Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Falusi kelt meggyes

Falusi kelt meggyes
Falusi kelt meggyes
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám vidéken ezt a süteményt kemencében sütötte, nagyon szerettük. Soha nem készített egy tepsivel, mert mindig nagyon hamar elfogyott kettő is. Friss, savanykás meggyből az igazi.

hozzávalók / 8 adag

tészta

töltelék

krém

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Tepsi mérete: 30 cm x 40 cm, vagy amekkora egy átlagos sütő saját tepsije. Tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük margarinnal, és kiszórjuk liszttel.
  2. A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót. Ha az élesztő felfutott, elkeverünk benne egy tojás sárgáját, és a margarinos lisztes keverékhez adjuk. Előbb fakanállal kezdjük összedolgozni a tésztát, hogy a robotgép ne fújja ki a lisztet a tálból. Robotgép dagasztó karjának segítségével simára, fényesre dagasztjuk a tésztát.
  3. Letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és a tepsi méretére nyújtjuk. Nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük. Tepsin hagyjuk még 20 percet kelni.

töltelék

  1. Amíg kel a tészta, a meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. Ha a tepsiben is kelt már a tészta, akkor egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Maradjon ujjnyi vastag pereme a tésztának, amire nem kerül meggy.

krém

  1. A tojásokat (3 egész és egy fehérje) cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tejföllel is simára keverjük. Ezt a masszát egyenletesen eloszlatjuk a meggyen. Ez igazából nem is krém, mert meg fog szilárdulni, de máznak sem nevezném. Ez a réteg fogja adni sütink édességét, mert a kelt tészta nem kel meg, ha sok cukorral készül, a meggy pedig savanyú.
  2. Sütés: nekem hagyományos gázsütőm van, nagyon mérsékelt lángon a legfelső bordamagasságra teszem be a tepsit, így sütöm 50-55 percig. Az alja így is gyorsabban sül, mint a teteje, nem fontos, hogy a teteje is piros legyen. Mindegy milyen sütőben sütjük, az a lényeg, hogy lassan süljön.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 33 271
elküldve: 9
receptkönyvben: 356
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: 3

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

meggyes lepény, meggyes süti

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

én kicsi konyhám
én kicsi konyhám / én kicsi konyhám Sun, 2014-08-24 00:34

Óh! Régen értem rá belépni az oldalamra, bocsánat! Szilvásra másik receptem van, készülök azt is feltölteni, de jó ötletnek tartom így is, ahogy Te kigondoltad. Hogy sikerült?

morotva
morotva Mon, 2014-06-30 07:56

Szia! Ha már úgyis teszek sütőpapírt a tepsibe, miért kell még kikenni-lisztezni?

Bocsi, már látom, én olvastam félre! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2014-06-28 17:33

A Mamák recepjei a legjobbak! Köszi, hogy megosztottad!

627
finomliszt 40 dkg
1 csipet
margarin 12.5 dkg
cukor 3 ek
friss élesztő 3 dkg
tej 2 dl
tojássárgája 1 db
meggy 1.5 kg
tojásfehérje 1 db
tojás 3 db
cukor 10 csapott ek
finomliszt 5 evőkanál
tejföl 40 dkg