Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Duplacsokis rusztikus muffin

Duplacsokis rusztikus muffin
Duplacsokis rusztikus muffin
33 perc / előkészület: 10 perc sütés: 23 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén édesanyám receptje, többszöri átdolgozás után. Mivel én sokkal hígabbra csinálom a tésztát. És azért nem folyik szét, mert az első 5-7 perc alatt egy kéreg sül a tetejére, ami nem engedi szétterülni sütés közben, viszont ahogy sül, a kéreg megreped, és szép rusztikus hatású muffinokat kapunk. Mellesleg nagyon könnyű lesz, és nem telít annyira.

Amúgy ha a kakaó helyett sok fahéjat teszünk bele, egy újabb muffint kapunk, ami szintén nagyon finom. Tehát kis módosítással két muffin receptünk lesz. Igaz, ha fahéjas muffint csinálok, kihagyom a rumaromát.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármikor gyorsan elkészül. Sokszor, ha jönnek barátok, miközben beszélgetünk, gyorsan összedobom. Eddig még sikere volt. És valamiért mindenki kéri a receptet, ezért gondoltam, hogy itt is megosztom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az elkészítés roppant egyszerű. (Én a kimérést egy mérőpohárral szoktam végezni, nem használok mérleget.) A száraz anyagokat összekeverjük egy nagy tálban (liszt, cukor, sütőpor, kakaópor, szódabikarbóna, fahéj). Jól elkeverjük szárazon.
  2. Beleütjük az elkevert száraz alkotókba a tojást, az olajat, az aromákat és 2 dl tejet. Robotgéppel jól elkeverjük. Figyeljük az állagát, és tejjel hígítjuk még, ha szükséges. (Én elég hígra csinálom, legalábbis édesanyámhoz képest.) Az állaga akkor jó, ha kicsit az olvasztott csokihoz hasonlóan önthető. Ez sűrű, de azért önthető. Ezt ki kell tapasztalni. A sokak által ajánlottnál hígabb. (Én ezt a masszát át szoktam önteni a mérőedénybe, és abban még jól összedolgozom robotgéppel.)
  3. Bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen kb. 175-180 C° alsó-felső sütésen.
  4. Előveszünk egy muffinsütőt, beleteszünk 12 kapszlit, és szépen eligazgatjuk.
  5. Minden kapszli aljába öntünk a masszából kb. 1/3-ig.
  6. A kapszlikba mazsolát és étcsoki darabokat teszünk. A csoki lehet összetört mikulás is például.:-) (De volt, hogy aszalt szilvát vagy vörös áfonyát tettem bele.)
  7. A többi masszát is a kapszlikba öntjük. A 12 muffinra el is fogy a készített massza.
  8. A sütő előmelegedett eddigre, úgyhogy mehet a muffinsütő a sütőbe. A sütő alsó és felső sütésen van, légkeverés nélkül. 5-7 perc sütés után kikapcsoljuk a felső sütést, és csak alsó sütésen sütjük még 16-18 percig. A teljes sütési idő 23 perc.
  9. Kivesszük és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, különben nem lehet kiszabadítani a kapszliból, mert szétesik. Ha kihűl, szépen ki lehet szedni a kapszliból.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 89
össznézettség: 114 802
elküldve: 39
receptkönyvben: 951
elkészítve: 84/91
Facebookon megjelent: 2

szakács

Zsolt hobby chef

Mióta szakács: 2013.01.06.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokoládés muffin, fahéjas-csokis muffin, rusztikus muffin

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szabanna
szabanna Mon, 2017-12-04 13:30

Kedves Zsolt! Remek a recept, már másodjára sütöm :) nekem viszont mindig 3-mal több kapszlit sikerül megtölteni :D ami mondjuk nem probléma, de így kétszer kell berakni sülni.. Nem merek játszani a recepttel.. Mi lehet a sok?? Illetve a teteje sem olyan szép repedt mint a képen, hogyan lehetne az? :)

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2017-12-04 13:37

Furcsa mert nekem mindig sikerül. Na jó, volt olyan, hogy nem jött össze, de mindig elrontottam valamit.
Az egyik fontos dolog. Én mindig követem ezt a receptet. Ki van mágnesezve a hűtő oldalára. Nem kéne de mégis ott van.
12 kapszlit töltök meg úgy 80-90%-ig. Addig osztom el ameddig elfogy az anyag.
MINDIG alsó+felső sütéssel kezdek (ahogy a receptben is le van írva), majd, ha megvan a kérek áttérek a csak alsóra. Ez fontos mert ha nem ég rá kéreg, szétfolyik. Ha a teteje megkérgesedik, későbbi ahogy jön fel, megrepeszti a tetejét, és szép domború is lesz.
Kb ennyi. A sütés mikéntje is fontos.

Vicuska93
Vicuska93 Tue, 2017-04-25 06:43

Mivel régi gáztűzhelyem van, ezért sajnos nálam nem lehet alul-felül sütést végezni, ezért ez a szakasz kimaradt. De annyira jó ez a recept, hogy ez sem volt akadály, mert így is nagyon finom lett, hogy csak a hőszabályzót állítgattam. :) Köszönet érte! Nagy kedvenc lesz. :)

vecisf
vecisf Thu, 2016-11-10 15:00

Nagyon meggyőző a kép és tetszett a pontos leírás is, így megsütöttem a leírtakat követve. Sajnos nem lett olyan mint a képen, szétfolyt és tovább is kellett sütni mert a megadott időket betartva se sült meg. Nem tudom mi lehetett a gond. A muffin formák (kapszlik :) ) mondjuk majdnem teli lettek, én erre gyanakszom, mert eddig úgy tudtam, hogy a formák 3/4ig kell tölteni a masszát. Örömmel vennék bármilyen tanácsot! :)
üdv,
vecisf

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Tue, 2016-12-06 13:33

Még valami. A sütési idő néha eltér. Ez tény. Javaslom a vége felé, a fogpiszkáló próbát. Beleböksz egy fogpiszkálót, kihúzod, és ha a fogpiszkáló vége ragad, akkor még nincs kész.

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Tue, 2016-12-06 13:23

Érdekes, volt 1-2 alkalom amikor nekem is szétfolyt. Jobbára a siettem, vagy nem volt meleg a sütő.
Pár dolog.
Nekem soha sem lett tele a kapszli.
Az elején mindenképp kell az alul felül sütés. Ezt ki kell tapasztalni. Nagyjából akkor érdemes kikapcsolni a felső sütést, ha már domború és kicsit sült is.

Más nem jut eszembe. De lehet még liszt is gond, vagy túl híg lett a tészta.
Az a helyzet, hogy nálam ritkán sikerül félre és amikor igen, akkor is tudom, hogy mit rontottam el.
De az is tény, hogy már becsukott szemmel is meg tudom csinálni. Szóval ha ismerős átjön, beszélgetés közben is megy. :-) A gyerekek meg élvezik.

kittike23
kitti25 / kittike23 Wed, 2016-02-24 14:40

Kedves Zsolt,
Péntekre szeretném megcsinálni ezt a muffint, és az lenne a kérdésem hogy ha végig alul-felül sütéssel sütöm az baj?

Köszönöm,

Kitti

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Wed, 2016-02-24 15:56

Szerintem esély van rá. Kiszárad, a teteje megég. Ha hamarabb zárod el esetleg nem sül meg rendesen.
Az a helyzet, hogy ez elég lágy tészta és gyorsan "kel". Azért kell a felső sütés hogy ne terüljön szét a sütőlapon. A tetejére rásül egy kis kéreg ami egyben tartja a sütit. Aztán amikor már nem fog szétfutni, akkor felső sütés nélkül készre lehet sütni. Ettől légies lesz, laza és nagyon finom.
De ha túlsül akkor pont úgy dugaszolni fog mint a legtöbb muffin.
De természetesen bátran lehet kísérletezni. :-)

kittike23
kitti25 / kittike23 Wed, 2016-02-24 16:14

Köszönöm a gyors választ :) Nem kísérletezek, maradok az általad leírt módszernél, az a biztos :D

aneg
Wendy / aneg Sun, 2015-12-13 17:09

Kedves Zsolt, szuper a recept és külön köszönet, hogy ikyen részletesen leírtad a sütési tanácsokat!!!
Wendy

kingabinga
kingabinga / kingabinga Mon, 2014-12-01 14:42

Kedves Zsolt! Vajon ha kukoricaliszttel csinálom is feljön ilyen szép magasra? A kukoricalisztes muffinrecepteket nézegetve mind lapos. Pedig a muffin akkor szép és gusztusos, ha púpos. Szerintem. Tudsz nekem segíteni?

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2014-12-01 15:32

Ez érdekes kérdés. :-) Elvileg nem fog ilyen szépen feljönni.
DE
Amitől ez ilyen szépen feljön az a kis plusz szódabikarbóna. :-) És talán a laza/lágy tészta.
Vagyis, ha kipróbálod ezt a receptet kukorica liszttel esetleg csinálj 6-ot kicsit több szódabikarbónával. de csak kicsivel használj többet. Ki fogod tapasztalni mennyi kell. És ne feledd a sütést ketté bontani. 5-10 perc alul felül és a többi alul... Akkor nem ég meg a teteje. Mert ha lágy a tészta és nem pirítasz rá kérget, szét fog futni a sütőben. Szóval teszt a válaszom, és várom a visszajelzésed. :-) Amúgy én is meg fogom csinálni kukorica liszttel. Kíváncsi lettem. :-)

kingabinga
kingabinga / kingabinga Mon, 2014-12-01 15:40

Köszönöm figyelni fogok a szódabikarbónára! Az alul-felül sütés sajna nálam nem opció, régi klasszik gázsütőm van. Teszt a lelke mindennek... :) Beszámolok majd! :)

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2014-12-01 15:47

Ha csak alulról sütöd, szerintem szétfut. Erősen feljön. Ha viszont csak alulról sütöd nem szabad a leírtak szerinti lágyságúra csinálni a tésztát mert szétterül. Azért kell rápirítani a tetejét, mert az tartja egyben a tetejét ahogy jön fel.

kingabinga
kingabinga / kingabinga Mon, 2014-12-01 15:55

Köszönöm a sok-sok hasznos tanácsot! Egyébként sem nagyon szoktam ragaszkodni az előírt mennyiségekhez, szeretek csak úgy "random" mérni, az alapanyagokat is hangulatomnak megfelelően variálom, inkább a végeredmény állagát szoktam csak figyelni. De ezek szerint inkább masszívabb legyen, mint lágyabb. Ez lesz a cél! :)

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2014-12-01 17:06

:-á) De azért egyszer próbáld ki a lágy tésztást is, ha lesz alul felül sütésre lehetőséged! :-) Pont a laza légies állaga miatt nem dugaszol. :-)

kingabinga
kingabinga / kingabinga Wed, 2014-12-03 16:29

Nos kipróbáltam, és végülis alapreceptként használtam a Tiédet. Mivel sajnos kukoricalisztet sehol nem kaptam most, így rögtönöztem: fele csicseriborsó-, fele kókuszliszt lett. Az 5 deka csokit olvasztva kevertem bele, és tettem bele apróra vágott fehércsokit is, a tetejébe pedig egy-egy szem kávés drazsét nyomtam. Összességében jó lett, feljött annyira amennyire tudott szegénykém, bár a csicseriborsó sajátos íze egy kicsit átüt rajta. Na de ilyen ez a lisztérzékenység, nem válogathatunk. :) Összességében nem lett rossz, de hétvégére remélem sikerül szereznem kukoricalisztet is, annak legalább már megszoktam az ízét. :) Köszönöm a receptet és a sok-sok segítséget!

kingabinga
kingabinga / kingabinga Mon, 2014-12-01 17:16

Ha sikere lesz így is, megmondom a célszemélynek, legközelebb nála sütünk, lefogadom hogy neki hiper-szuper sütője van! :D

Lini94
Lini / Lini94 Sat, 2014-11-01 17:14

Mennyei! Nagyon régen kerestem egy ennyire jó és egyszerű muffin receptet, köszönet érte, hogy felraktad! Kihagytam belőle a mazsolát és a csokit, helyette a tetejét bőven megszórtam meggykompóttal/mandulával, istenkirány lett!
Ezer hála!

Kiskookta
Kiskookta Mon, 2014-02-17 09:54

Mióta megtaláltuk a receptet, az egész család csak ezt készíti. Pontos a leírás és valóban zseniálisan variálható, köszönöm, hogy feltöltötted. A képhez is gratulálok, nagyon ínycsiklandó! Hétvégén ismét elkészítjük ezt a finomságot.

Picijenci
Picijenci / Picijenci Sat, 2013-11-16 09:38

Tényleg remekül variálható a recept, zseniális! :)
Este sütöttem megint, ugyanúgy ilyen egészségesebb alapanyagokkal de mosd teljes kiőrlésű liszttel.
Mostanában komoly kísérletekbe kezdtem ilyen alternatív es egészségesebb hozzávalókkal, ez minden verzióban jo alap lesz, tényleg :)

Picijenci
Picijenci / Picijenci Sun, 2013-11-03 13:00

Szia! Én is megütöttem, de változtattam picit az összetevőkön: mandulatej, kókuszolaj és barna cukor került bele, 70%-os csokival. Így (is) isteni finom, köszönöm a receptet! :)

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Sun, 2013-11-03 14:31

Örülök. :-) A tied kicsit (nagyon) drágább változat. :-)
Mondjuk én már sok változatot csináltam belőle, de az alap mindig maradt.
Már csináltam rumosmeggyes töltelékkel is. Persze nagyoknak. :-)

Szabcsycake
Szabcsycake / Szabcsycake Mon, 2013-02-18 13:05

Megcsináltam a muffint, és tökéletes, eddig 1 recept sem vált be ennyire mint ez, úgyhogy nagyon szépen köszönöm, hogy feltöltötted az oldalra :) 1 kis változtatást csináltam, hogy 100 g cukor helyett 150-et raktam, és a tetejére valamint a muffin belsejét csokis töltelékkel turbóztam fel. Mindenkinek nagyon ízlett.

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2013-02-18 14:12

Nekem is sok kísérletbe került. A trükk az állaga és a sütés kombinálása. Sok muffint kipróbáltam már, de a legtöbb recept végül egy nagyon nehéz, kicsit fullasztó muffint eredményezett. Ez az alap egy muffin alap, amit remekül lehet turbózni. A töltött változaton dolgozom. :-) Csak ugye híg és ezért elkeveredik a töltelékkel. meglesz a töltött változat is. A több cukor mehet, de akkor többet is kell futni utána. :-)

Gery83
Gery83 / Gery83 Fri, 2013-01-18 22:47

Megsütöttem, nagyon finom lett.. édesebb szájúak rakjanak bele egy picivel több cukrot ;)
Köszi a receptet!

654
finomliszt 250 g
cukor 100 g
sütőpor 1 csomag
szódabikarbóna 0.5 kk
cukrozatlan kakaópor 3 kk
fahéj 0.25 kk
tojás 1 db
vaníliaaroma 1 kávéskanál
rumaroma 2.5 ml
napraforgó olaj 1 dl
tej 2.5 dl
mazsola 1 marék
étcsokoládé 5 dkg