, kipróbál. Éppen úgy, ahogy a lakberendezési lapok ötleteiből mégiscsak a saját lakásunkat hozzuk létre, mely magán viseli egyéniségünk nyomait, a saját ízlésünket. A Gundelek nagysága előtt éppen azzal adózok talán a legjobban, ha népszerűsítem fantasztikus ételeiket. Valószínűleg ma már ők is másképpen készítenék saját ételeiket, hiszen éppen a változatosságra való törekvés, a kor igényeihez való igazodás késztette őket is az állandó megújulásra. Vicces történetem is van a Gundel fogassal: az Anna Malomban éppen Gundel fogast készítettem ebédre, amikor a népi ellenőr beállított - 1986-ban járunk. Kérdezte: hogyan merek X forintot kérni én egy ebédért, amikor az üzemi konyhán egyötöd X egy menű? (A pontos számokra már nem emlékszem - nem is fontos) - Ott is Gundel fogast adnak? - kérdeztem a népi ellenőrtől angyali ártatlansággal. - Mi az, hogy 'Gundel fogas' - kérdi ő. - Spenóttal készül... - kezdtem mondani, de közbevágott: - Spenóttal? Pfúj! Mondtam neki, hogy szólt volna, amikor a panziónk építését elkezdtük, hogy itt X/5-ért üzemi kosztot kell majd osztanunk, akkor inkább katonai sátrat húztunk volna gyönyörűséges panzió helyett! Nagyon sebesen távozott! Nem is azért jött ő persze, hogy az én ebédemet kririzálja! - Potyázni akart, semmi mást! A Gundel fogas gyönyörű étel!