Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-mákos zserbó

Diós-mákos zserbó
Diós-mákos zserbó
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt is Karácsonyra sütöttem meg, jól sikerült, finom lett.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Mivel nagyon szeretjük a mazsolát, mindkét töltelékbe dupla adag mazsolát tettem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut.
  2. Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk, és kiskanállal addig kevergetjük, amíg föl nem oldódik benne.
  3. Ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, és a tojással, a tojásfehérjével, a szódabikarbónával, meg a sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéj felével, 1 csomag vaníliás cukorral, meg a rummal összekeverjük.
  5. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele.
  6. A tésztát három részre osztjuk, és egyenként lisztezett gyúródeszkán nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyiket a kivajazott nagytepsibe fektetjük, a fele lekvárral megkenjük, majd a diókrémet rásimítjuk. Erre kerül a második tésztalap, először a lekvár másik felét, majd a máktölteléket rákenjük, végül a harmadik tésztával befedjük.
  7. A tojássárgájával megkenjük, hústűvel az aljáig megszúrkáljuk , 45 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal sütjük.
  8. A csokoládét felolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, de mielőtt újra megszilárdulna, a tésztára öntjük, és elsimítjuk. Megvárjuk, amíg megdermed, majd kb. 5x2 centis szeletekre vágjuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 077
elküldve: 1
receptkönyvben: 52
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Dorka

Mióta szakács: 2009.07.12.
75 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fele-fele zserbó, zserbó mákos és diós réteggel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

827
finomliszt 60 dkg
vaj 30 dkg
tej 1 dl
élesztő 1.5 dkg
rum 0.5 dl
cukor 10 dkg
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
szódabikarbóna 0.5 kk
1 csipet
dió 20 dkg
mák 20 dkg
porcukor 30 dkg
mazsola 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 2 csomag
rum 0.5 dl
tej 1 dl
sárgabaracklekvár 30 dkg