Timsó

Leírás

A timsó egyrészt egy konkrét vegyületet, a kálium-aluminium-timsót (kálium-aluminium-szulfát), másrészt a szervetlen vegyületek egy csoportját jelenti. Kémiai felépítésüket tekintve kettős szulfátok. A legismertebb timsó a kálium-aluminium-timsó vagy kálium-aluminium-szulfát. Az elemek közül az alumínium neve a timsó latin nevéből (alumen) származik. Vízben oldódnak, vizes oldatuk savas kémhatású. Fanyar, összehúzó ízű anyagok. Felhasználásuk: vérzéscsillapítás, fertőtlenítés, bőrcserzés. Forrás: Wikipedia Használatos az iparban, az orvosi gyakorlatban, de a tudomány szempontjából is fontos. Mint ásvány is terem, a kálitimsónak neve kalinit, lávákon észlelték mint kivirágzást és mint új képződményt. Milosz szigetén és Argentinában (Mendoza) rostos halmazokban; az ammoniák-T.-é tschermigit, szálas halmazokban hazánkban a tokodi (Esztergom) barnaszénben, úgyszintén Csehország némely barnaszenében és az Etna lávájában. Forrás: Pallas Nagylexikon A konyhában főként savanyúságok tartósítószereként alkalmazzák.

Timsó
0
Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Timsó

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm timsó?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

6 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...