r
Nosalty Logó

Márványkuglóf egyszerűen

Lakos Benedek
Egyszerű márványkuglóf: vaníliás-kakaós sütemény citommázzal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A kuglófhoz

A citrommázhoz

403
Kalória
5.5g
Fehérje
55.9g
Szénhidrát
18.4g
Zsír
35.4g
Víz
104.5g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
34.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A kuglófhoz

A citrommázhoz

Összesen 403 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A kuglófhoz

A citrommázhoz

Összesen 4815 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A kuglófhoz

A citrommázhoz

Összesen 318 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    634.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.9 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    35.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 403 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.2 g

Zsír

  • Összesen
    220.4 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1253 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7617 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    1316 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    222 mg
  • Foszfor
    2240 mg
  • Nátrium
    3640 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    671.3 g
  • Cukor
    419 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    424.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1896 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    678 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1864 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    362 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1052 micro
Összesen 4815 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 318 kcal

Elkészítés

A kuglófhoz

  1. A puha vajat és cukrot alaposan kihabosítjuk: robotgéppel 3-5 percig keverjük magas fokozaton, néha-néha lekaparva a tál faláról az odakenődött zsiradékot. Amikor a keverékünk már légies és habos, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva, hogy az előzőt felvegye a vajas alap. Miután minden tojást hozzáadtunk, a masszához keverjük a tejfölt is.
  2. Egy külön tálban elkeverjük a lisztet, sütőport és sót, majd a nedves hozzávalókhoz szitáljuk. Gyorsan elkeverjük, míg egységes masszát nem kapunk. Ne dolgozzuk túl, mert akkor rágós lesz a sütemény!
  3. A masszát felezzük: az egyikhez hozzákeverjük a vaníliás a cukrot, a maradékhoz pedig a kakaóport.
  4. Egy kuglófformát alaposan kivajazunk, majd felváltva belekanalazzuk a vaníliás és kakaós masszákat. Egy tűvel, késsel vagy fogpiszkálóval kissé elkeverjük a tésztát, hogy márványos süteményt kapjunk. 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük a kuglófot (mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát), majd hagyjuk 10 percet a formában hűlni. Ekkor rácsra fordítjuk és teljesen kihűtjük. A mázzal leöntve tálaljuk.

A citrommázhoz

  1. A porcukrot egy tálba tesszük, majd folyamatos kevergetés mellett épp csak annyi citromlevet csepegtetünk hozzá, amitől egy sűrű, de önthető-kenhető masszát nem kapunk. Ráöntjük a hideg kuglófra, majd hagyjuk megdermedni és így tálaljuk a süteményt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Családunkban csak „papagáj” néven fut ez a könnyen összedobható kuglóf. Nevét talán színes tésztája miatt kapta: készíthetjük vaníliásan, csokisan, puncsosan (pudingporral), illetve ezek tetszőleges kombinálásával is. A tetejére mi mindig citromos mázat öntöttünk, de enélkül vagy más bevonattal is prezentálható a puha, illatos sütemény.

További receptek

Duplacsokis kuglóf

Ha van otthon kuglófformánk, aligha menekülünk az ünnepi kuglófsütések elől. A piskótás süteményt azonban nemcsak ünnepek alatt érdemes elkészíteni, hiszen meglepően egyszerű, de ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...