Fahéjas almáspite-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
KösziAnyu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vajas tésztához
-
71g finomliszt260 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
14g cukor55 kcal
-
6 kcal
-
16g tojás20 kcal
-
36g margarin256 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g vaj14 kcal
A töltelékhez
-
214g alma100 kcal
-
17g cukor66 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
49 kcal
-
57g almalé26 kcal
-
9g zsemlemorzsa34 kcal
A tetejére
-
8g tojás10 kcal
Összesen
896
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vajas tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
-
1500g alma702 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
343 kcal
-
400g almalé184 kcal
-
60g zsemlemorzsa237 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6280
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vajas tésztához
-
15.5g finomliszt57 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
7.8g margarin56 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
A töltelékhez
-
46.6g alma22 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.8g vaníliás pudingpor11 kcal
-
12.4g almalé6 kcal
-
1.9g zsemlemorzsa7 kcal
A tetejére
-
1.7g tojás2 kcal
Összesen
195
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 464.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 248.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 345 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 321 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 273 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 182 micro
Összesen
896
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 82.7 g
Zsír
-
Összesen 237.9 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 107 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 68 g
-
Koleszterin 570 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3253.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 234 mg
-
Kálcium 549 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 1330 mg
-
Nátrium 860 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 972.7 g
-
Cukor 414 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 1738.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2416 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 269 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 307 micro
-
Kolin: 575 mg
-
Retinol - A vitamin: 2246 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1912 micro
-
β-crypt 164 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1277 micro
Összesen
6280
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 101.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
A vajas tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1 tk sütőpor
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojás
-
25 dkg margarin
-
1 citromból nyert citromhéj
A töltelékhez
-
1.5 kg alma
-
12 dkg cukor
-
fahéj ízlés szerint
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
4 dl almalé
A tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
A vajas tésztához
- A tésztához a hozzávalókat kézzel összegyúrjuk, gömbbé formálva folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a meghámozott almákat apró kockákra vágjuk, lábosba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, ízesítjük fahéjjal és puhára pároljuk. Hogy le ne égjen a cukor, ráöntünk kb. 1 dl-t az almaléből.
- A vaníliás pudingport feloldjuk a maradék almalében és hozzákeverjük a megpuhult almához. Mikor sűrűsödni kezd, félretesszük.
- A vajas tészta 2/3-át kinyújtjuk és kivajazott kapcsos tortaformába fektetjük úgy, hogy az oldalát is befedje a tészta. Kissé megszurkáljuk villával, majd szórunk rá zsemlemorzsát vagy búzadarát, és rátöltjük az almás egyveleget. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a tetejére fektetjük. Az esetlegesen kilógó tésztarészeket ráhajtjuk a tortára (ha a ráhajtás túl vastagra sikeredik, tetszőleges mintákat készítünk belőle a torta tetejére.)
- Villával megszurkáljuk, bekenjük tojással és 200 fokon 50 perc alatt készre sütjük, félidőnél alufóliával letakarjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 6133
- Feltöltés dátuma: 2012. november 17.
Ajánló
A tortát gazagíthatjuk úgy is, hogy szeletekre vágunk 2-3 almát és sorba rendezzük a tetején. Ha az utóbbi megoldást választjuk, megszórjuk egy kevés cukorral, hogy sütés közben karamellizálódjon a teteje.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
KösziAnyu
23 recept
Ennek a receptnek az eredeti változata birsalmával készül, de mivel azt nálunk nem mindenki kedveli, átvariáltuk és így lett belőle fahéjas almáspite-torta. Nagyon finom és kiadós, masszív torta lett belőle.