Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-rebarbarás galette

Epres-rebarbarás galette
Epres-rebarbarás galette
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valami könnyű, nem túl édes, gyors, egyszerű és friss, ami nem mellesleg nagyon jól is néz ki. Na ez az én epres-rebarbarás rusztikus pitém! 
A receptben leírt adagból 2 darab, a képen látható méretű, kb. 20 cm-es átmérőjű galette készíthető. De csinálhatunk 1 óriásit vagy 3-4 kisebbet is.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Tálalás

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit.
  2. Legalább 3 órát pihentetjük hűtőben.
  3. Kivesszük, és újragyúrjuk. Kettéosztjuk a tésztát.
  4. A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
  5. Sütőpapíron nyújtunk 2 darab, kb. 25-30 cm-es kört belőle. Használhatunk nyújtófát hozzá, de tenyérrel talán még rusztikusabb hatást érünk el.

Töltelék

  1. Az epret megmossuk és megpucoljuk.
  2. Kb. 30 dkg epret megszórjuk a vaníliás cukorral és 2 teáskanál nádcukorral. Villával minél alaposabban összetörjük. Félretesszük egy picit állni.
  3. A rebarbarát megpucoljuk és nagyon apró darabokra vágjuk.
  4. A maradék epret szépen félbevagdossuk.
  5. 1-1 ek búzadarát szórunk a tésztákra úgy, hogy a tészta szélét (1-2 ujjnyi vastagságban) kihagyjuk a szórásból.
  6. A passzírozott eperrel megkenjük a tészta közepét. Rászórjuk az apróra vágott rebarbarát. A félbevágott epreket szépen elrendezzük. 1-1 teáskanál cukorral ízesítjük a felső epreket is.
  7. Majd óvatosan ráhajtjuk a tészta szélét a töltelékre. Itt dolgozzunk két kézzel és lassan, nehogy elszakadjon vagy kilyukadjon a süteményünk.
  8. A tészták behajtott szélét felvert tojással lekenjük.
  9. 35-40 percig sütjük.

Tálalás

  1. Hagyjuk kihűlni.
  2. Tálalás előtt porcukorral díszítjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 791
elküldve: 0
receptkönyvben: 74
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

eragal

Mióta szakács: 2014.08.30.
43 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

eperpite, rebarbarás pite

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bejja
bejja Sun, 2016-06-05 06:42

Bocsánat...elolvastam mégegyszer figyelmesebben és látom, hogy két adag készíthető belőle :)

eragal
eragal / eragal Sun, 2016-06-05 06:55

Örülök, hogy megoldódott. :) Igen, 2 db, a képen látható méretű galette készül, mert egy nagy túl kezelhetetlen lenne, nincs tartása és könnyen törik, szakad. Egy kicsin pedig csak összeveszne a család.
Jó sütést és jó étvágyat hozzá!

bejja
bejja Sun, 2016-06-05 17:04

Gyors vagy, köszönöm :) Elkészült, elfogyott :)

bejja
bejja Sun, 2016-06-05 06:40

Szia eragal !
Bevásároltam a süteményhez valókat, most kezdeném csinálni, és látom, hogy azt irod, két kört nyujtunk a tésztából, az egyiket nyilván beletesszük a sütőedénybe, de mit csinálunk a másikkal ? Adódna, hogy befedjük vele a tölteléket, de azt irod, hogy csak ráhajtogatjuk a szélét, és a kép is azt mutatja, hogy nem tészta van a tetején...

hippy
hippy Thu, 2016-06-02 18:22

Na, ez igeeen! :)))
Micsoda csábos finomság!
Nagyon szeretném elkészíteni, vajon mit szól a tészta a rozsliszt, különféle magliszt ilyesmi alapanyaghoz, ill. a folyékony édesítőhöz? vagy legyen inkább xukor zéró? Mennyi a minimális cukor ,ami biztos kell a tésztába,szerinted?(IR miatt kell ilyesmi)
Üdv.,F.

eragal
eragal / eragal Thu, 2016-06-02 18:58

Szia!
A rozsliszt szerintem erős, nehéz hozzá. Mandulaliszttel viszont láttam hasonló recepteket, tehát az abszolút ajánlott. A tésztához szükség van ennyi cukorra. A töltelék fele ennyi cukorral is ízletes szerintem. A család szerint ellenben nem az, savanyú. Persze az eper édességén is sok múlik. És még az is egy lehetőség, hogy a rebarbara 1/3-át kihagyod, hisz az savanykás.
Nem tudom, hogy melyik édesítő hogy bírja a sütés hőjét, de én folyékony édesítőt a töltelékhez ajánlom. A tésztát, ha édesìtővel készíteném, akkor erytritet próbálnék első körben. A cukor zerot nem ismerem. :(
Majd írd meg a tapasztalataidat, légyszi!! :)

415
finomliszt 12 dkg
teljes kiőrlésű liszt 12 dkg
nádcukor 8 dkg
tojás 2 db
vaj 10 dkg
tojás 1 db
eper 70 dkg
rebarbara 10 dkg
nádcukor 4 teáskanál
vaníliás cukor 2 teáskanál
búzadara 2 csapott ek
porcukor 2 teáskanál