Citromos-olívás bárányragu
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
8g olívaolaj71 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
250g bárányhús668 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
3 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
6 kcal
-
50g víz0 kcal
-
100g konzerv paradicsom16 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
88g fekete olajbogyó102 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1020
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
32g olívaolaj283 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
1000g bárányhús2670 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
11 kcal
-
200g vörösbor170 kcal
-
25 kcal
-
200g víz0 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
340g citrom52 kcal
-
350g fekete olajbogyó406 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
4071
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
9.2g vöröshagyma3 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
34.3g bárányhús91 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
6.9g vörösbor6 kcal
-
1 kcal
-
6.9g víz0 kcal
-
13.7g konzerv paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
11.6g citrom2 kcal
-
12g fekete olajbogyó14 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
139
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.5 g
Zsír
-
Összesen 72.3 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1663 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 186 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 490 mg
-
Nátrium 812 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 515.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 770 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 4902 micro
-
Lut-zea 735 micro
Összesen
1020
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.1 g
Zsír
-
Összesen 289.3 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 139 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6651.9 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 235 mg
-
Kálcium 744 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 379 mg
-
Foszfor 1960 mg
-
Nátrium 3247 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 149.6 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 2060.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 271 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 185 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 307 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 3081 micro
-
β-crypt 286 micro
-
Likopin 19609 micro
-
Lut-zea 2941 micro
Összesen
4071
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 672 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
139
kcal
Hozzávalók
-
4 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
0.5 bögre finomliszt
-
2 dl vörösbor
-
só ízlés szerint
-
2 db babérlevél
-
0.5 teáskanál fűszerpaprika
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A szobahőmérsékletű combokról a vastagabb faggyús részt eltávolítjuk, és felkockázzuk a húst, majd sózzuk-borsozzuk. A lisztet az első adag fűszerpaprikával összekeverjük, és belehempergetjük a húsdarabokat. Ha báránycsülköt főzünk, egészben készítsük.
- Lehetőleg öntöttvasból készült fazekat használjunk. Kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk a nagyobb cikkekre vágott hagymát, és amikor már majdnem kész, épp csak belekeverjük a fokhagymaszeleteket. Kiszedjük a zöldségeket az edényből.
- Újabb adag olívaolajon megpirítjuk a lisztes keverékben megforgatott húsok felét/harmadát. Ügyeljünk arra, hogy a liszt ne égjen oda az edény aljára, miközben a húsdarabok minden oldala kérget kap. És arra is, hogy ne tegyünk egyszerre túl nagy adagot az edénybe. Épp csak annyit, amennyi kényelmesen ellepi az alját. A megpirult húsdarabokat mindig kivesszük, és megpirítjuk a maradékot is szépen sorban.
- Belelöttyintjük a bort az immár üres fazékba- használhatunk száraz vermutot is -, és felforraljuk, miközben az edény aljáról fakanállal felkaparjuk a letapadt dolgokat.
- Visszapakoljuk először a hagymás-fokhagymás keveréket, majd a húst. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük, és jöhet a paradicsomkonzerv is. Ha még szükséges, adunk hozzá vizet/alaplevet is. A folyadék épp csak lepje el a húst. Sózzuk, beletesszük a babért és a citromhéjat, valamint a maradék fűszerpaprikát. Felforraljuk a tűzhelyen.
- Miután felforrt, lefedjük, és betesszük a hideg sütőbe. A sütőt bekapcsoljuk 160 fokra, légkeverésre. Ha elérte a kívánt hőfokot, onnantól kezdve 2-2,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Félóránként kivesszük, átkeverjük, és ha szükséges, a vízből/alapléből öntünk még hozzá egy keveset.
- Közben kifilézzük a citromokat, és kifacsarjuk a citrommaradványokból a maradék levet. Leszűrjük, megmossuk, és felkarikázzuk a fekete olajbogyókat.
- Amikor elkészült a hús, néhány perc pihenés után egy evőkanállal leszedjük a tetejéről a zsírját, majd belekeverjük a citromfiléket és a citromlevet és az olajbogyót. Megborsozzuk, és egyet rottyantunk még rajta.
- Puliszkával vagy krumplipürével tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 150 perc
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3799
- Feltöltés dátuma: 2014. február 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17514 recept
Molly Stevens: All about braising c. könyvében találtam rá erre a receptre. Egyszerűen elkészíthető, rendkívül ízletes, omlós húst kapunk végeredményül. Laktató étel, csak bírjuk kivárni, amíg megsül-fő.:)