r
Nosalty Logó

Fogas Gundel módon - kicsit másképp

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Fogas Gundel módon - kicsit másképp
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1219 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 4868 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 162 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    105.7 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    599 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1543.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    508 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    519 mg
  • Nátrium
    335 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1355 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    140 micro
  • K vitamin:
    446 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    253 micro
  • Kolin:
    315 mg
  • Retinol - A vitamin:
    916 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    5267 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11265 micro
Összesen 1219 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.5 g

Zsír

  • Összesen
    422.9 g
  • Telített zsírsav
    252 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6175.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    2031 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    557 mg
  • Foszfor
    2076 mg
  • Nátrium
    1339 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    148.6 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1401.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5421 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    229 mg
  • D vitamin:
    559 micro
  • K vitamin:
    1785 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1013 micro
  • Kolin:
    1260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3664 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    21069 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45061 micro
Összesen 4868 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    205.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    702 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1501 micro
Összesen 162 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vajon sütöm a fogasfilét sütőben (Gundel rántott fogasszeleteket készített).
  2. Közben megfőzöm a krumplit egészben.
  3. Tisztítom a spenótot, 5 dkg vajon sóval, fokhagymával megpárolom. Szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá (Gundel szódabikarbónás vízben főzte a spenótot, majd felhasználáskor ízesítette sóval, borssal és szerecsendióval)).
  4. Vajon pirítom a szeletelt gombát.
  5. A főtt krumplit még melegen hámozom, krumplinyomón átnyomom, hozzáadok 5 dkg vajat, 1 dl tejet, 3 tojássárgát, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok hozzá, jól összedolgozom. (ez a hercegnő burgonya = pommes duchess)
  6. Habzsákkal rózsákat formálok a krumpliból egy porcelán tálon körbe (habzsák híján kanállal a tál szélére halmozom és villával szépre formálom - mondjuk halszálkásra).
  7. A krumlirózsák közé helyezem a párolt spenótot (Gundel itt ízesítette a főtt spenótlevelet).
  8. Erre ráfektetem a vajon sült fogasfilét egyben (Gundel rántott fogas-szeleteket fektetett a spenótra).
  9. A halra halmozom a pirított gombát (sajnos a gyermekem nem eszik gombát, ezért a gombát csak a filé lapos felére raktam, így hosszában az egyik fele gombamentes maradt). (Egyébként eleinte Gundel sem adott gombát.)
  10. Mornay mártással vonom be a krumplival határolt halmot, a maradék sajttal beszórom.
  11. Forró sütőben szép pirosra sütöm.
  12. Mornay mártás készítése:
  13. 5 dkg vajból és 3 dkg lisztből híg, világos rántást készítek, hozzáadok 3 dl tejet, jól összeforralom, miközben a kisrugóssal folyamatosan kevergetem.
  14. Hozzáadok 1 dl tejszínt, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá. Forralom, keverem, míg a kellő állagot el nem éri: bársonyosan folyós.
  15. Hozzáadom a két tojássárgát, egyet keverek, zárom a lángot.
  16. 5 dkg reszelt sajtot adok még és továbbkeverem, míg abbahagyja a gőzölgést, ekkor kanalazom a halomra.
  17. A mártást akkor kezdjük készíteni, amikor minden egyéb már a tálon hever.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 198
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 44778
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 27.

Ajánló

Ünnepi asztalra - feltétlenül!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Fogas Gundel módon - kicsit másképp
Harmathy Ildikó 313 recept

Mindenek előtt arról, hogy hogyan merem megváltoztatni Gundel Károly híres receptjét. Először is azért, mert maga Gundel is többféleképpen készítette saját kreációját. Másodszor azért, mert a mai étkezési szokásaink mások, mint a háború előttiek. Harmadszor azért, mert az ember a saját konyháját, a saját karakterét "hozza ki" a sok-sok receptből, amit életében elolvas, kipróbál. Éppen úgy, ahogy a lakberendezési lapok ötleteiből mégiscsak a saját lakásunkat hozzuk létre, mely magán viseli egyéniségünk nyomait, a saját ízlésünket. A Gundelek nagysága előtt éppen azzal adózok talán a legjobban, ha népszerűsítem fantasztikus ételeiket. Valószínűleg ma már ők is másképpen készítenék saját ételeiket, hiszen éppen a változatosságra való törekvés, a kor igényeihez való igazodás késztette őket is az állandó megújulásra. Vicces történetem is van a Gundel fogassal: az Anna Malomban éppen Gundel fogast készítettem ebédre, amikor a népi ellenőr beállított - 1986-ban járunk. Kérdezte: hogyan merek X forintot kérni én egy ebédért, amikor az üzemi konyhán egyötöd X egy menű? (A pontos számokra már nem emlékszem - nem is fontos)  - Ott is Gundel fogast adnak? - kérdeztem a népi ellenőrtől angyali ártatlansággal.  - Mi az, hogy 'Gundel fogas' - kérdi ő.  - Spenóttal készül... - kezdtem mondani, de közbevágott:  - Spenóttal? Pfúj! Mondtam neki, hogy szólt volna, amikor a panziónk építését elkezdtük, hogy itt X/5-ért üzemi kosztot kell majd osztanunk, akkor inkább katonai sátrat húztunk volna gyönyörűséges panzió helyett! Nagyon sebesen távozott! Nem is azért jött ő persze, hogy az én ebédemet kririzálja! - Potyázni akart, semmi mást! A Gundel fogas gyönyörű étel! 

Hozzászólások (7)

Törölt felhasználó

Milyen gombát használnak, erdeit vagy termesztettet?

Harmathy Ildikó

Szia Balu! A kérdés jó. Én és szerintem Gundel is a termesztett csiperkét használta, de könnyen elképzelem, hogy erdei gombával mág üt?sebb ez az egyébként is frenetikus étel. Sajnos azonban nincsen tapasztalatom, de még csak olvasmányokból sem emlékszem, hogy melyik erdei gomba passzol a halhoz. Te tudsz err?l valamit? Ildikó

Törölt felhasználó

Annyival üt?sebb az erdei gombából, hogy még! Esküszöm ?sszel a feny?perszke vagy május-június környékén a lilapereszke, de a szegf?gomba is jó választás!!! A bor pedig: Szentesi József nadapi Zöldveltelinije a Velencei-tó feletti Csúcsos-hegy gránitos talajáról. Érdemes osztrák borok közül is választani, mondjuk Wachau környékér?l. Szintén gránitos talajról származó, kimondottan szép tételek vannak. Szóba jöhet még egy jó Rizlingszilváni (Müller Thurgau) is.

Törölt felhasználó

Ez a recept felvetetett az elkeszitendok listajara, Karacsonyra termeszetesen.Koszi szepen,szuperek a receptjeid:) Boldog Karacsonyt!

Harmathy Ildikó

Köszönöm Gyöngyös! Boldog Karácsonyt!

Törölt felhasználó

Megcsináltam vargánya gombával. Nagyon finom lett, bár a mártás nekem kicsit seíz? és a fogas filézésével is megszenvedtem. Legalább két órát piszmogtam vele, de megérte. Köszönöm.

iduci

Évtizedek óta készítek valami hasonlót ünnept?l függetlenül, mindössze haltól függ?en. (Van horgász a családban.) A különbség annyi, hogy egészben párolom meg a beirdalt süll?t spárga, gomba, karikázott hagyma ágyon. Kiemelem az állatot, a puha zöldségeket a mártásba aprítom és így sütöm még. A többi stimmel. Rendkívüli népszer?ségnek örvend még olyan családtagok, barátok körében is, akik nem is szeretik a halat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek