r
Nosalty Logó

Epres charlotte, ahogy edan készíti

edan
Epres charlotte, ahogy edan készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Piskótához

Lekvárhoz

Joghurtos krémhez

162
Kalória
4.9g
Fehérje
28.1g
Szénhidrát
3.8g
Zsír
161.5g
Víz
8.1g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
7.3g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Piskótához

Lekvárhoz

Joghurtos krémhez

Összesen 162 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Piskótához

Lekvárhoz

Joghurtos krémhez

Összesen 1310 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Piskótához

Lekvárhoz

Joghurtos krémhez

Összesen 78 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    161.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 162 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2953.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    921 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    285 mg
  • Foszfor
    1255 mg
  • Nátrium
    424 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    224.5 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    1292 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    417 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    233 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 1310 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 78 kcal

Elkészítés

Piskótához

  1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Készítsünk elő egy félgömb alakú salátás tálat, és egy sütőpapíron rajzoljuk körbe az alját, ugyanis az egyik piskótánknak ekkorának kell lenni. A félgömb alakú tálat béleljük ki folpack-kal, így könnyű lesz belőle kiemelni a sütit. Egy másik sütőpapírt is készítsünk elő, ezen sül majd a tekercsnek való piskótalap. A sütőpapírt vékonyan kenjük meg olajjal, így biztosan nem ragad majd rá a tészta.
  2. A tojásokat válasszuk szét, a lisztet keverjük el a sütőporral. A fehérjét kezdjük habbá verni a csipet sóval, majd evőkanalanként adagoljuk hozzá a nyírfacukrot, és verjük egészen keményre, végül a keverőgép fordulatszámát mérsékeljük minimálisra, és eresszük a habba a tojások sárgáját is, ha elkeveredtek, akkor kapcsoljuk ki a mixert, és 2-3 részletben, fakanállal (vagy spatulával) keverjük alulról felfelé irányuló mozdulatokkal a tojáskrémhez a lisztet.
  3. Amikor már egynemű a tészta, 1/4-ét simítsuk az előrajzolt körre, a maradékot egy 30x30-as tepsibe helyezett sütőpapíron terítsük el. Légkeveréses sütőben egyszerre megsüthetjük a két piskótát (20 perc, de ellenőrizzük tűvel), sima gázsütőben praktikus először a tekercsnek valót megsütni, utána pedig a kört. A tekercsnek valóról még forrón válasszuk le a sütőpapírt, majd helyezzük vissza rá, és tekerjük fel a piskótát, így hagyjuk kihűlni.

Lekvárhoz

  1. A lekvárhoz tegyük fel főni az epret (250 g), ha már felforrt, vegyük le, és turmixoljuk össze, és adjuk hozzá az édesítőt.
  2. A pudingport keverjük simára 1 dl vízben, és adjuk az eperpüréhez, kis időre tegyük vissza a tűzre, és forraljunk rajta egyet-kettőt. Kevergetve hűtsük szobahőmérsékletűre.
  3. A szintén meghűlt piskótatekercset tekerjük ki, és ezzel a "lekvárral" kenjük meg, majd tekerjük vissza, és hagyjuk állni 1 órát.

Joghurtos krémhez

  1. A joghurtos krémhez daraboljuk fel az epret, és tegyük egy tálba, adjuk hozzá a vaníliát (vagy vaníliás nyírfacukrot), a sima nyírfacukrot és a vízben elkevert zselatint, főzzük forráspontig. Zárjuk el alatta a tüzet és öntsük hozzá a joghurtot is, majd habverővel keverjük egyneművé az alkotórészeket. Kevergetve hűtsük langyosra, mert melegen még túl folyékony, ha így öntenénk a piskóták közé, akkor eláztatná azt. (Akár hideg vízfürdőbe is állíthatjuk az edényt, úgy gyorsabban megy.)
  2. Végül szeleteljük fel a piskótatekercset (kb. 1 cm-es darabokra). Az előkészített salátás tálat kezdjük kirakni a tekercsekkel a közepétől a széle felé haladva. Öntsük a csigákra a dermedőfélben lévő epres joghurtot, majd a tetejére helyezzük rá a piskótakorongot is. Fedjük le folpack-kal, és tálalás előtt hűtsük legalább 6 órán keresztül.
  3. Tálaláshoz bontsuk le a tetejéről a folpack-ot, tegyünk rá egy tortatányér, majd egy határozott mozdulattal borítsuk rá, végül szabadítsuk meg a maradék folpack-tól is. Díszíthetjük gyümölcsökkel, csokiforgáccsal vagy tejszínhabbal is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x30

Azt mondta a kedvenc zöldségesem, hogy most már vihetek az epréből, nem fogom megbánni... Gondoltam, próbára teszem! 16 szeletre vágva 1 szeletben 116 kcal és 13,5 ch van.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek