r
Nosalty Logó

Epres joconde torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Epres joconde torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

Összesen 4946 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

Összesen 187 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    537.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.3 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    172.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.3 g

Zsír

  • Összesen
    297.7 g
  • Telített zsírsav
    171 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4303.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    1189 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    330 mg
  • Foszfor
    1717 mg
  • Nátrium
    896 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    482.7 g
  • Cukor
    369 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1377.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2100 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    421 mg
  • D vitamin:
    353 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    383 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2058 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    439 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1675 micro
Összesen 4946 kcal
  • 6% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 187 kcal

Hozzávalók

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

  • 15 dkg eper (lehet mélyhűtött)
  • 2 teáskanál zselatin (+ fél dl víz)
  • 1 db citrom (kevés citromlé)
  • 1 ek méz (ízlés szerint - kóstolgassuk)

Elkészítés

Mintás piskóta - mintázómassza

  1. Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!) Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
  2. Hozzádolgozzuk a lisztet és a kakaóport (vagy esetleg porfestéket, egyéb színező port), végül pedig az olvasztott vajat.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a csík formájú díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még annyiszor ismételjük el, ahány minitorta készül. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is - korongok kerülnek a minitorták aljára.
  4. A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.

Mintás piskóta - mandulás piskóta

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a mandulaliszt, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
  2. A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha a piskóta langyosra hűlt, megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt - és előbújik a mintás piskótalapunk.
  3. A piskótából a minta mentén csíkokat vágunk, és belülről körbebéleljük a piskótacsíkokkal a desszertgyűrűk oldalát (én egy nagy tejfölös vödröt használtam desszertgyűrű gyanánt - sniccerrel vágtam le a tetejét). A maradék piskótából korongot szabunk alulra, és behelyezzük. Figyeljünk, hogy ne legyen sehol hézag, ahol kifolyhat a belekerülő massza.

Gyümölcs réteg

  1. 20 dkg epret és 2 nagy banánt, fél citrom levét, ízlés szerint adagolt mézet botmixerrel pürésítünk.
  2. Két teáskanál zselatint kevergetve melegítünk fél dl vízben, majd forrás után megvárjuk, míg langyosra hűl.
  3. Ekkor a gyümölcspüréhez keverjük, és a torták aljára öntjük. Hűtőbe helyezzük.

Fehércsokoládés mousse

  1. Én a mousse-t két egyenlő adagban készítettem el, kétszer egymás után. így egyszerűbb az eperszemek elhelyezése. Minden hozzávalót el kell felezni.
  2. Első részlet: A tejszínből fél decit egy lábasba öntünk, belekaparjuk a vaníliamagokat, mikor elég meleg, beledobjuk a kockára tört fehér csokit (12,5 dkg), és egyneművé keverjük. A csokis masszát szoba hőmérsékletűre hűtjük, hozzákeverjük a (fél csomag) instant zselatint, és robotgéppel keverjük kicsit.
  3. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis masszához forgatjuk. Ráöntjük a mousse-t a gyümölcszselé rétegre addig, hogy pont a piskóta tetejéig érjen. Újfent hűtőbe helyezzük. Előveszünk kb 20 szem epret, megmossuk, és lecsöpögtetjük.
  4. Második adag mousse: Ha megdermedt a mousse, félbevágott eprekkel kirakjuk a sütemény oldalát, a maradék epreket elhelyezzük rétegben, és újra elkészítünk egy adag mousse-t, ugyanúgy, mint az előzőt. Megvárjuk, míg dermedni kezd, ekkor óvatosan belekanalazzuk, vigyázva, hogy az eprek szépen a helyükön maradjanak. Hűtőbe helyezzük a tortát.

Eperzselé a tetejére

  1. Ha megdermedt a mousse, 15 dkg epret némi citromlével és mézzel botmixerrel pürésítünk. 2 teáskanál zselatint kevés vízzel kevergetve forralunk, majd ha lehűlt, hozzákeverjük a gyümölcszseléhez, és a torták tetejére öntjük.
  2. Pár óra hűtőben való pihentetés után szétszedhető a forma. Eperszemekkel díszíthetjük a tetejét.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 99
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 11567
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 16.

Ajánló

Szerintem nagyon látványos- és nagyon finom torta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Számomra varázsa van a mintás piskótának, ahogy a térben fordul, akár tekercsnek, akár tortának készül. Ennek a típusú desszertnek a francia neve: biscuit joconde imprime. Szerintem az oldalt végigrakott fél eperszemek nagyon jól kiegészítik az amúgy is különleges, mintás torta oldalt. A receptet Praliné Paradicsomtól vettem át, némi változtatással, és teljes sikert aratott, annak ellenére, hogy bevallom, kicsit féltem, hogy gejl lesz a fehér csokoládé mousse-tól, de valóban tökéletes, friss az összhatása. Azt fedeztem még fel, hogy ez a technika szebben sikerül minitortákkal, mint nagy lapos tortáknál - ott valahogyan jobban kunkorodik, vetemedik a piskóta, a kis formában pedig szépen tartja magát, jobbak az arányok. A most megadott adagból két ilyen nagy tejfölös-vödrös minitorta, vagy négy kisebb készülhet.   A mintát maminti art sablonnal vittem fel.

Hozzávalók

Mintás piskóta - mintázómassza

Mintás piskóta - mandulás piskóta

Gyümölcs réteg

Fehércsokoládés mousse

Eperzselé a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!