Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdei gombás rizotto 2.

Erdei gombás rizotto 2.
Erdei gombás rizotto 2.
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maga az ekészítés egyszerű, de időigényes, viszont a végeredmény meghálálja. A recept Jamie Olivertől származik.

hozzávalók / 4 adag

Az alaprizottóhoz

A gombás verzióhoz

ajánlat

A vegyes gomba esetében lehet félig szárított gombát és félig csiperkét használni. Ebben az esetben a szárított gombákat először (vízbe) beáztatjuk és a leszűrt levét is hozzáadjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Alaprizotto készítése:


  1. Először is legyen meleg az alaplevünk, és ha tehetjük, a maradék leves szolgáljon erre a célra. 
  2. Az olívaolajat felhevítjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, és a zellert. Kis lángon megpároljuk.
  3. A lángot erősebbre tesszük és hozzáadjuk a rizst. Addig kavargatjuk, míg üvegessé válik. Hozzáöntjük a bort és addig keverjük, míg az alkohol el nem párolog belőle.
  4. Kis lángra tesszük, és hozzáadunk egy kevés alaplevet. Ebben a fázisban adjuk hozzá az alaprizottóhoz azt, amivel ízesíteni szeretnénk. Folyamatosan keverés mellett adagoljuk hozzá az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, ha még igényli a főztünk.
  5. Ha elérte a megfelelő puha állapotot, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a parmezánt. Fedő alatt hagyjuk egy pár percig pihenni.

Gombás verzió:

  1. Egy forró serpenyőben olívaolajat felhevítve hozzáadjuk a tépkedett, darabolt gombákat.
  2. Megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy csipet sót is. A gomba ekkor szívja magába az ízeket. A szárított gomba levét és a sót is.
  3. Ha átsült kb. 5-6 perc alatt, hozzáadjuk a petrezselymet, a borsot és egy csavarintás citromlevet.
  4. Az alaprizottóhoz a 4. pontban adjuk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 21 277
elküldve: 6
receptkönyvben: 232
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Angela

Mióta szakács: 2009.02.19.
53 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rizottó gombásan, rizottó erdei gombákkal, risotto gombásan, risotto erdei gombákkal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eszke85
Eszke85 Tue, 2014-11-25 22:50

Az lenne a kérdésem,hogy csirke alaplé helyett lehet e marhával helyettesíteni?

zsofifa
zsofifa / zsofifa Sun, 2013-02-10 14:06

Én vargányával és championnal készítettem, isteni lett. :-) Az ilyen receptekért szuper ez az oldal.

markesj
markesj Wed, 2013-01-30 16:02

Szuper ez a rizottó! Már másodszor készítettem el, tinorrú gombát tettem bele, isteni lett, minden változtatás nélkül úgy jó ahogy van. Köszönöm ezt a gasztronómiai élményt.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 20:40

Ez a recept kituno! Ugyan en bashmati rizzsel es feherrepaval, nemi zellerzolddel es tobb (zoldseg)level oldottam meg az elkeszitest, iletve kecskesajtot tettem bele, de mar be is kerult a kedvenc receptek koze, mert isteni! A ferjemmel behabzsoltuk:) Koszonet erte!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-05-20 13:55

Ezt az ételt rendszeresen meg szoktam csinálni és állíthatom, hogy nagyon finom. Érdemes több fajta gombával kipróbálni, egész más ízeket kapunk. Rizsből is a risottonak való rizs (pl. Arborio) a legjobb hozzá, sokkal krémesebb lesz így az étel, mint a többi fajta rizzsel. Az alaprizottoba fokhagymát és zellergumót nem szoktam belerakni, de el azok sem rontják :)
A citromlé pedig tényleg elhagyhatatlan! Nagyon pikáns lesz tőle a gomba.
Csak ajánlani tudom ezt a receptet :)

418
csirke alaplé 0.5 l
olívaolaj 1 ek
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 g
zeller 0.5 db
rizottó rizs 200 g
fehérbor 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 30 g
parmezán sajt 60 g
gomba 250 g
olívaolaj 1 ek
kakukkfű 25 g
fokhagyma 2 g
0 ízlés szerint
petrezselyem 0.5 csokor
cayenne bors 1 csipet
citromlé 4 csepp