Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós csodapogácsa vagy csiga

Diós csodapogácsa vagy csiga
Diós csodapogácsa vagy csiga
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hogy miért csodapogácsa? Mielőtt először elkészítettem, gondoltam, mert csodálatos íze van, meg csodálatosan nézhet ki... De itt több csoda is volt. Először is csodának számított, mikor egyáltalán megértettem a receptet, mert olyan bonyolultan volt megfogalmazva. A második csoda az volt, amikor sikerült végre olyanná formálnom a nyers tésztát, ahogy az elő volt írva. És az is csodának mondható, hogy még tizedszerre is nekiálltam ennek a sütinek újra és újra, annak ellenére, hogy a sütőből sorra E.T-k és alienek és egyéb ismeretlen szörnyek szabadultak ki kezem áldásos munkája eredményéül. De a legnagyobb csoda az volt, hogy a családom egyáltalán hajlandó volt megkóstolni az első rémségeimet. Ez persze szerencse is volt, mert ezek a sütiförmedvények olyan eszméletlenül finomak voltak, hogy senkit sem érdekelt, és azóta se érdekel, hogyan néznek ki. Próbáltam pedig leegyszerűsíteni a dolgokat, egyszerűen csak csigákat formázni, de azok is csúsztak-másztak, elborulgattak a sütőben, akárcsak a pogácsák, amik fütyültek arra, hogy muffinformába vannak zárva. A képeken láthatók a próbálkozásaim legsikerültebb darabjai. Ennél sokkal többször készítettem el, de azok kinézete már olyan siralmas volt, hogy nem tűrt nyomdafestéket, akarom mondani, fényképezőgépet, nem örökítettem meg őket. De ennek ellenére szemtelenül finomak voltak. Nem is adom fel, addig gyártom őket, míg nem sikerül a tökéletes forma, és akkor majd kicserélhetem ezt a képet. De nem tudtam tovább várni, minél hamarabb meg szerettem volna osztani veletek ennek a fantasztikus sütinek a receptjét.

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Ez egy élesztős leveles-vajastészta, tehát bármi más formájúra is elkészíthető, töltött kiflinek, háromszögnek, stb. A csigákat felállítva is sütöttem, úgy finomabb lett. A költségeket 500 ft-tal is csökkenthetjük, ha vaj helyett margarint használunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 40 dkg lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojásokat, és a langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk.
  2. A maradék lisztet elkeverjük a vajjal.
  3. A tésztát kb. 20x20 cm-es négyzetre nyújtjuk, közepére kenjük a lisztes vajat, a tészta széleit ráhajtjuk. 30 percre a hűtőbe tesszük.
  4. Utána hosszú téglalappá nyújtjuk, gondolatban négy részre osztjuk, a két szélét a közepéig behajtjuk, majd még ezt is kettéhajtjuk. Újból hűtőbe tesszük 30 percre.
  5. A töltelékhez a diót durvára vágjuk (lehet a fele darálva is).
  6. A cukorból 1 ek vízzel aranysárga karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, majd a tejet, végül a diót és a fahéjat. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  7. A tésztát kinyújtjuk, mint az előbb, és megismételjük a hajtogatást.
  8. Ezután téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Hosszabbik oldalánál fogva felcsavarjuk.
  9. Ezt a tekercset hosszában kettévágjuk, és vágott felével lefelé fordítva tesszük le.
  10. Pogácsaszaggatóval, ami épp átéri (5-6 cm-es), mindkét csíkból 10-10 kis félgömböt vágunk ki, két-két félgömböt gömbölyű felüknél fogva összetapasztunk, és kikent (vagy kibélelt) muffinformába tesszük őket.
  11. A kimaradt tésztát ügyesen-ötletesen egymásra rakogatjuk, tekergetjük, és ezeket is muffinformába tesszük. (Ezek lesznek a legrondábbak :)) )
  12. Pihentetjük így egy kicsit, míg duzzadni kezdenek (nekem 15 perc elég szokott lenni, bár a recept 45 percet ír).
  13. Előmelegített sütőben (190 °C-on 15 perc) megsütjük. (A recept szerint 35-40 perc kell neki, de addigra nekem feketévé égnének.)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 615
elküldve: 0
receptkönyvben: 107
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

élesztős leveles tészta diótöltelékkel, diós-fahéjas hajtogatott pogácsa, diós-fahéjas csiga

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szigethy Lászlóné Marianna
Szigethy Lászlóné Marianna Thu, 2012-07-05 11:40

Kedves Éva!
Először is nagyon bájos a történeted!
Másodszor köszönöm a tészta receptjét, mivel a Kedvesem elküldte az Anyukája által lediktált receptet, de számomra hébernek tűnt. :) Hála Neked, valami már dereng!

További jó sütögetést!

Üdvözlettel: Mariann

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-07-05 13:15

Kedves Mariann!
Akkor ezek szerint Te is megkaptad ezt az érthetetlenül leírt receptet. :) Egyébként valóban nagyon finom, érdemes bajlódni vele. Ha csak a tölteléket készítjük el és sima kelt tésztába göngyöljük, abból lesznek a legfinomabb diós csigák. Szoktam úgy is készíteni.
Üdv: Fahéj

Szigethy Lászlóné Marianna
Szigethy Lászlóné Marianna Thu, 2012-07-05 13:23

Kedves Éva!
Kicsit másabb arányban kaptam meg a receptet, de nagyon finom, ezért is ugrottam neki. A héberséget, pedig Te eloszlattad nekem. Most éppen a hűtőben való pihenés fázisban járok. Remélem sikerül.

Üdv.: Mariann

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-07-05 14:35

Kedves Mariann!
Szurkolok Neked! Ízre biztos tökéletes lesz, kinézetre nem is tudom, milyennek kéne lennie, mert nekem még mindig "életre keltek" és elvándoroltak a sütőben a pogácsák is meg a csigák is, akármelyik alakban készítettem. :D
Üdv: Fahéj

Szigethy Lászlóné Marianna
Szigethy Lászlóné Marianna Thu, 2012-07-05 17:04

Kedves Fahéj!
Ööööööö :D Ízre csodás, hát a külcsín...:D Még gyakorolni kell. Mondhatni "ronda, de finom".
Igazából túrós táska készült (volna) belőle, mert mi nem szeretjük a kelt tésztás változatot. A Táska forma egy kicsit egyedi lett. :D

A lényeg, hogy ez egy igen finom tészta alap, a trükkre meg majd csak rájövünk!

További szép napot!

Mariann

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-07-05 18:58

Igazad van, Mariann! Majd csak rájövünk. :))) Tényleg nagyon finom tészta, de igen mozgékonnyá válik a sütőben. Talán megpróbálom kissé kevesebb ideig előkeleszteni közvetlen a sütés előtt... Mindenesetre, ha sikerül kordában tartanod, azért írd meg! :D
Neked is szép estét! Fahéj

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-11-05 12:41

Kedves Fahéj! Nekem bizony az volt az első gondolatom, amikor a képet megláttam, hogy húúú, micsoda gyönyörűség! :-) Hogy ez csoda-e nem tudom, mindenesetre csudára felcsigáztak a csigák és pogik! :-))) Puszi: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-11-05 22:25

Kedves Nyamóka-Éva!
Köszi a dicséretet, de ezek nem voltak ám annyira szépek, az viszont nagy bravúr volt, hogy legalább ennyit kihozzak belőlük a fényképeken. :)) Viszont annyira de annyira finomak, hogy csak ajánlani tudom.
Puszi: Fahéj-Éva

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-11-04 11:00

Évikém, minden elismerésem a Tiéd! Ezek a pogácsák és csigák igenis szépek! Én egyszer-kétszer sütöttem kelt leveles-vajas tésztát és hasonló élményekkel gazdagodtam, mint amiket a jópofa sztoridban leírtál. Na de tudjuk, hogy az igazi csodákra mindig várni kell és mint a példa is mutatja, érdemes.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-11-04 21:26

Kedves Edit!
Köszi az elismerést, aranyos vagy. De eredetileg ezeknek tényleg nem ilyennek kellene lennie. :) Mentségemre szolgáljon, hogy az egész neten is csak egyetlenegy fotó van, amin úgy néz ki, ahogy az a nagykönyvben meg van írva... De annyira ízlik a családnak és persze nekem is, hogy sokszor sütöm, így talán egyszer majd olyan lesz, amilyennek lennie kell. Nem adom fel. :))
Puszi: Éva

1589
finomliszt 45 dkg
élesztő 3 dkg
1 csipet
cukor 2 ek
tojás 2 db
tej 2.25 dl
vaj 20 dkg
dió 20 dkg
cukor 12 dkg
vaj 15 dkg
tej 1 dl
fahéj 1 teáskanál