r
Nosalty Logó

Csípős csalántészta tavaszi zöldségekkel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Csípős csalántészta tavaszi zöldségekkel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

Összesen 604 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

Összesen 2407 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

Összesen 117 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    987.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    381 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    407 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    95 micro
  • β-karotin
    1669 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5959 micro
Összesen 604 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3948.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    1525 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    453 mg
  • Foszfor
    1518 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    451 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    1153.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    728 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    250 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    1627 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    717 micro
  • Kolin:
    553 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    379 micro
  • β-karotin
    6676 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23836 micro
Összesen 2407 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    56 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    324 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1158 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Elkészítés

A tésztához

  1. A csalánt alaposan megmossuk, majd egy nagy fazék lobogó vízben nagyjából 3-4 percig blansírozzuk. Ezek után már nem fog szúrni, nyugodtan fogyasztható. A megfőtt csalánt leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és egy nagyobb tálba tesszük.
  2. A csalánt botmixerrel pürésítjük, majd hozzáütjük a tojásokat. Alaposan elkeverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Ne öntsük bele az egészet egyszerre, mert akkor csomós lesz a tészta. Addig dolgozzuk, amíg egy ruganyos gombócot nem kapunk, ami már nem ragad. Ha kell, adunk hozzá még lisztet.
  3. A tésztagombócot lisztezett felületen 10 percig gyúrjuk, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Közben előkészítjük a zöldségeket.
  4. A borsót kifejtjük, a spárgáról pedig eltávolítjuk a fás részeket. Mindkettőt megmossuk, és félretesszük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és félbevágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A citrom héjából krumplihámozóval csíkokat vágunk, majd a csíkokat késsel hajszálvékony szálakra aprítjuk.
  5. Egy serpenyőben olajat melegítünk, majd beleszórjuk az újhagymát. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk, ekkor jöhet hozzá a fokhagyma. Ennek is adunk 1 percet, majd a serpenyőhöz adjuk a zöldségeket. Fedő alatt nagyjából 5 percig pároljuk.
  6. Ha a zöldségek már elég puhák, rájuk szórjuk a citromhéjat és a chilipelyhet. Az egészet ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. A citrom levéből is nyomunk egy keveset a serpenyőbe. Az egészet alaposan összeforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és lefedjük, hogy ne hűljön ki.
  7. Miután eleget pihent, a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk olyan vékonyra, hogy lássuk rajta keresztül az aláhelyezett tenyerünket. Ekkor belisztezzük, hogy ne ragadjon, majd felcsavarjuk úgy, hogy tenyérnyi széles legyen. A tésztából késsel nagyjából ujjnyi vastag csíkokat vágunk, ezeket pedig kibontva megszórjuk liszttel.
  8. A tésztát egy nagy fazék sós, lobogó vízbe tesszük, és 1,5 percig főzzük. Ha kész, leszűrjük és a zöldséges serpenyőhöz adjuk. Alaposan átforgatjuk, és ha kell, összemelegítjük. Frissen tálaljuk, egy kevés citromhéjjal megszórva.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 727
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 12.

Receptkategóriák

Csípős csalántészta tavaszi zöldségekkel
Lakos Benedek 264 recept

Amikor ez a recept eszembe jutott, belegondoltam, hogy milyen humoros lenne, ha a csalántészta tényleg csípős lenne. Persze nem a csalántól, hanem a hozzá készített szósztól. Ami nem is annyira szósz, inkább egy harsány, tavaszi körítés.

Hozzávalók

A tésztához

Címlapról ajánljuk