Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas napkalács

Fahéjas napkalács
Fahéjas napkalács
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A két kalács ajándékba készült egy rokonlátogatás alkalmával. Őszintén megmondom, hogy én nem kóstoltam, de mindkét helyről azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon finom volt. Ez egy olyan reggelire vagy uzsonnára egy pohár tej mellé való kalácska.

hozzávalók / 10 adag

Tésztához:

Töltelékhez:

  • 2×2 ek olaj
  • 2×2 tk fahéj
  • 3×2 ek cukor

Kenéshez:

  • 2 tojássárgája + 1 tk tej
  • 2-3 ek tej
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját, és a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
  3. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük, és gombócokat formálunk.
  5. Ezeket egyesével nagy, lapos tányér méretűre elnyújtjuk. Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
  6. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal.
  7. Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük 1 ek olajjal, megszórjuk 1 tk fahéjjal és 1-2 ek cukorral. Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk fahéjjal, majd cukorral. Végül rátesszük a harmadik tésztát. Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit, a másik két lapot befedve.
  8. Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb. 2 cm-re nem metsszük át.
  9. Majd megfogunk két, egymás melletti „napsugarat”, és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra. Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tésztacsíkok.
  10. Lekenjük tejjel elkevert tojássárgával, és hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni. Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
  11. Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
  12. A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 304
elküldve: 5
receptkönyvben: 157
elkészítve: 14/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, újév
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fahéjas kalács, fahéjas töltelékes kalács, napsugaras kalács

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szegnik
Szegnik / szegnik Sun, 2014-04-20 13:30

Ma délelőtt készítettem el,húsvétra.Egyszerűen nagyszerű.Csodaszép lett. Én diós és túrós tölteléket használtam.Csak ajánlani tudom mert elronthatatlan és biztos mindenki más is olyan dicséretekre számíthat amiket én is kaptam. Köszi a receptet!

il-di.
Il-di. / il-di. Wed, 2013-09-18 14:01

Kedves veressandrea!

Még a nyáron elmentettem a kedvenceim közé receptedet, és arra vártam, hogy forduljon kissé hidegebbre az idő. Tegnap estére kellően lehűlt a levegő és eszembe jutott a Te kalácskád. Azonnal nekiálltam. Éjjel fél egykor vettem ki a második adagot a sütőből. Mondhatom gyönyörűek lettek, pont, mint a képen! Reggel a legkisebb lányomnak és férjemnek tátva maradt a szája :) Egy kicsit sem kellett most nógatnom őket, hogy de legalább egy falatot...! :) Köszönet a megosztásért! Üdv.: il-di.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Wed, 2013-09-18 15:21

Kedves il-di,
Nagyon örülök, hogy kedvére való volt a családnak :-) Jó, hogy ilyen lelkes vagy és még éjnek évadján is sütögetsz. Kedves egészségetekre! Szép napot!
Andi

Tunderanyo
Tunderanyo Wed, 2013-06-26 12:12

Kedves Andi!
Ma sütöttem meg ezt a csodát annyi változtatással,hogy a 6 lapot egymásra tettem, a tölteléket rétegeztem..Alul-felül sütő villanytűzhelyben 190 fokon 40 percig sült.
Nemcsak hogy ugyanilyen gyönyörű lett mint a tiéd,de nagyon könnyű a tésztája és fenséges az íze!
Köszi a receptet,várom a többi klassz csodáidat is.
Legyen szép napod.
Tündi

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-07-01 06:23

Kedves Tündi,
Látom, mire géphez kerültem, Te már ügyesen el is készítetted. Ennek nagyon örülök.
Kedves egészségetekre :-)
Neked is szép napot és hetet kívánok!
Andi

mohonc
Mohonc / mohonc Tue, 2013-06-25 11:30

Most lett kész a 4. kalács, csúcs-szuper a recept!!! Mondjuk az enyém még nem ilyen szép, de egyedi lett mindegyik, mert nem sikerült ilyen egyenletesre. Ezt a csavarást, ha részletesebben leírnád, nagyon megköszönném, hátha rájövök, hol szúrom el. Persze az ízén nem változtat, most legutóbb diót is tettünk bele - és nagyon-nagyon-nagyon finom. Nem vagyok túl nagy barátságban a kelt tésztákkal, (pedig szeretném) de ez úgy működött, és olyan gyönyörűen kelt meg és sült meg, ahogy azt kellett. Szóval süti ment a kis fekete könyvbe, ahova csak a legjobbak kerülnek! Köszi!

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-07-01 06:29

Szia,
Köszönöm, hogy elkészítetted. Örülök, bekerült a könyvecskédbe :-)
A csavarásnak annyira a lényege, hogy próbáld meg egyformára csavarni a tésztacsíkokat és akkor biztosan nagyon szép lesz. A végén pedig a csíkok végét középen kicsit próbáld meg igazítgatni és összeilleszteni.
Legközelebb biztosan úgy sikerül, ahogyan szeretnéd :-)
Szép napot és hetet kívánok!
Üdv:Andi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-06-23 16:20

Andi!
Ez valami csoda! :)
Köszönöm, mentem, és ha kicsit higgad a hőség, megcsinálom, egész egyszerűen ellenállhatatlan, mint az előbb elmentett sajtosod is....nagyon ügyes vagy, szeretettel és élvezettel készíted, és ez minden reciden meg is látszik, és tutira fincsi is.:)
Köszönöm.
Szép közelgő hetet!
Éva-Anyóca

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-07-01 06:25

Köszönöm szépen kedves Éva-Anyóca,
Igazán örülök, hogy tetszik. Most úgy lehűlt az idő, hogy jól esik begyújtani a sütőt, én is mindjárt megyek és készítek valami finom pogácsát :-)
Szép hetet és kellemes nyarat kívánok!
Andi

Tunderanyo
Tunderanyo Sat, 2013-06-22 17:02

Kedves Andi!
Tudod,hogy miattad lettem "függő",hisz nagyon sokszor sütöttem már az oldaladról!
Annyira gyönyörű,hogy ezt is el kell készítenem!!!!
Hamarosan vissza is fogok neked jelezni!
Köszi ezt a receptet is.
Addig is legyen szép napod.
Tündi