r
Nosalty Logó

Epres Royal Charlotte-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Epres Royal Charlotte-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Összesen 435 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Összesen 5232 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Összesen 174 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    426.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    114 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    194 mg
  • Retinol - A vitamin:
    208 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 435 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    136.5 g

Zsír

  • Összesen
    251.4 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    3396 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5115.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    1622 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    1887 mg
  • Nátrium
    1141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    596.7 g
  • Cukor
    388 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1368.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2540 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    402 mg
  • D vitamin:
    705 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    600 micro
  • Kolin:
    2328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2491 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    501 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3401 micro
Összesen 5232 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 174 kcal

Hozzávalók

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Elkészítés

A piskótatekercshez

  1. Először a piskótát készítsük el: a tojásokat törjük fel egyenként, és válasszuk külön két tálba a fehérjét és a sárgáját. A fehérjéhez adjuk egy csipet sót, és verjük kemény, fényes habbá. Aztán habosítsuk cukorral a sárgákat úgy, hogy kanalanként hozzáadagoljuk a vizet. Legyen szinte teljesen fehér, ne lehessen darabokat látni benne.
  2. Egy nagy, vékonykarimájú gáztepsit kibélelünk egy sütőpapírral, és erre terítjük szét a tésztamasszát. Egy habkártya segítségével szögletesre formázzuk, és előmelegített 170-175 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük folyamatosan, nehogy túlpiruljon és kiszáradjon a tészta.
  3. A sütőből kivett piskótát azonnal fordítsuk egy előre benedvesített és szétterített konyharuhára. Húzzuk le a hátuljáról óvatosan a sütőpapírt, és egyből tekerjük fel, így hagyjuk legalább egy fél órát pihenni és hűlni.
  4. Mikor kihűlt, tekerjük ki a konyharuhán, és kenjük meg szép egyenletesen eloszlatva rajta a nem darabos, krém szerű lekvárt úgy, hogy az egyik végén hagyjunk ki egy ujjnyi csíkot. Annál a végénél kezdjük el feltekerni, ahol lekváros A konyharuhával formázzuk óvatosan, hogy kialakítsuk a végső formáját, aztán tekerjük be, és tegyük hűtőbe legalább pár órára vagy egy egész estére.

A mousse-hoz és a süti összeállításához

  1. Közben készítsük el a tölteléket. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe, a leírás szerint. Közben az eperből tegyünk félre a tálaláshoz úgy 100g-ot, a többit pedig pürézzük össze, és szűrőn passzírozzuk át, hogy a magokat eltávolítsuk. Adjuk hozzá a likőrt (eper, málna, citrom, vagy sherry) és tegyük félre.
  2. Egy közepes szószos edényben melegítsük pont forráspontig a tejet és húzzuk le a tűzről. Egy kis tálban keverjük simára, habosra a tojássárgákat cukorral. Öntsük rá a tojásokra a meleg tejet és keverjük simára.
  3. Adjuk hozzá a tojás-tej keverékhez a jól kinyomkodott zselatinlapokat, és öntsük vissza az edénybe az egészet. Ne forraljuk, csak alacsony hőmérsékleten kevergetve sűrítsük, ameddig a krémmel be tudjuk vonni egy belemártott kanál hátulját úgy, hogy nem csorog le róla.
  4. Ekkor húzzuk le a tűzről és hagyjuk hűlni, csak utána keverjük hozzá az eperpürét, ezzel is hagyjuk hűlni tovább.
  5. Egy másik tálban habosítsuk ki a tejszínt, és csak akkor adjuk hozzá az epres keverékhez, ha az már biztosan kihűlt. A félretett aprószemű gyümölcsöket egyben, vagy darabokban dobáljuk a keverékbe. Hagyjuk pár nagyobb szeműt a díszítéshez.
  6. Ha már jól vágható a piskótatekercs, akkor szeleteljük 1,5 cm-es karikákra, ezekkel béleljünk ki egy sütőpapírral körbeterített (eredetileg foplackkal, de én próbálok kevesebb műanyagot használni) mély tálalt. Érjenek jól össze, hogy a töltelék majd ne akarjon szétfolyni közöttük.
  7. Így töltsük fel a krémmel a közepét, majd ütögessük óvatosan az asztalhoz, hogy helyre kerüljön, a tetejét habkártyával igazítsuk egyenesre, ide jöhet a babapiskóta záróréteg (ez lesz a süti talpa). Terítsünk rá sütőpapírt, és egy tányérral takarjuk le, így kerüljön a hűtőbe éjszakára.

A dekoráláshoz

  1. Másnap forgassuk ki egy tányérra v tálra, hirtelen átfordítással, húzzuk le róla a papírt óvatosan és szeletelhetjük, tálalhatjuk, díszíthetjük eperdarabokkal, habbal, mentalevéllel kedvünkre. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 7971
  • Feltöltés dátuma: 2021. június 08.

Ajánló

Szülinapra, vasárnapi ebéd után, főleg most tavasszal, nyár elején friss eperrel nagyszerű desszert!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A lekváros piskótatekercs mindannyiunk gyermekkori kedvence. Képzeljétek el, hogy ehhez az eredetileg francia mesterszakács által, az angol IV. György udvarában készült sütihez most eperlekvárral tekertem a piskótát. Alatta epermousse rejtőzik! 200 év után is ugyan olyan boldogan fogyasztjuk ezt a királyi desszertet. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek