Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete erdei sajttorta

Fekete erdei sajttorta
Fekete erdei sajttorta
95 perc / előkészület: 40 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát a Haas és NoSalty közös receptversenyére ötlöttem ki és valósítottam meg. Akit érdekel a története, hozzászólásban elolvashatja. De szólok előre, nem lesz rövid! :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit jól dolgozzuk össze és a keveréket simítsuk egy tortaformába.
  2. Süssük 10-15 percig 200 C-on. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőt vegyük vissza 180 C-ra.
  3. A töltelékhez az étcsokit gőz fölött olvasszuk meg félig, majd keverjük addig, amíg az egész fel nem olvad. Tegyük félre hűlni. Krémesre keverjük a sajtokat a sűrített tejjel és a vanília aromával.
  4. Egyenként jó alaposan eldolgozzuk benne a tojásokat. A kihűlt csokiba keverjük el a tejfölt, majd az egészet adjuk a sajtos krémhez.
  5. A krémet a tésztára kanalazzuk, elsimítjuk és 45 percig sütjük. Kapcsoljuk le a sütőt, de ne nyissuk ki az ajtaját! Hagyjuk bent még 1 órát.
  6. Ha letelt az idő vegyük ki, és hűtsük még, ha szükséges. Ha már nem túl meleg, tegyük a hűtőbe 1 éjszakára vagy minimum 6 órára.
  7. Másnap a meggybefőttet melegítsük össze a dzsemmel, kanalazzuk a torta tetejére és tegyük még kicsit vissza a hűtőbe.
  8. Tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 17 559
elküldve: 18
receptkönyvben: 382
elkészítve: 12/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

sajttorta fekete erdő ízben, csokis-meggyes sajttorta, Fekete erdei torta krémsajttal

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisgarai
kisgarai Sun, 2015-11-15 12:18

Kedves Samiya!
Elkészítettem a sütit a barátnőm születésnapjára és nagy sikert aratott :-) Kicsit változtattam rajta, tönkölybúza lisztet és édesítőszert használtam hozzá és így is nagyon finom volt. Viszont nagyon laktató és tömény volt, nem is kívántunk utána már semmilyen nasit, lehet ez a változtatások miatt volt. Szóval köszönöm a receptet :-)
Üdvözlettel: kisgarai

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2015-11-16 19:57

Kedves kisgarai!

Nagyon örülök, hogy elkészítetted és hogy nagy sikere volt a tortának! Mivel ez teljesen saját recept, így különösen jól esik a visszajelzésed. :)
Ha van időd, nézz körbe az oldalamon is, hátha találsz még kedvedre való receptet nálam: http://gasztro.kabocaweb.hu/
Egyébként valóban nagyon laktató ez a torta, nem a változtatás miatt volt tömény. :)

Üdv,
Samiya

TRózsa
TRózsa Tue, 2015-03-24 17:00

Szia! Ha az olvasztott csokoládét kihűtjük, nem keményedik meg? És ha megszilárdul akkor hogy keverjük bele a tejfölt?
Rózsa

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2015-03-25 10:49

Szia!
Nem kell teljesen megvárni, hogy visszakeményedjen, én addig szoktam vele várni, amíg már langyos vagy kézmeleg lesz. Ekkor pici adagokban adom hozzá a tejfölt, minden adag után jól elkeverem, így szépen fokozatosan lehűl a csoki és nem is csapódik ki a tejföl sem. Ha már hozzá van keverve a tejföl, nem keményedik be.
Üdv,
Samiya

pukapuka
pukapuka / pukapuka Sun, 2014-07-27 12:05

Kedves Samiya!lehet hülye kérdést teszek fel,de a krémsajt meg a mascarpone nem ugyanaz??? Vagy a krémsajt olyan mint a natúr medvesajt???vagy légyszi mondj egy krémsajtra márkát,mert el vagyok bizonytalanodva.köszönöm

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2014-07-27 18:16

Kedves pukapuka!
Nem hülye a kérdés, anno a hozzávalóknál feltüntettem a márkát, de úgy látszik a szerkesztők azóta kiszedték.
A Philadelphia natúr krémsajtra gondolok itt. Nagyon érdekes ízt ad a tölteléknek, de nagyon finom lesz tőle.
Remélem, elnyeri a ti tetszéseteket is a tortám! :)
Üdv, Samiya

Grenata
Grenata Fri, 2013-05-17 19:31

Kedves Samiya!
Szeretném megsütni ezt a szép tortát,csak egy ponttal bizonytalan vagyok:( 6 ek vaj az mennyi dkg vajnak felel meg kb. vagy sima vagy púpozott kanál? Válaszolta előre is köszönöm! Reni

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2013-05-17 20:19

Kedves Reni!
Örülök, hogy tetszik a tortám és hogy el is készíted! :) Megmértem most Neked, pontosan 15 dkg jött ki a vajra. Az úgy jó is, kell is annyi bele, mert így amikor a töltelékkel együtt sütöd, nem ég meg az alja.
Jó étvágyat kívánok hozzá és remélem, hogy Nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk! :)
Üdv: Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2012-12-16 21:51

Kedves Samiya, kicsit elkesve, de annal nagyobb szeretettel gratulalok ! Nem megmondtam, hogy isteni ??? :))) Udv, Eva

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Fri, 2012-12-14 08:34

szia!
naponta szavaztam a receptedre, pedig én is versenyeztem :-), úgyhogy nagyon örülök, hogy nyertél, szívből gratulálok, jó pihenést nektek!
Andi

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-12-14 10:30

Szia Andi!
De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :)) Nagyon örülök, hogy Neked is tetszett a recept és a jókívánságot is nagyon köszönjük! :)
Samiya

witch
witch / witch Thu, 2012-12-13 16:32

Kedves Samiya!
Szivbol gratulalok, hogy Te lettel a nyertes egy MESTERSZAKACS
szemeben! Ettol nagyobb elismeres, nem hiszem, hogy letezik.*+*
udv:witch

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2012-12-13 23:42

Kedves Witch!
Nagyon szépen köszönöm! :)) Én is ugyanígy gondolom, ezért örülök ennek a legjobban! :)
Üdv: Samiya

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-12-01 23:38

Most, hogy véget ért a verseny, nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki bizalmat szavazott a tortámnak! :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-11-05 11:02

Szia, Samiya gratulalok...jaa...akit elkapott a Nosalty mania, en is, ha mar ket napig nem vagyok a gepnel, mar nem talalom a helyem..a reci elmentve, megszavazva, betervezve...biztos vagyok benne, hogy isteni. Udv, Eva

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-11-05 12:27

Szia Éva!
Neked is nagyon köszönöm! :))
Igen, igen... aki szeret tevékenykedni a konyhában, azt csak úgy beszippantja! :)
Üdv: Samiya

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2012-11-04 18:20

Kedves Samiya!
A recepted nagyon tetszik, a torta készítésének története nem kevésbé. Adandó alkalommal el is készítem. Remélem lesznek még hasonló alkotásaid! :)) Én most mindenesetre szavazok!
Üdv. Edit

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-11-05 12:06

Kedves Edit!
Nagyon köszönöm a bizalmat és a biztatást is! :)) Vannak ötletek, előbb-utóbb sor kerül a megvalósításukra is. :)
Örülök, hogy elnyerte a tetszésed, ha majd elkészíted, írd meg, hogy ízlett!
Üdvözlettel: Samiya

Édrien
Édrien Sun, 2012-11-04 12:28

Kedves Samiya!

Az a nagy helyzet, hogy őrülten szimpatikus a recepted! Vagyis a sütid!!! No a történet is aranyos, ez is hozzáad a tortádhoz!
Bevallom, én is tartok a sajttortáktól. Izgalmasak, ínycsiklandók, de egyúttal félelmetesek is számomra. De most eldöntöttem, belevágok! S a te recepteddel!

Köszönettel: Adrien

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-11-04 13:11

Kedves Adrien!
Jujj de jóóó! Mindenképp írd meg, hogy sikerült, nagyon kíváncsi vagyok! :)) Viszont szólok előre, ez bizony nem egy habkönnyű édesség, eléggé laktató. :) Ha valamiben nem vagy biztos, csak szólj nyugodtan!
Üdv: Samiya

Zsófi69
Zsófi69 Sun, 2012-11-04 08:36

Kedves Samiya! Én bizony "szavazok" neked egy bizalmat! Tetszik a recepted és bizony nem olyan mint a többi hagyományos feketeerdős recept. Persze senkit sem akarok megsérteni és téged pedig így ismeretlen ismerősként felmagasztalni ....... ! Szóval, hamarosan kipróbálom és majd referálok. Üdv: Zsófi

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-11-04 12:01

Kedves Zsófi!
Köszönöm a bizalmat és várom a válaszod! :)
Üdv: Samiya

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-11-04 00:03

A történeted nagyon aranyos, és mennyire igaz, hogy tényleg egy recept se olyan mint a másik, hogy ha direkte így keresel, tényleg nincs séma, igaz! :-o , -és igen, ha akar valamit az ember lánya, meg kell érte szenvedni, és ezt megtetted, és az eredmény csodaszép! Na és biztos finom is ( volt :-D ) ....Mentve, és legyen máskor is ilyen ügyes agyalásod, és merészséged,.... ki tudja, mire jó egy adag merészség! :-D
Éva-Anyóca

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-11-04 11:59

Nagyon szépen köszönöm Éva-Anyóca a kedves és biztató szavaidat! Igazán jól esnek! :)) És igazad van, tényleg csak finom volt.. ugyanis mára már nem is maradt belőle. :) Remélem Nektek is ugyanúgy fog ízleni, mint nekünk!
Üdv: Samiya

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-11-03 22:32

A Fekete erdei sajttorta viszontagságos története:
Ezt a tortát a Haas és NoSalty közös receptversenyére ötlöttem ki és valósítottam meg.
Engedjétek meg, hogy elmeséljem talán kissé unalmas, nekem mégis lényeges történetét, mivel most mesélős kedvemben vagyok. :)
Minden október 31-e estéjén kezdődött, mikor kikerült a NoSalty oldalára a versenyhirdetés. Sosem vettem részt eddig receptversenyen, nem is foglalkoztam ilyennel, mégis rögtön elkezdtek forogni a kerekek, mi újat lehetne még a Fekete erdőből kreálni? Számtalan receptes könyvet és weboldalt böngésztem már, így nagyjából tudtam, mi mindent sütöttek már ki mások. A hagyományos tortán kívül láttam már fagylalttortát, poharas desszertet, muffint, piskóta tekercset és még sorolhatnám. Aztán jöttek az ötletek. Már körvonalazódott a fejemben egy recept, amikor egyszer csak beugrott…
Sajttorta… Fekete erdei sajttorta… Ez jól hangzik! De én még soha nem sütöttem sajttortát. Bár több sütis könyvemben is vannak, eddig csak szemezgettem velük. Kicsit féltem tőlük. A töltelék mindenhol csupa folyékony halmazállapotú összetevőből állt. Jártam már úgy, hogy nem sült össze egy piténél a töltelék és szétfolyt, mikor levettem a tortakarimát róla, hiába csináltam mindent a recept szerint. De nekem ez az ötlet akkor is tetszett! Meg akartam csinálni! De mivel az ember semmit se szív ki a kisujjából, utána kellett nézzek, mégis mi fán terem a sajttorta.
Elővettem hát a könyveket és bújni kezdtem a sajttorta recepteket. Átböngésztem kb. 70 receptet… nem vicc! ... és szinte nem találtam 2 egyformát! Majd mindnél mások voltak a hozzávalók, a hozzávalók mennyisége és aránya, az elkészítési mód, a sütés ideje és módja! Az egyiket csak 25 percig kell sütni, a másikat 35.. aztán 45… volt, amelyiket 60-70 percig is! Az egyiket bent kell még hagyni a sütőben 1 órát, a másikat nem! Az egyiknél ki kell nyitni a sütő ajtaját, a másiknál tilos kinyitni! Az egyiknél kell hűtési idő, a másiknál nem! Én meg csak néztem, mint borjú az új kapura! Ez most valami vicc? Nincsen a sajttortának valami sablon receptje? Ezek után már semmi kedvem se volt az interneten is keresgélni. Félredobtam a könyveket, elővettem egy papírt és tollat, majd sok-sok variálással, áthúzással, javítással és némi bizonytalansággal „megszerekesztettem” a tortámat.

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-11-03 22:33

Másnap még több szugerálás és újabb változtatások után végleg befejeztem a tervezést. Legalábbis ezt hittem. November 1-je lévén a boltok zárva voltak, így még 1 napot várnom kellett a megvalósításra. Majd 2-án reggel megvettem mindent, ami kellett hozzá. Estefelé neki is láttam, mire szembesültem vele, hogy a tervezés még korántsem befejezett, így az elkészítés folyamán is változott. Végül elérkezett a sütés ideje. A töltelék túl híg volt… mit ne mondjak nagyon majréztam, hogy a rémálom megismétlődik és kárba vész a sok ráfordított idő és energia.
„Na most aztán jó nagy fába vágtam a fejszémet” gondolattal feküdtem le aludni, miután hűtőbe tettem az alkotásom. Másnap első dolgom volt megnézni, mi lett a sorsa. És lássanak csodát, gyönyörűen összeállt a töltelék! Ahogy a nagy könyvben meg van írva! Kaptam is magamtól egy vállveregetést, majd elvégeztem az utolsó műveletet is. A végső megnyugvást a kóstolás jelentette. A család többi tagja is 5-ösre értékelte, és jóváhagyta, hogy benevezzem Indulómat a versenyre.
Na de tanulság nélkül nincs mese: Ne féljünk újat alkotni, ötleteinket vessük papírra és valósítsuk meg, de ne csak a gasztronómia, hanem az élet minden területén is! :)

És most egy kérdés. Mi a fenének írtam én „regényt” egy sajttortáról? Mert miért ne? :) Utólag már csak nevetek magamon, mennyire túlmisztifikáltam a sajttorta lényét, pedig nem is olyan félelmetes! Mint a kisiskolás, aki először süt életében, úgy álltam hozzá a sajttorta készítéshez. És ha szabad ezt írnom, büszke vagyok rá, hogy életem első sajttortája a saját receptem! :)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sun, 2012-11-04 22:11

Nagyon szimpatikus a történeted! Elolvastam, és mesélni is jól tudsz! Szerintem sok-sok pont jár mindezért! Tőlem csak egy muffin telt a versenyre, de szeretettel :))) készítettem el még tavaly valamikor. Ez a "születés történet" úgy gondolom elvihetné a fődíjat. Mert valóban egy születésnek lettünk a szemtanúi. Természetesen a torta is csodás lett. Köszi!

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-11-05 12:22

Köszönöm szépen Tuvia a kedves szavakat, nagyon jól esnek! :) Külön örülök annak, hogy "mesélni is jól tudok", mivel alapvetően nem vagyok egy szószátyár típus. :)
Ha az ember szeretettel csinál valamit, az mindenképp dicséretes és nagyszerű, legyen az bármi! Még ha, a te szavaiddal élve "csak egy muffin" is! :))
Engem most sikerült homlokon csókolnia annak a bizonyos múzsának, ezért sikerült ezt így kitalálni. :)
Üdvözlettel: Samiya

734
mandula 10 dkg
finomliszt 12 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
nádcukor 5 dkg
vaj 6 ek
krémsajt 25 dkg
mascarpone 25 dkg
étcsokoládé 15 dkg
tejföl 1.5 dl
vaníliaaroma 1 teáskanál
tojás 3 db
sűrített tej 170 g
meggybefőtt 350 g
meggydzsem 5 ek