Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dzsungeles sakktábla-torta

Dzsungeles sakktábla-torta
Dzsungeles sakktábla-torta
220 perc / előkészület: 180 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta a lányom 2. születésnapjára készült. A fondanttal már 2 héttel előtte elkezdtem próbálkozni, hiszen kezdő voltam ezen a téren. Illetve a nagyobb díszeket hamarabb elkészítettem, mert nem akartam összecsapni. A tortát péntek este készítettem el. A bevonatot pedig másnap reggel, illetve néhány díszt is, ami a tortára került.

hozzávalók / 12 adag

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

ajánlat

A fondant több napig is pihenhet a hütőben, de ilyenkor előfordulhat , hogy kiszikkad, szivacsos lesz. Ez nem nagy baj, csak újra át kell gyúrni. Először hozzágyúrni felolvasztott margarint, jó alaposan, majd porcukrot, amennyit felvesz, és szépen nyújtható, egységes állagú fondant-t kapunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

6 tojásos, kakaós piskóta elkészítése:

  1. Egy nappal a torta töltése előtt kapcsos formában kakaós tortalapot sütünk. A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd az olajat, a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral, kakaóval elkevert, szitált lisztet.
  2. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.
  3. A tortalapot 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot fémlapra helyezzük, és megkenjük brandy-vel. A másik két lapot egymásra illesztjük, majd kívülről befelé haladva egymás után a tetejükre fektetjük, és hegyes késsel körbevágunk 5 különböző (20-16-12-8-4 cm) átmérőjű kistányért/fedőt, utolsóként pogácsaszaggatót, azaz 2x5 db, 2 cm széles tésztagyűrűt készítünk.

Krém és a sakktábla elkészítése:

  1. A zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe.
  2. A túrót és a tejet botmixerrel finom krémmé turmixoljuk. A mascarpone-t habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként hozzáadjuk a túrókrémet, majd az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét.
  3. A zselatint felolvasztjuk, simára keverjük 1 és még 1 merőkanál túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és jéghideg vízfürdőbe állítva, kihűtjük.
  4. Amikor a krém sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, aztán nagyobb méretű, sima csőrös habzsákba szedjük.
  5. Az első, a harmadik és az ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő távolságot vastagon telenyomjuk- kitöltjük krémmel. Ezután váltunk, azaz a krémgyűrűk tetejére fektetjük a második és a negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot, majd a torta szegélyét és a gyűrűk közötti távolságot töltjük ki krémmel.
  6. Ezt a műveletet a harmadik lappal is megismételjük, így 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, miáltal szeleteléskor sakktáblaszerű lesz a metszetünk. A maradék krémmel bevonjuk-simítjuk a torta tetejét és az oldalát, majd 12 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  7. Ha nem készítünk fondant-bevonatot, akkor tálalás előtt kakaós kekszet vastagabb nejlontasakba zárunk, nyújtófával morzsásra, darabosra törjük, és beszórjuk vele a torta oldalát. Tetejére papírból kivágott tetszőleges alakzatot terítünk, sűrűn meghintjük kakaóval, majd óvatosan leemeljük róla.

Fondant elkészítése:

  1. Egy nagy tálat sok-sok margarinnal nagyon alaposan kikenünk (nagyon ragadós lesz a massza!). Beleöntjük a pillecukrot, meglocsoljuk a vízzel, hozzáadunk egy kevés margarint. 30 másodpercre betesszük a mikróba, kivesszük, jól megkevergetjük margarinnal megkent fakanállal. Majd ezt 3-szor megismételjük, vagy addig, amíg nem olvad fel az összes pillecukor, és nem kapunk egy nagyon ragadós, nyúlós masszát.
  2. Ezután a porcukrot kis adagonként hozzászitáljuk, és összekavarjuk margarinnal megkent fakanállal. Ha már kezd összeállni, akkor margarinos kézzel elkezdjük gyúrni, és folyton adjuk hozzá a porcukrot. Addig gyúrjuk így, amíg nem áll össze, mint ahogy mondjuk a linzertészta szokott. Porcukorból akár többet is tehetünk bele, ha túl ragadós még a fondant. Ha pedig esetleg túl száraz lett, akkor pedig felolvasztott margarinnal gyúrjuk tovább.
  3. Amikor kész vagyunk, kikent fóliába csomagoljuk, és kicsit hűtőbe tesszük pihenni. Ha kész van a tortánk, porcukorral megszórt deszkán kinyújtjuk a fondant-t, és rásimítjuk a tortára. (A figurákhoz én sima bolti, kis zöld dobozos, folyékony festéket használtam, a barnát pedig kakaópor segítségével kaptam.)

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 147
elküldve: 0
receptkönyvben: 57
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Bertókné Adrienn

Mióta szakács: 2011.09.01.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szülinapi sakktábla-torta, dzsungeles fondant torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dorcs
dorcs Sat, 2011-11-12 19:25

Hát ez mesés...:-) Hihetetlen, hogy egyesek milyen tortákat tudnak kreálni! Gratulálok!

888
tojás 6 db
porcukor 18 dkg
napraforgó olaj 3 ek
víz 3 ek
finomliszt 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
sütőpor 1 csomag
konyak 2 ek
zselatin 20 g
víz 1 dl
tehéntúró 250 g
tej 1 dl
mascarpone 250 g
porcukor 200 g
vaníliás cukor 2 csomag
citrom 1 db
habtejszín 5 dl
keksz 5 dkg
pillecukor 60 dkg
porcukor 60 dkg
víz 1 ek
ételfesték 2 csepp
margarin 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 kk