Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ferraris málnás-raffaellós torta

Ferraris málnás-raffaellós torta
Ferraris málnás-raffaellós torta
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak most kezdtem el foglalkozni két hónapja a formatorták készítésével, hobbi szinten. Első autós "alkotásom". Ami azért hozzáértő szemeknek bizonyára fel is tűnik... Keresztfiam 3. születésnapjára készítettem el ezt a tortát. Mivel ő nagyon szereti az autókat, mindenképpen autós tortát szerettem volna készíteni neki. Végül kiskukta oldalán találtam rá a formára, ami rögtön megtetszett. A tészta és a krém az én ötletem volt, amit természetesen a keresztfiam ízléséhez igazítottam. A fondantnál ügyelni kell arra, hogy két művelet között mielőbb visszakerüljön a fóliába, mert hamar kiszárad, ami sokat ront az állagán.
 

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására

A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez

A fondant gyúrásához

A cukros ragasztóhoz

A torta külső oldalaira

A tepsi kikenéséhez

ajánlat

Ajánlom minden kis és nagyfiúnak, aki szereti az autókat, a málnát és a Raffaello-t... Minden anyukának, nagymamának, nagynéninek vagy akárkinek, aki valami autós dologgal szeretné meglepni szerettét...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások fehérjét 1 pici sóval felverjük, amikor már kezd fehéredni, hozzáadjuk a cukrot, és így verjük, amíg megfelelő keménységű nem lesz.
  2. Lassan egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a liszttel elkevert sütőport is fokozatosan, lassan adagoljuk hozzá. Kivajazott, lisztezett kb. 33x23cm-es tepsibe öntjük, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
  3. Közben elkészítjük a krémet. A málnát átválogatjuk (amennyiben mirelitet használunk, előtte szobahőmérsékleten olvasszuk ki). A Raffaello golyókat felaprítjuk. A tejszínt a habfixálóval, cukorral vagy mézzel kemény habbá verjük. Belevegyítjük a felaprított kókuszos golyókat, és hozzákeverjük a málnát is. Hűtőbe tesszük, amíg a piskóta ki nem hűl.
  4. A kisült piskótát hagyjuk kihűlni, majd 4 egyenlő részre vágjuk.
  5. Három lapot a krém kb. 3/4-ével megkenünk. Piskóta + krém + piskóta + krém + piskóta.
  6. Tetejét és oldalait málnalekvárral kenjük be.
  7. A negyedik lapból kiszabjuk az autó alkatrészeit. (Ehhez először is méretet vettem egy kis Forma1-es autóról, majd ezt a kellő nagyságra felszoroztam, és kirajzoltam egy kartonra. Az autó vázát kétszer, egy kisebb spojlert előre, egy nagyobbat hátra.) A kerekeket is duplán pogácsaszaggató segítségével "szabjuk" ki. Majd a maradék krémmel illesszük össze a páros darabokat. Oldalait málnalekvárral kenjük be, és tegyük hűtőbe, amíg a torta alapját a fondanttal bevonjuk.
  8. A fondant elkészítése: Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
  9. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
  10. Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk.
  11. Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
  12. Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék, margarinos kézzel lágyíthatunk rajta. Porcukorral meghintett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. Nagysága a torta szélessége + kétszer a magassága + néhány centi legyen.
  13. A sodrófa segítségével áttesszük a tortára. Szépen kinyomjuk a levegőt alóla és rásimítjuk a tésztára. A torta alján körbevágjuk.
  14. A maradék darabhoz fekete ételfestéket keverünk, átdolgozzuk, majd kisodorjuk a fondantot és kocka alakú forma segítségével kockákat szaggatunk belőle.
  15. A kockákat cukros ragasztóval, kis ecset segítségével sakktáblaszerűen felragasszuk a tortára.
  16. (A második adag fondant készítésénél fél adagot készítettem csak el egyszerre, a színezés miatt. Mivel az ételfesték sokat ronthat a fondant állagán, így a zselatin elkészítésénél a víz helyett a piros ételfestéket mértem bele. A másik fél adagot is elfeleztem, így készült még egy kis citromsárga és fekete fondant is. Az autó vázát bevontam piros fondanttal, majd rátettem a tortára. A hátsó spojlert is bevonjuk a piros fondanttal és a ragasztóval rögzítjük. Ezután már csak a kerekeket kellett bevonni, rögzíteni. A bukósisakot teljes egészében fondantból alakítottam ki, majd azt is felrögzítettem a helyére. A Ferrari emblémát a sárga fondantból szabtam ki, az autó két oldalára pedig Schell jelet. A lovat nagyon vékony ecset segítségével, fekete ételfestékkel rajzoltam fel az emblémára, amit az autó elejére rögzítettem. A kocsi szélét -ahol a tortához illeszkedik- vékony fekete fondantcsíkkal díszítettem.)
  17. Dióolajjal be lehet fújni,hogy szép fénye legyen. Ajánlatos a tortát kartondobozba csomagolva a hűtőbe tenni, mert vízfoltok jelenhetnek meg a tetején.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 33x23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 331
elküldve: 3
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Saci

Mióta szakács: 2012.09.12.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

autós torta, ferrari formatorta, fondanttorta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lapp.sarolta
Saci / lapp.sarolta Mon, 2012-10-22 13:39

Köszönöm az elismerést.Igen,nagyon tetszett neki.Amikor meglátta rögtön felcsillant a szeme.

1437
tojás 12 db
cukor 40 dkg
finomliszt 28 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
raffaello golyó 15 db
málna 250 g
habtejszín 500 ml
habfixáló 2 csomag
cukor 3 dkg
víz 6 ek
zselatin 1 ek
méz 2 ek
margarin 1 ek
porcukor 500 g
víz 6 ek
zselatin 8 g
méz 2 ek
margarin 1 ek
porcukor 500 g
ételfesték 15 csepp
porcukor 150 dkg
cukorfondant 1 dkg
porcukor 1 teáskanál
víz 3 ek
málnalekvár 300 g
margarin 1 ek
finomliszt 0.5 evőkanál