Timsó

Timsó

Leírás

A timsó egyrészt egy konkrét vegyületet, a kálium-aluminium-timsót (kálium-aluminium-szulfát), másrészt a szervetlen vegyületek egy csoportját jelenti. Kémiai felépítésüket tekintve kettős szulfátok. A legismertebb timsó a kálium-aluminium-timsó vagy kálium-aluminium-szulfát. Az elemek közül az alumínium neve a timsó latin nevéből (alumen) származik. Vízben oldódnak, vizes oldatuk savas kémhatású. Fanyar, összehúzó ízű anyagok. Felhasználásuk: vérzéscsillapítás, fertőtlenítés, bőrcserzés. Forrás: Wikipedia Használatos az iparban, az orvosi gyakorlatban, de a tudomány szempontjából is fontos. Mint ásvány is terem, a kálitimsónak neve kalinit, lávákon észlelték mint kivirágzást és mint új képződményt. Milosz szigetén és Argentinában (Mendoza) rostos halmazokban; az ammoniák-T.-é tschermigit, szálas halmazokban hazánkban a tokodi (Esztergom) barnaszénben, úgyszintén Csehország némely barnaszenében és az Etna lávájában. Forrás: Pallas Nagylexikon A konyhában főként savanyúságok tartósítószereként alkalmazzák.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Timsó

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm timsó?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

6 találat

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...