Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-kókuszos piskóta

Epres-kókuszos piskóta
Epres-kókuszos piskóta
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Májusban sütöttem meg egy baráti összejövetelre, de sajnos eltűnt a recept. Aztán egy összegyűrt papírfecnin mégis meglett, Barbarának ajánlom sok szeretettel! 

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém

Díszítés-összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk.
  3. A sárgáját és a többi hozzávalót csomómentesre elkeverjük.
  4. Kivajazzuk, kilisztezzük a formát, a fehérjéből készült habot óvatosan beleforgatjuk a tésztába, és a formába öntjük.
  5. A tortaformát az előmelegített sütőbe tesszük. Sütés közben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta. Kb. 20 perc, amíg sül a piskóta, de a tűpróba a döntő.
  6. Ha kihűlt, hosszanti irányban cérnával legalább 3 részre szétvágjuk, de a 4 az ideális (az oldalánál fele magasságban késsel óvatosan körbevágjuk a külső kérget, és egy fehér cérnaszál áthúzásával kettémetsszük a tésztát).
  7. Aki szeretné, szeder vagy áfonyalekvárral nyugodtan megkenheti a tortalapokat, illeni fog a krémek ízéhez.

Krém

  1. Pár evőkanálnyi tejjel elkeverjük a pudingport, a maradék tejet felforraljuk, ebbe mehet egy csipetnyi só meg egy késhegynyi fahéj is.
  2. Mikor a tej felforrt, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett főzzük. Pár perc után a csomómentesre elkevert puding is belejöhet és a kókusz. Ebből egy sűrű massza lesz (én 3-4 percig főztem, utána átöntöttem egy másik edénybe, és hűteni kezdtem).
  3. Amíg a pudingos masszát hűtjük, a margarint és a porcukrot meg a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd a krém összes többi hozzávalóját hozzáadjuk, és jól elkeverjük (a margarint ne melegítsük fel, mert ha megolvad, nem lesz jó állagú a krém!).
  4. Ha teljesen kihűlt a kókuszos massza, akkor összekeverjük a margarinossal, és megkenjük vele a félbevágott piskóta közepét és tetejét.

Díszítés-összeállítás

  1. Amikor a piskótát kivettük a tortaformából, és a forma már nem forró, kibéleljük celofánnal, igyekszünk ezt úgy tenni, hogy az alsó felén ne legyen gyűrődés.
  2. Tetszőleges alakban elrendezzük a félbevágott epreket, vágott féllel lefelé.
  3. A lapzselatinokat a tasakon található előírás szerint feloldjuk, és megfőzzük vízben, majd a fólián pihenő eprekre öntjük.
  4. Az epreket, a tortaformát és a zselatint a hűtőbe tesszük, amikor kicsit megdermedt, ráfordítjuk a krémmel megkent tortát, és így fejjel lefelé hagyjuk őket a hűtőben együtt meghűlni.
  5. Amikor összehűltek, egy tányért borítunk a forma aljára, és visszafordítjuk "egyenesbe". Levesszük a tortaformát, majd a celofánt. Fogyasszuk jó étvággyal. :)
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 554
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Cicusch

Mióta szakács: 2014.03.28.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rumos-kókuszos tejszínes torta, rumos kókuszos epres torta, epertorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

381
tojás 8 db
cukor 8 csapott ek
finomliszt 8 csapott ek
sütőpor 1 csomag
víz 1 ek
kókuszreszelék 75 g
tejszínízű pudingpor 1 tasak
tej 4 dl
fahéj 1 csipet
margarin 20 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
rumaroma 25 ml
finomliszt 50 g
eper 15 dkg
lapzselatin 1 csomag