r
Nosalty Logó

Ferraris málnás-raffaellós torta

NS
Ferraris málnás-raffaellós torta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására

A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez

A fondant gyúrásához

A cukros ragasztóhoz

A torta külső oldalaira

A tepsi kikenéséhez

1437
Kalória
11.8g
Fehérje
297.5g
Szénhidrát
25.8g
Zsír
103.6g
Víz
226.3g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
270.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A piskótához

A krémhez

A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására

A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez

A fondant gyúrásához

A cukros ragasztóhoz

A torta külső oldalaira

A tepsi kikenéséhez

Összesen 1437 kcal
  • 3% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A piskótához

A krémhez

A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására

A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez

A fondant gyúrásához

A cukros ragasztóhoz

A torta külső oldalaira

A tepsi kikenéséhez

Összesen 17225 kcal
  • 3% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A piskótához

A krémhez

A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására

A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez

A fondant gyúrásához

A cukros ragasztóhoz

A torta külső oldalaira

A tepsi kikenéséhez

Összesen 319 kcal
  • 3% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    226 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    641.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    297.5 g
  • Cukor
    271 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    103.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    215 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    276 micro
Összesen 1437 kcal
  • 3% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    141.4 g

Zsír

  • Összesen
    309.1 g
  • Telített zsírsav
    163 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    2716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7702.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    303 mg
  • Kálcium
    1759 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    3091 mg
  • Nátrium
    2267 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3570 g
  • Cukor
    3248 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1242.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2575 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    591 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    1888 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2530 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    513 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3313 micro
Összesen 17225 kcal
  • 3% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.4 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 319 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A tojások fehérjét 1 pici sóval felverjük, amikor már kezd fehéredni, hozzáadjuk a cukrot, és így verjük, amíg megfelelő keménységű nem lesz.
  2. Lassan egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a liszttel elkevert sütőport is fokozatosan, lassan adagoljuk hozzá. Kivajazott, lisztezett kb. 33x23cm-es tepsibe öntjük, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
  3. Közben elkészítjük a krémet. A málnát átválogatjuk (amennyiben mirelitet használunk, előtte szobahőmérsékleten olvasszuk ki). A Raffaello golyókat felaprítjuk. A tejszínt a habfixálóval, cukorral vagy mézzel kemény habbá verjük. Belevegyítjük a felaprított kókuszos golyókat, és hozzákeverjük a málnát is. Hűtőbe tesszük, amíg a piskóta ki nem hűl.
  4. A kisült piskótát hagyjuk kihűlni, majd 4 egyenlő részre vágjuk.
  5. Három lapot a krém kb. 3/4-ével megkenünk. Piskóta + krém + piskóta + krém + piskóta.
  6. Tetejét és oldalait málnalekvárral kenjük be.
  7. A negyedik lapból kiszabjuk az autó alkatrészeit. (Ehhez először is méretet vettem egy kis Forma1-es autóról, majd ezt a kellő nagyságra felszoroztam, és kirajzoltam egy kartonra. Az autó vázát kétszer, egy kisebb spojlert előre, egy nagyobbat hátra.) A kerekeket is duplán pogácsaszaggató segítségével "szabjuk" ki. Majd a maradék krémmel illesszük össze a páros darabokat. Oldalait málnalekvárral kenjük be, és tegyük hűtőbe, amíg a torta alapját a fondanttal bevonjuk.
  8. A fondant elkészítése: Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
  9. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
  10. Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk.
  11. Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
  12. Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék, margarinos kézzel lágyíthatunk rajta. Porcukorral meghintett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. Nagysága a torta szélessége + kétszer a magassága + néhány centi legyen.
  13. A sodrófa segítségével áttesszük a tortára. Szépen kinyomjuk a levegőt alóla és rásimítjuk a tésztára. A torta alján körbevágjuk.
  14. A maradék darabhoz fekete ételfestéket keverünk, átdolgozzuk, majd kisodorjuk a fondantot és kocka alakú forma segítségével kockákat szaggatunk belőle.
  15. A kockákat cukros ragasztóval, kis ecset segítségével sakktáblaszerűen felragasszuk a tortára.
  16. (A második adag fondant készítésénél fél adagot készítettem csak el egyszerre, a színezés miatt. Mivel az ételfesték sokat ronthat a fondant állagán, így a zselatin elkészítésénél a víz helyett a piros ételfestéket mértem bele. A másik fél adagot is elfeleztem, így készült még egy kis citromsárga és fekete fondant is. Az autó vázát bevontam piros fondanttal, majd rátettem a tortára. A hátsó spojlert is bevonjuk a piros fondanttal és a ragasztóval rögzítjük. Ezután már csak a kerekeket kellett bevonni, rögzíteni. A bukósisakot teljes egészében fondantból alakítottam ki, majd azt is felrögzítettem a helyére. A Ferrari emblémát a sárga fondantból szabtam ki, az autó két oldalára pedig Schell jelet. A lovat nagyon vékony ecset segítségével, fekete ételfestékkel rajzoltam fel az emblémára, amit az autó elejére rögzítettem. A kocsi szélét -ahol a tortához illeszkedik- vékony fekete fondantcsíkkal díszítettem.)
  17. Dióolajjal be lehet fújni,hogy szép fénye legyen. Ajánlatos a tortát kartondobozba csomagolva a hűtőbe tenni, mert vízfoltok jelenhetnek meg a tetején.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 33x23

Csak most kezdtem el foglalkozni két hónapja a formatorták készítésével, hobbi szinten. Első autós "alkotásom". Ami azért hozzáértő szemeknek bizonyára fel is tűnik... Keresztfiam 3. születésnapjára készítettem el ezt a tortát. Mivel ő nagyon szereti az autókat, mindenképpen autós tortát szerettem volna készíteni neki. Végül kiskukta oldalán találtam rá a formára, ami rögtön megtetszett. A tészta és a krém az én ötletem volt, amit természetesen a keresztfiam ízléséhez igazítottam. A fondantnál ügyelni kell arra, hogy két művelet között mielőbb visszakerüljön a fóliába, mert hamar kiszárad, ami sokat ront az állagán.  

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Gesztenyés sajttorta

Amikor egy mindent bele napot tervezel, készítsd el ezt a tömör gyönyör tortát, szem nem marad szárazon, garantáltan senkinek sem lesz hiányérzete ezután.

Gréti

Grillázsos zserbótorta

A zserbó ízhármasa egy olyan klasszikusan karácsonyi párosítás, ami nélkül nehéz elképzelni ezt az időszakot. Szerencsére nem is kell, hiszen itt a jól ismert sütemény, mondjuk egy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek