Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-mákos kuglóf fehér csokis bevonattal

Epres-mákos kuglóf fehér csokis bevonattal
Epres-mákos kuglóf fehér csokis bevonattal
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég csináltam egy epres-fehér csokis máktortát az egyik kollégám szülinapjára (annak a receptjét is tervezem feltölteni), aminél a fiúk már akkor azt kérdezgették, hogy mikor csinálok ilyet legközelebb, mikor a szájukban volt az épp aktuális szelet, amit zsákmányoltak maguknak. :)

Tortát szeretek csak szülinapokra csinálni, de gondoltam meglepem őket valami hasonló ízvilággal, innen jött a kuglóf ötlete. Sehol sem találtam olyan mákos-kuglóf receptet, ami tetszett volna, ezért kísérletezgettem kicsit, így született meg ez a recept. Elvileg sikere volt: az utolsó szeletet úgy kellett megmenekítenem, az egyik nagyon kedves főnökömnek. :)

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha (szobahőmérsékletű, de nem folyós) vajat/margarint a porcukorral, a tojásokkal és a vanília aromával kihabosítjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és a tojásos részbe forgatjuk. Végül belekeverjük a fehér csokoládé darabokat és a tejfölt.
  2. A masszát kivajazott, kilisztezett forma háromnegyedéig töltjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A krém elkészítése. Előkészítjük az epret: a mirelitet mikróban felolvasztjuk (bátran lehet teljesen puhára, „összeesősre”), a friss eperszemeket megmossuk, kicsumázzuk.
  4. Az előkészített eperszemeket pürésítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal (3-4 ek. eperlevet tegyünk félre belőle). Hozzáadjuk a joghurtot, teljesen elkeverjük benne, majd a zselatint is beledolgozzuk. Hűtőbe tesszük, és 10-20 percig pihentetjük.
  5. Közben a tejszínből és a habfixálókból kemény habot verünk. Kivesszük a hűtőből a zselésedő krémet, és a tejszínhab kicsivel több, mint felét hozzákeverjük.
  6. A már teljesen kihűlt kuglófunkat karikákra vágjuk, és az epres krémmel egyenletesen összerétegezzük (nekem ezt most csak 3 részre sikerült, de ez mindenkinél attól függ, mekkora formában csinálja).
  7. A megmaradt tejszínhabba belekeverjük a korábban félretett eperlevet, és kívülről bevonjuk vele a kuglófot. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy a tejszínhab megdermedjen rajta. Végül kivesszük a hűtőből, és a vízgőz felett felolvasztott fehér csokoládéval, majd félbevágott eper darabokkal díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 093
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

norc

Mióta szakács: 2013.02.19.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mákos kuglóf, eperkrémes kuglóf, tejszínes koszorú fehér csokoládéval

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

norcyyyy
norc / norcyyyy Sat, 2013-03-09 23:04

Jaj de jó ilyet olvasni, nagyon örülök neki! :) Nálunk a munkahelyemen is hamar eltüntették a fiúk :)

770
vaj 15 dkg
porcukor 20 dkg
tojás 5 db
vaníliaaroma 10 ml
finomliszt 15 dkg
mák 15 dkg
sütőpor 1.5 csomag
1 csipet
fehér csokoládé 20 dkg
tejföl 10 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
zselatinfix 0.5 csomag
eper 40 dkg
cukor 40 g
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
joghurt 125 g
habtejszín 400 ml
habfixáló 2 csomag
eper 5 dkg
fehér csokoládé 20 dkg