r
Nosalty Logó

Fogas Gundel módon - kicsit másképp

Harmathy Ildikó
Fogas Gundel módon - kicsit másképp
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1219
Kalória
33.1g
Fehérje
37.1g
Szénhidrát
105.7g
Zsír
350.3g
Víz
598.8g
Koleszterin
5.6g
Élelmi rost
7.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1219 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 4868 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 162 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    105.7 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    599 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1543.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    508 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    519 mg
  • Nátrium
    335 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    350.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1355 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    140 micro
  • K vitamin:
    446 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    253 micro
  • Kolin:
    315 mg
  • Retinol - A vitamin:
    916 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    5267 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11265 micro
Összesen 1219 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.5 g

Zsír

  • Összesen
    422.9 g
  • Telített zsírsav
    252 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6175.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    2031 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    557 mg
  • Foszfor
    2076 mg
  • Nátrium
    1339 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    148.6 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    1401.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5421 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    229 mg
  • D vitamin:
    559 micro
  • K vitamin:
    1785 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1013 micro
  • Kolin:
    1260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3664 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    21069 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45061 micro
Összesen 4868 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    205.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    702 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1501 micro
Összesen 162 kcal

Elkészítés

  1. Vajon sütöm a fogasfilét sütőben (Gundel rántott fogasszeleteket készített).
  2. Közben megfőzöm a krumplit egészben.
  3. Tisztítom a spenótot, 5 dkg vajon sóval, fokhagymával megpárolom. Szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá (Gundel szódabikarbónás vízben főzte a spenótot, majd felhasználáskor ízesítette sóval, borssal és szerecsendióval)).
  4. Vajon pirítom a szeletelt gombát.
  5. A főtt krumplit még melegen hámozom, krumplinyomón átnyomom, hozzáadok 5 dkg vajat, 1 dl tejet, 3 tojássárgát, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok hozzá, jól összedolgozom. (ez a hercegnő burgonya = pommes duchess)
  6. Habzsákkal rózsákat formálok a krumpliból egy porcelán tálon körbe (habzsák híján kanállal a tál szélére halmozom és villával szépre formálom - mondjuk halszálkásra).
  7. A krumlirózsák közé helyezem a párolt spenótot (Gundel itt ízesítette a főtt spenótlevelet).
  8. Erre ráfektetem a vajon sült fogasfilét egyben (Gundel rántott fogas-szeleteket fektetett a spenótra).
  9. A halra halmozom a pirított gombát (sajnos a gyermekem nem eszik gombát, ezért a gombát csak a filé lapos felére raktam, így hosszában az egyik fele gombamentes maradt). (Egyébként eleinte Gundel sem adott gombát.)
  10. Mornay mártással vonom be a krumplival határolt halmot, a maradék sajttal beszórom.
  11. Forró sütőben szép pirosra sütöm.
  12. Mornay mártás készítése:
  13. 5 dkg vajból és 3 dkg lisztből híg, világos rántást készítek, hozzáadok 3 dl tejet, jól összeforralom, miközben a kisrugóssal folyamatosan kevergetem.
  14. Hozzáadok 1 dl tejszínt, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá. Forralom, keverem, míg a kellő állagot el nem éri: bársonyosan folyós.
  15. Hozzáadom a két tojássárgát, egyet keverek, zárom a lángot.
  16. 5 dkg reszelt sajtot adok még és továbbkeverem, míg abbahagyja a gőzölgést, ekkor kanalazom a halomra.
  17. A mártást akkor kezdjük készíteni, amikor minden egyéb már a tálon hever.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p

Mindenek előtt arról, hogy hogyan merem megváltoztatni Gundel Károly híres receptjét. Először is azért, mert maga Gundel is többféleképpen készítette saját kreációját. Másodszor azért, mert a mai étkezési szokásaink mások, mint a háború előttiek. Harmadszor azért, mert az ember a saját konyháját, a saját karakterét "hozza ki" a sok-sok receptből, amit életében elolvas, kipróbál. Éppen úgy, ahogy a lakberendezési lapok ötleteiből mégiscsak a saját lakásunkat hozzuk létre, mely magán viseli egyéniségünk nyomait, a saját ízlésünket. A Gundelek nagysága előtt éppen azzal adózok talán a legjobban, ha népszerűsítem fantasztikus ételeiket. Valószínűleg ma már ők is másképpen készítenék saját ételeiket, hiszen éppen a változatosságra való törekvés, a kor igényeihez való igazodás késztette őket is az állandó megújulásra. Vicces történetem is van a Gundel fogassal: az Anna Malomban éppen Gundel fogast készítettem ebédre, amikor a népi ellenőr beállított - 1986-ban járunk. Kérdezte: hogyan merek X forintot kérni én egy ebédért, amikor az üzemi konyhán egyötöd X egy menű? (A pontos számokra már nem emlékszem - nem is fontos)  - Ott is Gundel fogast adnak? - kérdeztem a népi ellenőrtől angyali ártatlansággal.  - Mi az, hogy 'Gundel fogas' - kérdi ő.  - Spenóttal készül... - kezdtem mondani, de közbevágott:  - Spenóttal? Pfúj! Mondtam neki, hogy szólt volna, amikor a panziónk építését elkezdtük, hogy itt X/5-ért üzemi kosztot kell majd osztanunk, akkor inkább katonai sátrat húztunk volna gyönyörűséges panzió helyett! Nagyon sebesen távozott! Nem is azért jött ő persze, hogy az én ebédemet kririzálja! - Potyázni akart, semmi mást! A Gundel fogas gyönyörű étel! 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek