Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császármorzsa 11. - juharszirupos gyümölcsmártással

Császármorzsa 11. - juharszirupos gyümölcsmártással
Császármorzsa 11. - juharszirupos gyümölcsmártással
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az osztrák és a magyar császármorzsa szinte teljesen különböző recept alapján készül, viszont a maga módján mindegyik finom. Én most az osztrákot próbáltam ki, beírtam a keresőbe a Kaiserschmarrn szót, és el is készítettem az első receptet, amit találtam. A honlapon egy kis történelmi összefoglalót is írtak az I. Ferenc Józseffel kapcsolatos eredetről. Aztán leszögezték, hogy nekik igazából mindegy is honnan ered, mert finom, és az a lényeg.
A gyümölcsöktől kezdve saját találmány. Eredetileg félig reform császármorzsának indult félbarna liszttel, bio juharsziruppal és egzotikus szezongyümölccsel, de az első pár falat után a férjem közölte, hogy nem elég édes. Ekkor pótoltam az eredetileg szándékosan kihagyott "megszórjuk porcukorral" lépést is. A gyerekek pedig nagy ívben elkerülték a gyümölcsös részeket, így maradt az instant kakaó. Ezek után a kisebb változtatások után már mindenki kért repetát is.

hozzávalók / 4 adag

A császármorzsához

A gyümölcsmártáshoz

ajánlat

Az eredeti receptet írtam le, de a 30 g vajat soknak találtam, így felére csökkentettem a mennyiséget. Ezt az adagot 3 részletben sütöttem ki, hogy jól átsüljön, és ne égjen oda. Két fakanalat is használtam: az egyiket a nyers, illetve félig sült tészta megfordításához, a másikat a már megsült darabok forgatásához.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojássárgát a tejjel, cukorral és sóval robotgéppel összekeverjük. Folyamatos keverés mellett lassan beleszórjuk a lisztet. Félretesszük a robotgépet.
  3. Belekeverjük a mazsolát. Hozzáöntjük a fél dl szénsavas vizet (könnyebbé teszi a császármorzsát).
  4. Robotgéppel felverjük a fehérjét, és óvatosan a masszához keverjük (ezt már gép nélkül).
  5. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és beleöntjük a tésztát. Közepes hőfokon addig sütjük, amíg az alja teljesen megszilárdul.
  6. Lapos fakanállal kettévágjuk, és egy villa segítségével megfordítjuk a darabokat. A feleket is kettévágjuk, majd azokat is...
  7. A császármorzsát készre sütjük úgy, hogy folyamatosan forgatjuk annak darabjat - nem keverjük.
  8. A mangót, az almát és a körtét meghámozzuk, majd felaprítjuk.
  9. 1 ek vajon megpároljuk őket az 1 ek barna cukorral, 2 ek juharsziruppal, 10 szem szegfűszeggel, 1/2 citrom levével és kb. 1 tk fahéjjal.
  10. Amikor elkészül a szósz, kivesszük belőle a szegfűszegeket.
  11. A császármorzsát tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és ráöntjük a gyümölcsmártást.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 086
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

J.K.

Mióta szakács: 2011.01.29.
12 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

smarni, császármorzsa, osztrák császármorzsa, porozinkó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

691
tojás 3 db
finomliszt 350 g
tej 5 dl
szódavíz 0.5 dl
cukor 1 teáskanál
1 csipet
mazsola 3 dkg
vaj 30 g
porcukor 2 dkg
mangó 1 db
körte 1 db
alma 1 db
citromlé 1 fél citromból nyert
barna cukor 1 ek
juharszirup 2 ek
fahéj 1 tk
szegfűszeg 10 db
vaj 15 g