r
Nosalty Logó

Falusi kelt meggyes

én kicsi konyhám
Falusi kelt meggyes
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

töltelék

krém

629
Kalória
13.4g
Fehérje
86.5g
Szénhidrát
26.3g
Zsír
213.6g
Víz
124.1g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
33.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

tészta

töltelék

krém

Összesen 629 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

tészta

töltelék

krém

Összesen 5032 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

tészta

töltelék

krém

Összesen 165 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    213.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    337 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1409 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 629 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    106.8 g

Zsír

  • Összesen
    210.7 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    993 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3687.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    1040 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    1498 mg
  • Nátrium
    569 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    691.8 g
  • Cukor
    268 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1709.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2692 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    591 micro
  • Kolin:
    825 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1751 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    11275 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2198 micro
Összesen 5032 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    365 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 165 kcal

Elkészítés

tészta

  1. Tepsi mérete: 30 cm x 40 cm, vagy amekkora egy átlagos sütő saját tepsije. Tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük margarinnal, és kiszórjuk liszttel.
  2. A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót. Ha az élesztő felfutott, elkeverünk benne egy tojás sárgáját, és a margarinos lisztes keverékhez adjuk. Előbb fakanállal kezdjük összedolgozni a tésztát, hogy a robotgép ne fújja ki a lisztet a tálból. Robotgép dagasztó karjának segítségével simára, fényesre dagasztjuk a tésztát.
  3. Letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és a tepsi méretére nyújtjuk. Nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük. Tepsin hagyjuk még 20 percet kelni.

töltelék

  1. Amíg kel a tészta, a meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. Ha a tepsiben is kelt már a tészta, akkor egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Maradjon ujjnyi vastag pereme a tésztának, amire nem kerül meggy.

krém

  1. A tojásokat (3 egész és egy fehérje) cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tejföllel is simára keverjük. Ezt a masszát egyenletesen eloszlatjuk a meggyen. Ez igazából nem is krém, mert meg fog szilárdulni, de máznak sem nevezném. Ez a réteg fogja adni sütink édességét, mert a kelt tészta nem kel meg, ha sok cukorral készül, a meggy pedig savanyú.
  2. Sütés: nekem hagyományos gázsütőm van, nagyon mérsékelt lángon a legfelső bordamagasságra teszem be a tepsit, így sütöm 50-55 percig. Az alja így is gyorsabban sül, mint a teteje, nem fontos, hogy a teteje is piros legyen. Mindegy milyen sütőben sütjük, az a lényeg, hogy lassan süljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x40

Nagymamám vidéken ezt a süteményt kemencében sütötte, nagyon szerettük. Soha nem készített egy tepsivel, mert mindig nagyon hamar elfogyott kettő is. Friss, savanykás meggyből az igazi.

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek