Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládétorta narancskrémmel

Csokoládétorta narancskrémmel
Csokoládétorta narancskrémmel
180 perc / előkészület: 120 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Decemberben tripla születésnapot ült népes családunk.

Keresztfiam kapta a kresz-táblát, édesanyám a rózsacsokrot, a narancsgerezdekkel pedig magam leptem meg. (Nagyon szeretem az ellentétes ízeket.)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A narancskrémhez

A díszítéshez

ajánlat

Ezt a tortát 17-en tüntettük el a tálról.

A tésztát és a curd-ot  a betöltés előtti napon készítem el.

Az orange curd-ot  egy hétig is tárolhatjuk üvegben, természetesen hűtőben. Akár mézes vagy linzersütit is összeragaszthatunk vele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy téglalap alakú tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. (Vagy 26 cm-es kerek tortaformát használunk.)
  2. Egy edénybe felolvasztjuk a vajat, majd a kakaóport, a porcukrot is belekeverjük. Teszünk hozzá kb. 2-3 ek vizet, és kis lángon összeolvasztjuk.
  3. Kemény habot verünk a tojásfehérjékből cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat. Hozzáadjuk a kakaós masszát, a vaníliát, kézzel elkeverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk.
  4. Tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük.
  5. Orange curd/krém készítése: A narancsok levét kinyomjuk, és átszűrjük.
  6. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményítőt, és a narancsok levével elkeverjük.
  7. Egy lábosban vizet forralunk, és gőz fölött folytonosan kevergetve, sűrűre főzzük a narancskrémet.
  8. Még forrón belekeverjük a vajdarabokat. Kihűtjük.
  9. Összeállítjuk a tortát: A  tortalapot félbevágjuk. 3 ek krémet félreteszünk (az oldalához), a többit 2 dl Hulalával lazítjuk.
  10. A torta oldalát szeletelt mandulával díszítjük.
  11. A tetejére marcipánból készítethetünk dekorációt. A sarkokba pedig csokoládéba mártott mandaringerezdeket tehetünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x34 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 057
elküldve: 5
receptkönyvben: 51
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

narancskrémes torta marcipánbevonattal, marcipános-narancsos csokitorta, orange curd cake

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

P.vi
P.vi Tue, 2015-12-22 11:42

Sziasztok! Nekem a narancskrém nem sikerült, igaz mandarint használtam meg egy fél citromot. Két órát főztem a gőz fölött, de még a szirup állagot sem érte el, nemhogy a krémet... kínomba tettem még hozzá keményítőt de nem segített. Végül feladtam... van ötletetek, mit ronthattam el? Köszi

baloghors
baloghorsi / baloghors Sat, 2014-01-11 13:53

Isteni lett a krém! Köszönöm a szuper receptet, elraktam magamnak, citrom-, esetleg grapefruit krémhez is nagyon jó lesz! :) Szép napot! Orsi

mattersdorferne
mattersdorferne Sun, 2012-04-15 21:25

Szia Évikém!

Megsütöttem, a krém is jól sikerült, a teteje csokimáz volt. Szóval nagyon finom lett a torta.

Köszönöm a receptet. Györgyi!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2012-04-15 21:35

Kedves Györgyi! Köszönöm szépen a beszámolót, és örülök, hogy hozzájárulhattam sikeredhez. Üdv: Éva

mattersdorferne
mattersdorferne Fri, 2012-04-06 21:20

Évikém még annyit, hogy a naracskrémbe a tejszin fel van e verve, vagy csak simán beleöntve?

Már én is unom magamat a sok kérdés miatt, de holnap sütkérezem a süteményekben és nagyon nem akarom elrontani ezt a finomságot.

Kérlek válaszolj gyorsan, holnap azaz szombaton lesni fogom mikor jösz fel a netre.
Persze az eredményt is meg fogom írni.

Györgyi

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2012-04-06 23:39

Igen, a tejszín felverve kerül a krémbe. HA nem hulalát használsz, akkor szerintem erősítsd meg egy kis habfix-szel. Az állati tejszínhab nem olyan masszív, mint a hulala. Szia: Éva

mattersdorferne
mattersdorferne Tue, 2012-04-03 19:06

Szia Évi, köszönöm a válaszodat. Csokibevonatnál maradok.
Évi jól kiérezhető a narancs nak az íze a krémből??

Györgyi

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2012-04-04 17:05

Kedves Györgyi, meg leszel elégedve a narancs ízével. Ugyanolyan finom, mint a lemon curd citrom íze. Éva

mattersdorferne
mattersdorferne Mon, 2012-04-02 14:12

Szeva, ha lehet segítsél nekem. Húsvétra megsütöm a tortát, de nem írtad azt meg, hogy a tetejét mivel vonod be. A félre tett 3 ek. krém kevésnek tünik az egész tortára. Marcipán bevonatot pedig nem akarok készíteni. Gondolod, hogy a csokibevonat jó lenne? Kérlek adj tanácsot. Köszi Györgyi.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2012-04-02 15:56

Kedves Györgyi, a 3 ek krém csak az oldalához lett félretéve. Vagy megemeled a krém mennyiségét , hogy a tetejét is azzal "vakold" be, vagy leöntöd csokoládéval és szilárdulás után még nyomhatsz egy kis krémet dekorációnak. Ha csokival öntöd le, akkor a tetejére nagyon vékony réteg krémet, vagy simára kevert lekvárt húzzál, hogy a csoki simán tudjon megkötni. Remélem sikerült ötletet adnom. Üdv: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2012-02-05 18:00

Kedves Ági! Nem vettem kritizálásnak, de mint írtam, nálunk a téma a tejcukorra van kiélezve. Viszont nagyon meglepődtem azon amit írtál. Utána néztem, és igazad van. Tovább gondolkozva, a kérdés az: a zabtejszín-hab keménységén nem segítene a zselatin fix? Néztem a zacskót, nincs benne kazein vagy ehhez hasonló. Nem próbáltam, csak hangosan gondolkozom. Üdv: Éva

Kertész Ágnes
Kertész Ágnes Sat, 2012-02-04 18:22

Helló!
A recept jó, de tejérzékenyek a hulalát hagyják el mert kazeint tartalmaz, ami tejfehérje, de írja is a dobozon. Egy tej-, szójaallergiás kislány anyukája.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2012-02-04 22:01

Ági! Nálunk a tejcukor-allergia a bajok forrása, ezért használunk tejszín helyett hulalát. Természetesen akinek a tejfehérjét kell mellőzni, az tudja hogyan lehet korrigálni a receptet. Viszont, ha tudod a helyettesítő terméket, akkor sokat segíthetsz, ha megosztod az olvasókkal. Üdv: Éva

Kertész Ágnes
Kertész Ágnes Sun, 2012-02-05 08:32

Nem kritizálni szerettem volna, sokan csak azt olvassák el hogy növényi "tejszín" az összetételnél sem biztos hogy mindenki tudja mi a kazein.Sajnos még nem jöttünk rá. Próbálkoztunk a zab "tejszínnel", de sajnos nem lehet elég keményre felverni, főzéshez, étel tetejére amit sütni kell sajt helyett viszont kitűnő. Üdv: Ági

357
tojás 6 db
porcukor 18 dkg
napraforgó olaj 3 ek
víz 3 ek
finomliszt 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
sütőpor 1 csomag
vanília kivonat 1 kávéskanál
narancslé 4 narancsból nyert
tojás 4 db
cukor 14 dkg
étkezési keményítő 2 kk
vaj 0.5 ek
növényi habtejszín 2 dl
mandula 5 dkg
marcipán 5 dkg
mandarin 2 közepes db
csokoládé 3 dkg