Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű céklatorta

Egyszerű céklatorta
Egyszerű céklatorta
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a répatortát, és volt egy felesleges céklám itthon, így répa helyett cékla került bele, és nagyon finom lett.

hozzávalók / 12 adag

A tortához

Csokikrém (csoki ganache)

Szólj hozzá!

elkészítés

A tortához

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (Én hőlégkeverésen sütöttem, 28 cm-es szilikon tortaformában.)
  2. A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, és durvára törjük. A céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  3. A tésztához a száraz alkotóelemeket (lisztek, sütőpor, fahéj, csipet só) egy tálban összekeverjük.
  4. A tojásokat a cukorral (én most kókuszvirágcukrot használtam) és a vaníliás cukorral robotgéppel habosra keverjük. Ezután fakanállal hozzávegyítjük az étolajat. Majd apránként hozzákeverjük a lisztes egyveleget.
  5. Ezután jöhet a tésztához a durvára tört dió és a reszelt cékla. Jól elkeverjük, beleöntjük a tortaformába, és mehet a sütőbe. (Nekem elég volt 40 perc 180 fokon, de hagyományos sütőben 220 fokon 40 percig sült -a sütőjét mindenki maga ismeri-, tűpróbával ellenőrizhetjük.)
  6. Ha kisült és kihűlt a tészta, bevonjuk a finom csoki ganache-sal, és ha van kedvünk, színes cukorkákkal díszítjük.

Csokikrém (csoki ganache)

  1. A habtejszínt felforrósítjuk - nem forraljuk.
  2. A tűzről levéve hozzákeverjük az összetört étcsokit, minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál ízletesebb a krém. Addig keverjük, míg gyönyörű, homogén, fényes csokikrémet kapunk, majd hozzáadjuk a reszelt tonkababot, de ezt akár el is hagyhatjuk.
  3. A krémet addig hűtjük, amíg állaga sűrű nem lesz, így nem fog folyni, és könnyen kenhető lesz a torta felületén.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 175
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ada

Mióta szakács: 2012.02.13.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diós céklatorta, fahéjas-diós céklatorta, csokis céklatorta, csoki ganache-os céklatorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mocsika
mocsika Wed, 2015-02-18 10:28

Szia Ada!Tetszik a recept,ki szeretném próbálni,de lenne egy kérdésem.A cékla ugye nyersen kell bele?Mi is szeretjük a répa tortát is és szerintem a céklás változat is jó lehet.További jó sütögetést!

Huncutka1980
Ada / Huncutka1980 Wed, 2015-02-18 22:30

Szia! Igen nyersen tettem bele, a nagy lyukú reszelőn reszeltem ellentétben a répatortával, így azért egy kicsit jobban lehet érezni a céklaízt, és szépen látszik a tésztában is. Remélem ízleni fog :)

502
rétesliszt 14 dkg
finomliszt 14 dkg
nádcukor 30 dkg
dió 10 dkg
tojás 4 db
sütőpor 2 teáskanál
cékla 35 dkg
napraforgó olaj 1.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál
1 csipet
habtejszín 200 ml
étcsokoládé 20 dkg
tonkabab 1 db