Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos túrótorta Violetta őrülteknek

Citromos túrótorta Violetta őrülteknek
Citromos túrótorta Violetta őrülteknek
120 perc / előkészület: 80 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keresztlányom kislánya Violetta őrült, egyértelmű volt a torta kinézete! A túrótorta a már jól bevált recept szerinti, amit viszont az anyukája "rendelt". A recept a "Webcukrászdából" származik, persze mindig van rajta valami változtatás. És következett, hogy ehető ostyára nyomtattassam ki, amit elterveztem, de éppen rossz volt a gép. Itt álltam dekoráció nélkül, kevés marcipán figurával. :(  Jött az ötlet! Kinyomtattam a saját színes nyomtatómmal, papírra a tervezett képeket, és lazán "becsomagoltam" a fotókat frissen tartó fóliába. A tetejére ment a kör alakú úgy, mintha ostya lett volna. Az oldalára pontosan lemérve a hossza és a szélessége, úgy nyomtattam ki a nekem tetsző képeket Violettáról és a mi kis drágánkról. Ragasztás, fóliázás, és mehetett a torta oldalára. A fólia alá a díszítéshez javasolt tejszínt kentem. Azt is figyelembe vettem, hogy egy 28-as tortakarika még rámenjen, mert így biztonságosan szállítottuk 65 km-re. Néhány marcipándísz, és kész is volt. Felvágás előtt egyszerűen levettük róla a fóliát. Eredetileg tejszínnel és pici lekvárral lehet díszíteni.

hozzávalók / 10 adag

Piskóta elkészítése

Meggydzsem elkészítése

  • 30 dkg meggy (lehet fagyasztott v. befőtt)
  • 2 teáskanál zselatin
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál víz

Túrós krém elkészítése

Díszítés elkészítése

ajánlat

Csak úgy egyszerűen, ha túrótortára vágyunk, de lehet dekorálni kedvünkre.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta elkészítése

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 26 cm-es tortakarikának csak az alját vékonyan bekenjük zsiradékkal és kevés lisztet szórunk rá. Az oldala maradjon teljesen száraz. A tojásokat használat előtt kb. 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. A tojásokat megmossuk és egyenként feltörjük. A fehérjét egy száraz keverőtálba tesszük, a sárgákat külön egy kisebb tálba. A fehérjét elkezdjük felverni, a sót, citromlét és a vaníliás cukorral elkevert cukrot belekanalazzuk. Akkor jó, ha jól elolvadt benne a cukor, de ne legyen túlverve.
  3. Ekkor mehet bele a tojássárgája egyenként, kicsit még verjük, majd az átszitált sütőporos lisztet is beleszitáljuk. A lisztet már nagy mozdulatokkal fakanállal keverjük hozzá. A bátrabbak egy kicsit keverhetik a géppel is.
  4. Rögtön a tortakarikába tesszük és mehet a sütőbe. 10 percig nem szabad a sütőajtót kinyitnunk. Visszavesszük a hőt 150-160 fokra és kb. 30 percig még sütjük. Ha kinézete és az illata jónak tűnik, tűpróbával ellenőrizzük. Ha jó, akkor nyitott sütőajtónál még kicsit bent hagyjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Kihűlés után a karikát levesszük róla és kettőbe vágjuk a piskótát.

Meggydzsem elkészítése

  1. A dzsemet elkészítjük, amíg sül a piskóta. A meggyet a cukorral feltesszük főni. Addig főzzük, amíg az állaga kenhetőnek nem látszik. Mivel a zselatinhoz langyosnak kell lennie, picit hűlni hagyjuk és a kicsi vízben elkevert zselatinnal újra felforraljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Túrós krém elkészítése

  1. A túrót krumplinyomóval jól eldolgozzuk, beletesszük a puha vajat, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót és citromlevet. Nagyon jól eldolgozzuk és belekeverjük a zselatinfixet.
  2. A tejszínt felverjük a habfixálóval és a túróhoz keverjük. Jól eldolgozzuk.
  3. Az egyik piskótalap köré tesszük a jól elmosott tortakarikát. Nem fontos az alját is használni, hanem arra tálra v. tálcára tesszük, ahol díszítve is lesz a torta. Rákenjük a túrókrém felét, majd a dzsemet is szépen elkenjük rajta. Betesszük a hűtőbe kicsit dermedni.
  4. Hűtőből kivéve a dzsemre kenjük a maradék túrókrémet és szépen elsimítjuk rajta. Rátesszük a másik piskótalapot és kicsit lenyomkodjuk. Min. 3 órára betesszük a hűtőbe.

Díszítés elkészítése

  1. Ha az eredeti díszítés kerül rá, a felvert habfixálós tejszínnel kedvünkre díszítjük és kicsi lekvárral megpöttyözzük.
  2. Ha az én kreációm szerint lesz díszítve, annyi tejszínt kenünk rá, hogy a fotós oldalfólia alatt pont annyi legyen, amennyi szükséges a magasságához. A tetejére is annyit kenünk, hogy az oldal pont felérjen a tetejéig. Erre kerül a fóliás fotó. Kedvünkre lehet marcipán figurákat tenni rá vagy nem tenni rá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 992
elküldve: 1
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

citromos túrótorta meggydzsemmel, meggyes-túrókrémes torta, túrótorta meggyel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

547
finomliszt 6 evőkanál
tojás 6 db
cukor 6 ek
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
citromlé 1 citromból nyert
meggy 30 dkg
zselatin 2 teáskanál
cukor 10 dkg
víz 1 evőkanál
tehéntúró 50 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
növényi habtejszín 5 dl
vaj 1 ek
citromlé 2 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
zselatinfix 1 csomag
habfixáló 1 csomag
növényi tejszín 4 dl
habfixáló 1 csomag
meggylekvár 1 ek