Nosalty Logó

Fekete erdei sajttorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Samiya
Fekete erdei sajttorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 735 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 5877 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 301 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    48.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    552.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.7 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 735 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.6 g

Zsír

  • Összesen
    387.8 g
  • Telített zsírsav
    112 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    879 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4418.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    1148 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    650 mg
  • Foszfor
    1866 mg
  • Nátrium
    583 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    493.2 g
  • Cukor
    272 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    331.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1122 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    129 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    700 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1102 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    809 micro
Összesen 5877 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 301 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit jól dolgozzuk össze és a keveréket simítsuk egy tortaformába.
  2. Süssük 10-15 percig 200 C-on. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőt vegyük vissza 180 C-ra.
  3. A töltelékhez az étcsokit gőz fölött olvasszuk meg félig, majd keverjük addig, amíg az egész fel nem olvad. Tegyük félre hűlni. Krémesre keverjük a sajtokat a sűrített tejjel és a vanília aromával.
  4. Egyenként jó alaposan eldolgozzuk benne a tojásokat. A kihűlt csokiba keverjük el a tejfölt, majd az egészet adjuk a sajtos krémhez.
  5. A krémet a tésztára kanalazzuk, elsimítjuk és 45 percig sütjük. Kapcsoljuk le a sütőt, de ne nyissuk ki az ajtaját! Hagyjuk bent még 1 órát.
  6. Ha letelt az idő vegyük ki, és hűtsük még, ha szükséges. Ha már nem túl meleg, tegyük a hűtőbe 1 éjszakára vagy minimum 6 órára.
  7. Másnap a meggybefőttet melegítsük össze a dzsemmel, kanalazzuk a torta tetejére és tegyük még kicsit vissza a hűtőbe.
  8. Tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá! :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 18467
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 03.

Receptkategóriák

Ezt a tortát a Haas és NoSalty közös receptversenyére ötlöttem ki és valósítottam meg. Akit érdekel a története, hozzászólásban elolvashatja. De szólok előre, nem lesz rövid! :)

Hozzászólások

Samiya

A Fekete erdei sajttorta viszontagságos története: Ezt a tortát a Haas és NoSalty közös receptversenyére ötlöttem ki és valósítottam meg. Engedjétek meg, hogy elmeséljem talán kissé unalmas, nekem mégis lényeges történetét, mivel most mesél?s kedvemben vagyok. :) Minden október 31-e estéjén kezd?dött, mikor kikerült a NoSalty oldalára a versenyhirdetés. Sosem vettem részt eddig receptversenyen, nem is foglalkoztam ilyennel, mégis rögtön elkezdtek forogni a kerekek, mi újat lehetne még a Fekete erd?b?l kreálni? Számtalan receptes könyvet és weboldalt böngésztem már, így nagyjából tudtam, mi mindent sütöttek már ki mások. A hagyományos tortán kívül láttam már fagylalttortát, poharas desszertet, muffint, piskóta tekercset és még sorolhatnám. Aztán jöttek az ötletek. Már körvonalazódott a fejemben egy recept, amikor egyszer csak beugrott? Sajttorta? Fekete erdei sajttorta? Ez jól hangzik! De én még soha nem sütöttem sajttortát. Bár több sütis könyvemben is vannak, eddig csak szemezgettem velük. Kicsit féltem t?lük. A töltelék mindenhol csupa folyékony halmazállapotú összetev?b?l állt. Jártam már úgy, hogy nem sült össze egy piténél a töltelék és szétfolyt, mikor levettem a tortakarimát róla, hiába csináltam mindent a recept szerint. De nekem ez az ötlet akkor is tetszett! Meg akartam csinálni! De mivel az ember semmit se szív ki a kisujjából, utána kellett nézzek, mégis mi fán terem a sajttorta. El?vettem hát a könyveket és bújni kezdtem a sajttorta recepteket. Átböngésztem kb. 70 receptet? nem vicc! ... és szinte nem találtam 2 egyformát! Majd mindnél mások voltak a hozzávalók, a hozzávalók mennyisége és aránya, az elkészítési mód, a sütés ideje és módja! Az egyiket csak 25 percig kell sütni, a másikat 35.. aztán 45? volt, amelyiket 60-70 percig is! Az egyiket bent kell még hagyni a süt?ben 1 órát, a másikat nem! Az egyiknél ki kell nyitni a süt? ajtaját, a másiknál tilos kinyitni! Az egyiknél kell h?tési id?, a másiknál nem! Én meg csak néztem, mint borjú az új kapura! Ez most valami vicc? Nincsen a sajttortának valami sablon receptje? Ezek után már semmi kedvem se volt az interneten is keresgélni. Félredobtam a könyveket, el?vettem egy papírt és tollat, majd sok-sok variálással, áthúzással, javítással és némi bizonytalansággal ?megszerekesztettem? a tortámat.

Samiya

Másnap még több szugerálás és újabb változtatások után végleg befejeztem a tervezést. Legalábbis ezt hittem. November 1-je lévén a boltok zárva voltak, így még 1 napot várnom kellett a megvalósításra. Majd 2-án reggel megvettem mindent, ami kellett hozzá. Estefelé neki is láttam, mire szembesültem vele, hogy a tervezés még korántsem befejezett, így az elkészítés folyamán is változott. Végül elérkezett a sütés ideje. A töltelék túl híg volt? mit ne mondjak nagyon majréztam, hogy a rémálom megismétl?dik és kárba vész a sok ráfordított id? és energia. ?Na most aztán jó nagy fába vágtam a fejszémet? gondolattal feküdtem le aludni, miután h?t?be tettem az alkotásom. Másnap els? dolgom volt megnézni, mi lett a sorsa. És lássanak csodát, gyönyör?en összeállt a töltelék! Ahogy a nagy könyvben meg van írva! Kaptam is magamtól egy vállveregetést, majd elvégeztem az utolsó m?veletet is. A végs? megnyugvást a kóstolás jelentette. A család többi tagja is 5-ösre értékelte, és jóváhagyta, hogy benevezzem Indulómat a versenyre. Na de tanulság nélkül nincs mese: Ne féljünk újat alkotni, ötleteinket vessük papírra és valósítsuk meg, de ne csak a gasztronómia, hanem az élet minden területén is! :) És most egy kérdés. Mi a fenének írtam én ?regényt? egy sajttortáról? Mert miért ne? :) Utólag már csak nevetek magamon, mennyire túlmisztifikáltam a sajttorta lényét, pedig nem is olyan félelmetes! Mint a kisiskolás, aki el?ször süt életében, úgy álltam hozzá a sajttorta készítéshez. És ha szabad ezt írnom, büszke vagyok rá, hogy életem els? sajttortája a saját receptem! :)

Törölt felhasználó

Nagyon szimpatikus a történeted! Elolvastam, és mesélni is jól tudsz! Szerintem sok-sok pont jár mindezért! T?lem csak egy muffin telt a versenyre, de szeretettel :))) készítettem el még tavaly valamikor. Ez a "születés történet" úgy gondolom elvihetné a f?díjat. Mert valóban egy születésnek lettünk a szemtanúi. Természetesen a torta is csodás lett. Köszi!

Samiya

Köszönöm szépen Tuvia a kedves szavakat, nagyon jól esnek! :) Külön örülök annak, hogy "mesélni is jól tudok", mivel alapvet?en nem vagyok egy szószátyár típus. :) Ha az ember szeretettel csinál valamit, az mindenképp dicséretes és nagyszer?, legyen az bármi! Még ha, a te szavaiddal élve "csak egy muffin" is! :)) Engem most sikerült homlokon csókolnia annak a bizonyos múzsának, ezért sikerült ezt így kitalálni. :) Üdvözlettel: Samiya

Éva-Anyóca

A történeted nagyon aranyos, és mennyire igaz, hogy tényleg egy recept se olyan mint a másik, hogy ha direkte így keresel, tényleg nincs séma, igaz! :-o , -és igen, ha akar valamit az ember lánya, meg kell érte szenvedni, és ezt megtetted, és az eredmény csodaszép! Na és biztos finom is ( volt :-D ) ....Mentve, és legyen máskor is ilyen ügyes agyalásod, és merészséged,.... ki tudja, mire jó egy adag merészség! :-D Éva-Anyóca

Samiya

Nagyon szépen köszönöm Éva-Anyóca a kedves és biztató szavaidat! Igazán jól esnek! :)) És igazad van, tényleg csak finom volt.. ugyanis mára már nem is maradt bel?le. :) Remélem Nektek is ugyanúgy fog ízleni, mint nekünk! Üdv: Samiya

Törölt felhasználó

Kedves Samiya! Én bizony "szavazok" neked egy bizalmat! Tetszik a recepted és bizony nem olyan mint a többi hagyományos feketeerd?s recept. Persze senkit sem akarok megsérteni és téged pedig így ismeretlen ismer?sként felmagasztalni ....... ! Szóval, hamarosan kipróbálom és majd referálok. Üdv: Zsófi

Samiya

Kedves Zsófi! Köszönöm a bizalmat és várom a válaszod! :) Üdv: Samiya

Törölt felhasználó

Kedves Samiya! Az a nagy helyzet, hogy ?rülten szimpatikus a recepted! Vagyis a sütid!!! No a történet is aranyos, ez is hozzáad a tortádhoz! Bevallom, én is tartok a sajttortáktól. Izgalmasak, ínycsiklandók, de egyúttal félelmetesek is számomra. De most eldöntöttem, belevágok! S a te recepteddel! Köszönettel: Adrien

Samiya

Kedves Adrien! Jujj de jóóó! Mindenképp írd meg, hogy sikerült, nagyon kíváncsi vagyok! :)) Viszont szólok el?re, ez bizony nem egy habkönny? édesség, eléggé laktató. :) Ha valamiben nem vagy biztos, csak szólj nyugodtan! Üdv: Samiya

Bató Edit

Kedves Samiya! A recepted nagyon tetszik, a torta készítésének története nem kevésbé. Adandó alkalommal el is készítem. Remélem lesznek még hasonló alkotásaid! :)) Én most mindenesetre szavazok! Üdv. Edit

Samiya

Kedves Edit! Nagyon köszönöm a bizalmat és a biztatást is! :)) Vannak ötletek, el?bb-utóbb sor kerül a megvalósításukra is. :) Örülök, hogy elnyerte a tetszésed, ha majd elkészíted, írd meg, hogy ízlett! Üdvözlettel: Samiya

Éva-Anyóca

?rá szavaztam, köszönöm.:-O Éva-A.

Samiya

Én is köszönöm! :)

Oli(E)va

Szia, Samiya gratulalok...jaa...akit elkapott a Nosalty mania, en is, ha mar ket napig nem vagyok a gepnel, mar nem talalom a helyem..a reci elmentve, megszavazva, betervezve...biztos vagyok benne, hogy isteni. Udv, Eva

Samiya

Szia Éva! Neked is nagyon köszönöm! :)) Igen, igen... aki szeret tevékenykedni a konyhában, azt csak úgy beszippantja! :) Üdv: Samiya

Samiya

Most, hogy véget ért a verseny, nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki bizalmat szavazott a tortámnak! :)

witch

Kedves Samiya! Szivbol gratulalok, hogy Te lettel a nyertes egy MESTERSZAKACS szemeben! Ettol nagyobb elismeres, nem hiszem, hogy letezik.*+* udv:witch

Samiya

Kedves Witch! Nagyon szépen köszönöm! :)) Én is ugyanígy gondolom, ezért örülök ennek a legjobban! :) Üdv: Samiya

Törölt felhasználó

Szia Samiya! Szurkoltam, hogy nyerj! Gratulálok! Zsuzsa

Samiya

Szia Zsuzsa! Köszönöm szépen Neked is, nagyon aranyos vagy! :))

NovakAndi

szia! naponta szavaztam a receptedre, pedig én is versenyeztem :-), úgyhogy nagyon örülök, hogy nyertél, szívb?l gratulálok, jó pihenést nektek! Andi

Samiya

Szia Andi! De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :)) Nagyon örülök, hogy Neked is tetszett a recept és a jókívánságot is nagyon köszönjük! :) Samiya

Oli(E)va

Kedves Samiya, kicsit elkesve, de annal nagyobb szeretettel gratulalok ! Nem megmondtam, hogy isteni ??? :))) Udv, Eva

Samiya

Kedves Éva, nagyon nagyon köszönöm Neked is! :))

Grenata

Kedves Samiya! Szeretném megsütni ezt a szép tortát,csak egy ponttal bizonytalan vagyok:( 6 ek vaj az mennyi dkg vajnak felel meg kb. vagy sima vagy púpozott kanál? Válaszolta el?re is köszönöm! Reni

Samiya

Kedves Reni! Örülök, hogy tetszik a tortám és hogy el is készíted! :) Megmértem most Neked, pontosan 15 dkg jött ki a vajra. Az úgy jó is, kell is annyi bele, mert így amikor a töltelékkel együtt sütöd, nem ég meg az alja. Jó étvágyat kívánok hozzá és remélem, hogy Nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk! :) Üdv: Samiya

pukapuka

Kedves Samiya!lehet hülye kérdést teszek fel,de a krémsajt meg a mascarpone nem ugyanaz??? Vagy a krémsajt olyan mint a natúr medvesajt???vagy légyszi mondj egy krémsajtra márkát,mert el vagyok bizonytalanodva.köszönöm

Samiya

Kedves pukapuka! Nem hülye a kérdés, anno a hozzávalóknál feltüntettem a márkát, de úgy látszik a szerkeszt?k azóta kiszedték. A Philadelphia natúr krémsajtra gondolok itt. Nagyon érdekes ízt ad a tölteléknek, de nagyon finom lesz t?le. Remélem, elnyeri a ti tetszéseteket is a tortám! :) Üdv, Samiya

TRózsa

Szia! Ha az olvasztott csokoládét kih?tjük, nem keményedik meg? És ha megszilárdul akkor hogy keverjük bele a tejfölt? Rózsa

Samiya

Szia! Nem kell teljesen megvárni, hogy visszakeményedjen, én addig szoktam vele várni, amíg már langyos vagy kézmeleg lesz. Ekkor pici adagokban adom hozzá a tejfölt, minden adag után jól elkeverem, így szépen fokozatosan leh?l a csoki és nem is csapódik ki a tejföl sem. Ha már hozzá van keverve a tejföl, nem keményedik be. Üdv, Samiya

TRózsa

Köszönöm a választ!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek