r
Nosalty Logó

Epres joconde torta

NS
Epres joconde torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

  • 15 dkg eper (lehet mélyhűtött)
  • 2 teáskanál zselatin (+ fél dl víz)
  • 1 db citrom (kevés citromlé)
  • 1 ek méz (ízlés szerint - kóstolgassuk)
620
Kalória
15.9g
Fehérje
60.3g
Szénhidrát
37.2g
Zsír
172.2g
Víz
219g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
46.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

Összesen 4946 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

Összesen 187 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    537.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.3 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    172.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.3 g

Zsír

  • Összesen
    297.7 g
  • Telített zsírsav
    171 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4303.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    1189 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    330 mg
  • Foszfor
    1717 mg
  • Nátrium
    896 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    482.7 g
  • Cukor
    369 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    1377.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2100 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    421 mg
  • D vitamin:
    353 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    383 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2058 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    439 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1675 micro
Összesen 4946 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 187 kcal

Elkészítés

Mintás piskóta - mintázómassza

  1. Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!) Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
  2. Hozzádolgozzuk a lisztet és a kakaóport (vagy esetleg porfestéket, egyéb színező port), végül pedig az olvasztott vajat.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a csík formájú díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még annyiszor ismételjük el, ahány minitorta készül. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is - korongok kerülnek a minitorták aljára.
  4. A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.

Mintás piskóta - mandulás piskóta

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a mandulaliszt, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
  2. A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha a piskóta langyosra hűlt, megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt - és előbújik a mintás piskótalapunk.
  3. A piskótából a minta mentén csíkokat vágunk, és belülről körbebéleljük a piskótacsíkokkal a desszertgyűrűk oldalát (én egy nagy tejfölös vödröt használtam desszertgyűrű gyanánt - sniccerrel vágtam le a tetejét). A maradék piskótából korongot szabunk alulra, és behelyezzük. Figyeljünk, hogy ne legyen sehol hézag, ahol kifolyhat a belekerülő massza.

Gyümölcs réteg

  1. 20 dkg epret és 2 nagy banánt, fél citrom levét, ízlés szerint adagolt mézet botmixerrel pürésítünk.
  2. Két teáskanál zselatint kevergetve melegítünk fél dl vízben, majd forrás után megvárjuk, míg langyosra hűl.
  3. Ekkor a gyümölcspüréhez keverjük, és a torták aljára öntjük. Hűtőbe helyezzük.

Fehércsokoládés mousse

  1. Én a mousse-t két egyenlő adagban készítettem el, kétszer egymás után. így egyszerűbb az eperszemek elhelyezése. Minden hozzávalót el kell felezni.
  2. Első részlet: A tejszínből fél decit egy lábasba öntünk, belekaparjuk a vaníliamagokat, mikor elég meleg, beledobjuk a kockára tört fehér csokit (12,5 dkg), és egyneművé keverjük. A csokis masszát szoba hőmérsékletűre hűtjük, hozzákeverjük a (fél csomag) instant zselatint, és robotgéppel keverjük kicsit.
  3. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis masszához forgatjuk. Ráöntjük a mousse-t a gyümölcszselé rétegre addig, hogy pont a piskóta tetejéig érjen. Újfent hűtőbe helyezzük. Előveszünk kb 20 szem epret, megmossuk, és lecsöpögtetjük.
  4. Második adag mousse: Ha megdermedt a mousse, félbevágott eprekkel kirakjuk a sütemény oldalát, a maradék epreket elhelyezzük rétegben, és újra elkészítünk egy adag mousse-t, ugyanúgy, mint az előzőt. Megvárjuk, míg dermedni kezd, ekkor óvatosan belekanalazzuk, vigyázva, hogy az eprek szépen a helyükön maradjanak. Hűtőbe helyezzük a tortát.

Eperzselé a tetejére

  1. Ha megdermedt a mousse, 15 dkg epret némi citromlével és mézzel botmixerrel pürésítünk. 2 teáskanál zselatint kevés vízzel kevergetve forralunk, majd ha lehűlt, hozzákeverjük a gyümölcszseléhez, és a torták tetejére öntjük.
  2. Pár óra hűtőben való pihentetés után szétszedhető a forma. Eperszemekkel díszíthetjük a tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30

Számomra varázsa van a mintás piskótának, ahogy a térben fordul, akár tekercsnek, akár tortának készül. Ennek a típusú desszertnek a francia neve: biscuit joconde imprime. Szerintem az oldalt végigrakott fél eperszemek nagyon jól kiegészítik az amúgy is különleges, mintás torta oldalt. A receptet Praliné Paradicsomtól vettem át, némi változtatással, és teljes sikert aratott, annak ellenére, hogy bevallom, kicsit féltem, hogy gejl lesz a fehér csokoládé mousse-tól, de valóban tökéletes, friss az összhatása. Azt fedeztem még fel, hogy ez a technika szebben sikerül minitortákkal, mint nagy lapos tortáknál - ott valahogyan jobban kunkorodik, vetemedik a piskóta, a kis formában pedig szépen tartja magát, jobbak az arányok. A most megadott adagból két ilyen nagy tejfölös-vödrös minitorta, vagy négy kisebb készülhet.   A mintát maminti art sablonnal vittem fel.

További receptek

Legegyszerűbb epertorta

Három gyönyörűen rózsaszín réteg, végtelen mennyiségű eper, retró hangulat: az alábbi torta mindezeket nyújtja az őt elkészítőknek. Süssük meg az eperszezon csúcsán, amikor a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek