Csalamádé Boszi konyhájából

- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
125g káposzta25 kcal
-
125g paprika21 kcal
-
125g zöldparadicsom29 kcal
-
125g uborka18 kcal
-
83g vöröshagyma30 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
8g só0 kcal
-
25g ecet5 kcal
-
0g borkén0 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1500g káposzta300 kcal
-
1500g paprika246 kcal
-
1500g zöldparadicsom345 kcal
-
1500g uborka221 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
100g só0 kcal
-
300g ecet54 kcal
-
0g borkén0 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
19.2g káposzta4 kcal
-
19.2g paprika3 kcal
-
19.2g zöldparadicsom4 kcal
-
19.2g uborka3 kcal
-
12.8g vöröshagyma5 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
3.8g ecet1 kcal
-
0g borkén0 kcal
-
0.1g nátrium-benzoát0 kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3578.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 3273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.8 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 512.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 157 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 117 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 744 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 411 micro
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 63.5 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 42947.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 1289 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 703 mg
-
Foszfor 1607 mg
-
Nátrium 39282 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 741.6 g
-
Cukor 590 mg
-
Élelmi rost 90 mg
VÍZ
-
Összesen 6151.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 835 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 1888 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1399 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1050 micro
-
Kolin: 469 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1986 micro
-
β-karotin 8923 micro
-
β-crypt 468 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4929 micro
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 550.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 503 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg káposzta
-
1.5 kg paprika
-
1.5 kg zöldparadicsom
-
1.5 kg uborka
-
1 kg vöröshagyma
-
40 dkg cukor
-
10 dkg só
-
1 kk nátrium-benzoát
Elkészítés
- A káposztát legyaluljuk, torzsát kidobjuk.
- A paprikát vékonyra felszeleteljük, csumáját kidobjuk.
- A zöldparadicsomot vékonyra felszeleteljük.
- Az uborkát legyaluljuk.
- A hagymát vékonyra felszeleteljük.
- Egy edényben összeállítjuk a levét: a cukrot, sót, ecetet, borként és a nátrium benzonátot alaposan elkeverjük. Addig keverjük, amíg serceg a cukor.
- Az ecetes elegyet ráöntjük a zöldségekre és jól átkeverjük.
- Letakarjuk pl. konyharuhával, mert legalább 24 óráig kell állni hagyni. Persze időnként megkeverjük, kb. 2 óránként (éjjel nem kell azért felkelni hozzá!:).
- Másnap előkészítjük az üvegeket (nekem 9 üveg kellett). Jól elmosni és betenni a mikróba 1 percre, de legalább addig, amíg megszárad. Hagyni kihűlni.
- A tetőket jól elmosva 5 percre forrásban lévő vízbe tesszük. Leöntjük róla a vizet és hagyjuk megszáradni.
- Kezdődhet az üvegek megtöltése: egyszerűen jól megmosott kezünkkel teletöltjük az üvegeket, hogy lé is menjen bele. A végén marad lé, az nem baj. Nem fér már be az üvegbe, tehát kiönthető.
- Rátesszük, és jól rácsavarjuk a kupakokat, és a végleges helyére tesszük.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 300
- Tegnapi nézettség: 40
- 7 napos nézettség: 250
- Össznézettség: 100877
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 13.
Ajánló
Bármikor, ha finom csalamádét akarsz télre eltenni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Férjem anyukája szokott így eltenni csalamádét, és sajnos csak keveset ad kóstolóba. :) Kigondoltuk a férjemmel, hogy mi is csinálunk. Tehát én megvásároltam azt, ami nem volt a kertben, Ő meg összedarabolt mindent! Egy nagy műanyag vödörbe tettük, ami máskor is savanyúságnak volt használva. Ekkor jöttem újra én: kikészítettem a lének valókat, Ő meg alaposan összekeverte és ráöntötte. A kevergetés is az Ő feladata volt! Másnap az üvegeket én készítettem el, Ő meg megpakolta anyaggal, rácsavarta a tetőt is, mivel az erő Nála van! Befejezésül a spájz polcára elhelyeztem a csodaszépen kinéző üvegeket és alig várom, hogy elfogyjon a vecsési savanyúságom, pedig az is isteni finom! Ugye milyen jó munkamegosztásban savanyítani?
Hozzászólások (9)
Ilyen férje legyen minden háziasszonynak! Példát lehet t?le venni kedves urak! :)
Köszönöm szépen a férjem nevében! Nagyon sokat segít nekem.
A15 kg. uborka túlzásnak tünik...
BOCSI MINDENKIT?L! LEMARADT AZ A BIZONYOS . JAVÍTOM. Marcsi-Boszi
A 15-b?l kimaradt csak a vessz?, szerintem az is 1,5 kg.
Igen-igen, lemaradt a vessz?! Bocsi.
Szerintem is 1.5 kg az uborka mennyisége. Anyukám is igy szokta eltenni a csalamádét, de mindig elfogyott, mert nagyon finom.
Köszi a kisegítést és a meger?sítést! Üdv.
Végre egy normális csalamádé recept:)))
Örülök ha tetszik! Én anyósomtól ismerem ezt a recepet.
Éppen most készülök csalamádét eltenni.10 %-os ecetb?l 6 dl vegyek? Köszi a receptet!
Nem vagyok nagy szakért?, inkább vennék 20 %-osat. :) Félnék, hogy a dupla mennyiség? ecettel több lé lenne és nem férne az üvegekbe. De ez csak az én kútfejemb?l származik! Hátha van aki hozzászól és ért? savanyúság ill. ecet ügyben. Most jutott eszembe, hogy valakit?l azt hallottam, hogy mindegy az ecet százaléka, mennyiségileg nem kell változtatni rajta.
Nagyon guszta, régóta készülök erre a merényletre is :). Tehát ma megveszem a hozzávalókat, holnap pedig akció :).
Hajrá! Egyszer? és az illata közben, hát az mennyei! Boszi
A tökéletes csalamádé receptje! Köszönöm szépen! Én nem tettem bele zöldparadicsomot,helyette kaliforniai paprikát,ett?l nagyon guszta lett. Télre nem marad bel?le,az már biztos. A gyerekeim mindenhez eszik. :) Csinálhatom a következ? adagot. :)
ÖRÜLÖK HOGY SIKERE VOLT ANYÓSOM CSALAMÁDÉJÁNAK! MI IS IMÁDJUK. A ZÖLD PARADICSOMOT ÉN SEM ESZEM, DE A FÉRJEM NAGYON ODA VAN ÉRTE. ÜDV. MARCSI-BOSZI
Ez a recept nekem és a családomnak nagyon bejött, köszönöm. Gyerekkoromban anyukám készített ilyet, nagyon vágytunk már rá. Üdv Neked a receptért! Most van 24 órás állapotban, holnap üvegekbe kerül. Köszi Ja nem tettem bele zöld paradicsomot, hanem sárgarépát, reszelve ett?l még tökéletesebb lesz. Nagyon gusztusos és látványnak sem rossz!!!
Kedves Katica! Örülök, hogy tetszik a recept, szerintem nem fogsz csalódni benne. Mi is a hétvégén készülünk eltenni csalamádét és most mi is sárgarépát teszünk bele a zöld paradicsom helyett. Üdv. Marcsi